Clementine Aalbers-van Dijkhuizen

Clementine van Dijkhuizen, Brighton, Ontario, Canada

Brighton, Ont., Dec. 28,04.

Geachte meneer Kersten:

Mijn meisjesnaam is Clementine van Dijkhuizen, afgekort tot Clemy of Climmy. Ik ben geboren in Rotterdam, waar mijn vader in 1926 overleed. Mijn moeder verhuisde het gezin naar Nijmegen, waar wij woonden in de Vermeerstraat nr. 14, tegenover het Franciscanenklooster. Vele buren werkten bij het onderwijs, naast ons op nr. 12 woonde de aannemer die nrs 12, 14 en 16 bouwde. De naam: van Haaren, twee dochters, Mia en Els. Op nr. 16 woonde Mevr. van Steden, weduwe, net als mijn moeder, met dochter Henny. Mijn broer, Herman, ging naar de HBS en later naar de Handelsavondschool, mijn zuster naar de MULO in de Gerard Noodstraat.
In 1930 ging ik naar de Nijmeegse School Vereniging, toen nog in de Van den Bruggestraat, waar nu een flatgebouw is. In 1931 werd de nieuwe school geopend aan de Driehuizerweg nr. 45. Ik herinner me nog de feestelijkheden rond het 25-jarig bestaan van de school. Namen van schoolmaatjes en -makkers die ik me herinner: Anne van Nieuwenhuizen (z'n vader was leraar Duits aan de ULO), Annie Turkensteen, Dini en Jo Saakes (met wie ik nog steeds correspondeer), Annelies Toussaint, Susi Glazer, Gonnie Gijp, Connie Bellink, Leentje de Boer, etc. Als ik mijn poezie-albums opensla, kan ik U nog veel meer namen geven. 
In de zomer van 1936 werd de Waalbrug geopend en moesten wij het lied leren: "De brug is open, 'tis feest in het land", af en toe zing ik het nog wel eens.
In 1940 haalde ik mijn ULO diploma en ging steno/typen leren bij Instituut Zeegers.
In Februari '41 kreeg ik een baan bij de ASW op de Lichtdrukkeri j en verdiende het enorme loon van f1.15,- per maand.
Op 1 October 1942 begon ik te werken als typiste bij de Provinciale Voedselcommissaris van Gelderland in Arnhem. Omdat ik dus ging reizen tussen Nijmegen en Arnhem kreeg ik van thuis de "voorlichting" en waarschuwing mee: Niet met vreemde mannen praten!! (In dit verhaal kom ik hier later op terug.)
In 1943 verliet ik de Voedselcommissaris en kreeg werk op het Hoofdpostkantoor in Nijmegen. Na enkele maanden kwam de Directeur mij vertellen dat er een opening was bij het Hoofdbestuur van de PTT (afdeling Posterijen, geëvacueerd van Den Haag naar Arnhem) en dat hij mij voorgedragen had. Dus weer op de trein en reizen met oude bekenden. Na 17 September, 1944, geen treinen meer naar Arnhem, dus terug naar de Van Schevickhavenstraat, want je moest je salaris waar maken. Na de bevrijding kwam ik terecht bij de Keuringsdienst voor Waren in de Van Nispenstraat.
Inmiddels stond ik op eigen benen en had een kans om te komen werken bij het Nederlands Verpleegsterscorps Koninklijke Landmacht, gestationneerd op de NEBO waar ik als "soldaat" begon en binnen de kortste tijd gepromoveerd werd tot "sergeant".
Toen het NVKL naar Den Haag vertrok en de NEBO werd ontruimd, kreeg ik werk als typiste bij een fabriek in Nijmegen, waar men paper-clips maakt(e), in de buurt van de Javastraat.
Uit mijn kinderjaren herinner ik mij de speeltuin "Erika", de wandelingen rond Nijmegen, de Kwakkenberg, het leren zwemmen in het Sportfondsenbad. De wekelijkse douche kostte 7,5 cent in het badhuis op de hoek van de Daalseweg en de KolemansBeijnenstraat!

Wel, meneer Kersten, nu ga ik terug naar October 1942, zoals beloofd.

