adiversen043.jpg

<- Back | Index | Next ->

adiversen043.jpg

Brocades verbandstoffen- en pleisterfabrieken:

Na de sloop van de vestingwerken in 1876-1880 en de aanleg van de spoorlijnen naar Arnhem (1879) en Tilburg (1881) vestigden zich vele grotere en kleinere bedrijven ten westen van de spoordijk, in wat nu de wijk 'De Biezen' heet. Een van die bedrijven was Brocades, die verbandstoffen en pleisters produceerde. Bovenstaande luchtfoto toont het uitgebreide fabriekscomplex, gelegen tussen de Voorstadslaan (uiterst linksboven) en de Sperwerstraat (rechtsonder).
De fabriek werd rond 1900 gebouwd aan een doodlopend zijstraatje van de Voorstadslaan. De huisjes voor de werknemers stonden aan datzelfde straatje, direct naast de fabriek (zie de langgerekte bebouwing boven de schoorsteen). Achter de fabriek werd in 1913 een blekerij gebouwd (het lage, vierkante gebouw rechts onder de schoorsteen) en in 1938 vond een verdere uitbreiding plaats.
Een groot deel van het fabriekscomplex bestaat nog steeds. Wel is er het een en ander gemoderniseerd, is het geheel in de grijze verf gezet en is de schoorsteen verdwenen. In 1981 werd Brocades overgenomen door Hartmann BV.
Links bovenaan op de foto is nog een andere fabriek te zien, namelijk de Nijmeegse Machinefabriek uit 1899. In de jaren '70 maakten de fabriek en de naastgelegen moestuinen plaats voor een woonwijkje.


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: