Kappers09

© Herman Stal & Sjaak Rutten, digitale bewerking: Henk Kersten/Stichting Noviomagus.nl

Kappers in Nijmegen 9

Dames en herensalon C. W. Migchels

Molenstraat 10
Jaar van vestiging: 1902
Sluiting van de salon: 1968
Christiaan W. geb. 1877-1928, grondlegger van de kapsalon
Wilhelmus J. geb. 1910-1984
Cristiaan W. J. geb. 1938-1995

Christianus W. Migchels, geboren in 1877, is de zoon van een caféhouder annex tapperij in Nijmegen. Hij gaat in de leer in een kapsalon in Arnhem als aankomend herenkapper.


Korte Molenstraat 1900 met links de salon van Migchels.

Na een gedegen opleiding durft hij de stap naar een eigen bedrijf in Nijmegen wel aan. Boven aan de Molenstraat, op nr. 10, start hij in 1902 de herensalon. Al snel weten de klanten hem te vinden en moet hij zijn eerste personeel in dienst nemen. Hij trouwt op 28 februari 1905 met Maria Hendriksen, vervolgens wordt de zaak uitgebreid met de damessalon.

Bij de opening van de kapsalon heeft Nijmegen nog gasverlichting en pas in 1908 krijgt de kapsalon aansluiting van elektriciteit. Van de mogelijkheid om aangesloten te worden op het elektriciteitsnet maakt hij gretig gebruik want dan is het mogelijk de klanten een nog betere behandeling te garanderen. Als na een jaar de Gemeentelijke Elektriciteitswerken hem vragen of de levering van elektra naar wens is schrijft hij de hieronder geplaatste brief.


Brief van 20 november 1909.


De herensalon

De foto hierboven laat ons de herensalon zien, C. W. Migchels samen met zijn vrouw en drie herenkappers. Er kan worden gewerkt aan 4 stoelen. Voorts zien we de laatjes voor de vaste klanten waarin o.a. scheerkwast, zeep, scheerkom en scheermes. Er waren zelfs klanten die voor iedere dag in de week een speciaal scheermes hadden, inclusief de zondag!

Privé gaat het ook goed want in 1908 wordt een dochter geboren en twee jaar later zoon Wim. Hij zal later het bedrijf voortzetten.

Zo komt er na enige tijd ook een damessalon op de eerste verdieping met natuurlijk de bekende cabines. Mevr. Migchels is ondertussen in de damesafdeling niet meer weg te denken, zeker niet nadat ze les in het onduleren kreeg van de plaatselijke ondulatie specialist kapper W. van Norden. Nieuwe ontwikkelingen worden op de voet gevolgd dus al snel komt er een permanenttoestel op stoombasis in de salon.

Wim gaat voor zijn opleiding naar Amsterdam, waar hij in de leer komt bij "Salon Karels" waar naast het damesvak ook veel aandacht wordt gegeven aan haarwerken. Als hij weer terug is in Nijmegen, gaat hij regelmatig naar Parijs om de "Franse kapmode" naar Nijmegen te brengen.

Advertenties geven aan dat de laatste mode te vinden is bij Migchels in de Molenstraat.

Vaak en veel is er in de avonduren gewerkt om technieken onder de knie te krijgen. Een van de vaste modellen is Ans Kropman, de dochter van plaatselijke slagerij in de Grootestraat.
Met haar zal hij in het huwelijk treden. Ook Ans zal haar weg vinden in de zaak, waar op dat moment ook Wim's zus Maria werkzaam was. Jan, de jongste telg van de familie, gaat ook in het kappersvak en hem zien we later terug met een eigen kapsalon in Den Haag.


Advertentie uit 1933

Wim Migchels wordt in 1940-1941 door de Kappersbond gevraagd om lessen te gaan verzorgen in Nijmegen en examens af te nemen in Den Bosch. Alles gaat goed totdat Nijmegen in 1944 per vergissing wordt gebombardeerd. De zaak wordt in eerste instantie gespaard en ingericht als eerste hulppost, maar niet voor lang want de binnenstad brandt en er is te weinig water om te blussen. Dan slaan de vlammen over en staat ook de kapsalon korte tijd later in brand en staan helpers en gewonden op straat met alleen de kleren die men op dat moment aan heeft.

Na de oorlog vinden we de noodsalon boven garage De Rijdt. De herensalon kreeg beneden een plaats, maar voor de damessalon werden meerdere kamertjes uitgebroken om plaats te creëren op de eerste verdieping. In 1952 komt de salon terug aan de (Korte) Molenstraat, op de plaats waar hij voorheen ook stond (vanaf 1967 werd dit officieel de Broerstraat). De damessalon kwam terug met een grotere sortering parfumerieën evenals een schoonheidssalon.

Chris (1938) de zoon van Ans en Wim, komt in de zaak maar heeft toch niet de juiste beroepskeuze gemaakt. Hij heeft voor zijn creativiteit, veel vrijheid nodig. Als hij met zijn vader mee naar Parijs gaat komt hij terug met schetsen van de getoonde laatste kapselmode uit Parijs.

Wim Migchels stopt met werken en gaat in 1963 in Beuningen wonen.

Na een grondige verbouwing in 1968 komen op de beneden verdieping enkele moderne schoonheidscabines, maar Chris proeft de vrijheid die hij nodig heeft voor zijn creativiteit als kunstschilder en wil deze verder ontwikkelen. Hij stopt vervolgens met "Salon Migchels".
Zijn vader, Wim, komt te overlijden in 1984.

Chris zelf overlijdt plotseling in 1995 op 57 jarige leeftijd. Van hem blijven, naast zijn dochter Nancy, alleen de mooie naar de natuur geschilderde doeken over als aandenken.

© Herman Stal, Nijmegen, november 2007

terug

Reactie 1:

Theo Lemmen, 31-12-2010: Met veel plezier kijk ik de laatste dagen naar jullie site.
Bij het lezen van de kapperskronieken door Herman Stal viel me op, dat hij over Migchels schrijft, dat Chris een dochter had, Nancy.
Maar hij had ook een jongere zoon. Nancy zal geboren zijn in 1959, zijn zoon (Rob?) in 1962 of 1963.
Ze woonden in de begin jaren 60 aan de Wolfkuilseweg 183, niet ver van mijn geboorteplek. Chris is in '66 gescheiden en daarna is de familie verhuisd.

Reactie 2:

Marcel Migchels, 19-02-2011: Ik lees de aanvulling van Theo Lemmen aangaande de vermeende zoon van Chris Migchels. Theo dank. Het is waar dat Chris nog een zoon heeft. Geboren in 1962. Zijn naam is niet Rob maar Marcel.

Reactie 3:

Carla Fleuren, 09-09-2014: ik heb als dameskapster, maar eerst als leerling kapster bij Chris Migchels gewerkt. Ik zou graag nog eens in contact willen komen met collega's die daar ook gewerkt hebben, het was rond 1970 o.a. Marga, Ans, Dorethea? e.a. en Kitty toen de vriendin van Chris.
Groetjes, Carla
REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.