Op 8 October is mijn verjaardag, en zoals de gewoonte was, tracteerde de jarige de collega's op koekjes of iets dergelijks. Ik tracteerde op koekjes en degene die overbleven werden opgesmuld door mijn medereizigers in de trein, op weg naar huis. Op een gegeven moment stak een jongeman zijn hoofd om de hoek van mijn coupe en vroeg: "Kan ik ook een koekje krijgen?" "Neem er maar twee", antwoordde ik. Wel, dat was het begin van een hechte vriendschap, die uitliep op onze verloving (1946) en huwelijk (1948).
De jongeman van de twee koekjes heet Gerrit -Ger voor mij- Aalbers. Zijn vader was leraar Bouwkunde aan de Ambachtsschool in Nijmegen, de enige leraar aan die school zonder bijnaam. De familie Aalbers woonde 0p nr. 66 in de Ruisdaelstraat.
Toen Ger en ik elkaar ontmoetten in 1942, werkte hij bij de AKU, Kleefsewaard, in Arnhem. In 1946 ging hij naar de NYMA als tekenaar. In 1947 trouwden wij "voor de wet", om zodoende een vergunning te krijgen voor woonruimte te zoeken. Wij vonden twee kamers en een keukentje, op de 2e etage in de Ruisdaelstraat, nr. 4. Op 11 Augustus 1948 werd ons huwelijk ingezegend door Pater Jan van Zeijl, O.P., in de Maria Geboorte kerk aan het Mariaplein. Pater Jan en wij zijn nog steeds goede vrienden en houden contact d.m.v. brieven en telefoon. Jan is nu 93 jaar oud en woont in Huize Rosa. Door toedoen van de NYMA konden wij in 1952 een flat huren aan de Hatertseweg nr. 333, waar in 1954 onze derde zoon werd geboren.

Waarom wij Nijmegen verlieten?
Ger kreeg een baan aangeboden bij TEBODIN in Den Haag als tekenaar-constructeur, en werd na 0,5 jaar groepsleider. Hij werkte aan diverse projecten in Holland, o.a. de Sodafabriek in Delfzijl, de Gist- en Spiritus fabriek in Delft, Organon in Oss en de Staatsmijnen. Op een weekend bracht hij een Limburgs Dagblad mee. Er was een advertentie in waarin men vroeg om mensen van Ger's beroep in Canada. Men kon solliciteren via de Canadese Ambassade in Den Haag, voor ons dus zeer gemakkelijk. De rest is "geschiedenis", we werden ondervraagd, kregen onze pokken-injecties in Januari '65 en vlogen uit Holland weg op 1 April d. a. v. Intussen hadden we onze 4e zoon en dus wel mee gewerkt aan de "over"bevolking.

In Canada kochten we na 9 maanden ons 1ste huis, iets waar we in Holland nooit van gedroomd hadden. Ger heeft altijd interessant werk gehad, is door diverse technische consultatiebureaus uitgezonden over de hele wereld, o.a. naar Peru voor de Wereldbank. Hij werkte voor de Atomic Energy en de laatste werkjaren waren aan de Nuclear Reactor in Darlington, Ontario.
Nadat onze zonen hun eigen weg gevonden hadden, werkte ikzelf voor ca. 10 jaar aan Sheridan College, in Oakville, Ont. Kantoorwerk van 9-5, naar huis, avond-eten koken, etc., daarna 3 x per week terug naar Sheridan, waar ik 'savonds studeerde voor mijn Business Administration diploma.

Nu zijn we in een periode in ons leven gekomen, dat we zo'n beetje kunnen doen waar we zin in hebben. Ger is lid van de Rotary Club en de Knights of Columbus. We zijn allebei lid van de Probusclub, Ger was vorig jaar vice-president en ik fungeerde als penningmeester(es). 'sZondags zingen we in het kerkkoor, tijd om ons te vervelen hebben we niet. Ger doet veel aan photografie, en ik hou van naaien (ook voor anderen), breien, haken, noem maar op.

Contacten in Nijmegen:
Carla en Theo Willems, Vossenlaan (…)
Cynthia en Arno Cornelissens, Zwanenveld (…)
Jan en An te Riele, Largostraat (…)
Suze von Hout, Malvert (…)
Pater Jan v. Zeijl C.P, Huize Rosa (…)

Zo langzamerhand kom ik aan het eind van mijn relaas. Er zijn inderdaad mooie herinneringen naar boven gekomen, ook emotionele en minder prettige, maar het leven gaat door.

Meneer Kersten, ik hoop dat ik U niet verveeld heb met de geschiedenis van twee oud-Nijmegenaren.

Wij wensen U veel succes met de Stichting NOVIOMAGUS.NL en de viering van het 2000-jarig bestaan van de stad Nijmegen.
Als ik mijn verhaal nog eens overlees, kan ik U nog vertellen, dat ik vele van mijn oud-klasgenoten heb ontmoet tijdens de viering van het 75-jarig bestaan van de N.S.V. in 1981, gehouden in de "Vereeniging". 

Beste groeten,
'C. Aalbers-van Dijkhuizen.
E-mail: gaal@kos.net

Reactie 1:

M. Aalbers, 26-10-2012: Clementine Yvonne Van Dijkhuizen-Aalbers, long time resident of Nymegen, passed away peacefully in her sleep after a courageous battle with cancer and heart disease, 12 August 2012, in Brighton Ontario Canada. She remembered the city of Nymegen fondly and spoke of it often. She believed herself to be a true Nijmegenaar.

[Redactie: zie ook dit overlijdensbericht.]

terug


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: