adiversen034.jpg

<- Back | Index | Next ->

adiversen034.jpg

Nieuwe Haven en slachthuis:

Een blik op de Nieuwe Haven met op de achtergrond de gebouwen van het slachthuis. De haven werd in 1853 geopend ter vervanging van de veel kleinere Oude Haven, die binnen de ommuurde stad lag en in de jaren 1881-1884 zou worden gedempt. 
De eerste fabrieken die zich bij de Nieuwe Haven vestigden, waren een houtzagerij en de katoendrukkerij van de Duitse zakenman Bernhard Bahlmann. Aangezien de fabrieken - evenals de haven - buiten de stadsmuren lagen, moesten ze in tijden van gevaar worden afgebroken. De haven kon dan worden verdedigd vanuit fort Krayenhoff en het havenlunet zonder dat het schootsveld werd belemmerd.
Hoewel het zover niet is gekomen, werden de fabrieken ergens tussen 1880 en 1890 afgebroken. Op hun plaats verrees in 1898-1900 het gemeentelijk slachthuis. De twee markante gebouwen aan de voorzijde van het complex werden gebouwd naar een ontwerp van J.J. Weve. Het linker was de directiewoning, het rechter was in gebruik als kantoor. Beide panden gingen in de jaren '80 tegen de vlakte.
Het slachthuis staat nog altijd aan de - in 1934 vergrote - Nieuwe Haven en ondanks de vele verbouwingen is een deel van het uit 1900 daterende complex tot op heden bewaard gebleven. De betekenis van de haven nam in de jaren '50 van de vorige eeuw af door de aanleg van enkele havenarmen aan het Maas-Waalkanaal.


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: