apanorama019.jpg

<- Back | Index | Next ->

apanorama019.jpg

De westelijke benedenstad vanaf de Sint-Stevenstoren:

Een blik op de westelijke benedenstad rond 1900. Behalve de Waal en de spoorbrug toont de ansicht nog verschillende andere bijzonderheden. Onderaan, iets links van het midden, is het - inmiddels verdwenen - torentje van de Gereformeerde kerk aan de Begijnenstraat te zien. Daarachter ligt het uit 1644 daterende gebouw van het Protentants Kinderen Weeshuis. Nog iets verder naar links is het blauwe dak te zien van de Sint-Jacobskapel aan het Glashuis.
Rechts van het midden is nog het grote Waalkazernecomplex te zien, waarin de Koloniale Reserve was gevestigd. Dit van oorsprong middeleeuwse klooster van de Franciscanen-Observanten werd in 1922 gesloopt. Er kwamen ongeveer 80 nieuwe woningen voor in de plaats, die heden ten dage nog bestaan.
De kade aan de Waal, hier Waalplein geheten, is op de ansicht nog leeg. In 1907 zou op dit plein de Elektrische Centrale worden gebouwd, twee jaar later gevolgd door de tramremise. De groene strook vlak voor de spoordijk wordt gevormd door de bomen op de Nieuwe Markt en de Veemarkt. Het groen is hier nu grotendeels verdwenen.
Net achter de spoordijk is nog de Nieuwe Haven te zien, die werd geopend in 1853. Daarachter zijn nog net twee huizen te onderscheiden: de directiewoning en het kantoor bij het slachthuis. Gebouwd in 1899-1900 en inmiddels verdwenen.
En dáárachter… Daar strekken zich de polders van het Land van Maas en Waal uit tot aan de horizon.


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: