Geert Greven

Lini R. Grol, Brampton, Canada

Beste Mr.Kersten..

Beste Nijmegenaren, heb weer eens rondgekeken in uw fotos van mijn dierbaar Nijmegen. Ik woonde destijds op de Ubbergseweg 156,en De oude Sradsgracht 15, Ik fietste door hete hele land maar vooral het Rijk van Nijmegen. 

Mijn schoolopleiding kreeg ik by de nonnen van de Dobbelmanweg, de Oude Stadsgracht en de Groesbeekseweg. Maar mijn opleiding in de verpleging ontving ik elders, hoewel ik tussendoor ook in het Wilhelmina Ziekenhuis heb gewerkt als vacantie zuster. Via diverse diploma's in de verpleging werkte ik in Amsterdam en vandaar uit ging ik met klasgenote en vriendin (die daar familie had) naar Zuid Africa, werkte 3 jaren met veel plezier in het Z.Afrikaanse Hospitaal in Pretoria. Door de dreigende politieke toestanden leek het ons beter om naar Canada te gaan waar familie en vrienden ons wachten.

In Canada schreef ik (o.a) mijn boek LIBERATION 1944-1945 dat verteld over mijn ouders en zuster's laatste dagen op de Oude Stadsgracht, toen de Nazis, verwoed vochten, en vele huizen, evenals dat van ons, in de as legden, en ons met andere slachtoffers over de brug dreven, daarna onze vlucht naar het Noorden, en tenslotte onze bevrijding en terugkeer naar Nijmgen.. Dat book is sindien ten derde male herdrukt. Nu geef ik nog Hollandse conversatie les aan de Engels sprekende bewoners en staf van de Hollands Christelijk Homes in BRAMPTON. 

Ik kwam tot nu om om het andere jaar terug en rijd ik met mijn broer langs onze oude plekjes 
rond en in Nijmegen, Ik heb nog veel familie in en rond Nijmegen.

Ik ben (jammer genoeg) nooit getrouwd geweest, en ben zelfstandig door het leven gegaan. Ben al 50 jaren in Canada. Ik woon in de Hollands Christian Homes in Brampton. Gesticht door Oud Hollanders omstreeks 1970. Het bestaat uit 6 torenflats en 2 vepleeg afdelingen, met .ongeveer 1100 bewoners, meestal van Hollandse herkomst, Doch ook Engels, Duits en Frans sprekende Canadezen.

Ik geef Hollands conversatie les aan een kleine 20 van deze bewoners, en de staf van de verpleegafdeling. Ik schreef al in Holland, maar sinds ik in Canada ben meestal in het engels. 
Mijn verhalen en gedichten zijn vaak beinvloed door mijn patienten of mensen die ik in mijn werk 
heb ontmoet, mijn leukste Kerstverhaal schreef ik in de jaren dat ik in Amsterdam als schoolzuster in de Jordaan werkte. Dat verhaal komt nu in het 2006 kerst nummer van de Nederlandse Courant voor Canada en de US. maar het word in die tijd ook uitgezonden bij de DUTCH TOUCH RADIO in CANADA.

Inmiddels heb ik ontdekt waar die TIEN GEBODEN zijn waarvan ik die foto op uw programma zag.
en weet nu dat ik er vele malen via de Ooise dijk heen ben gefietst met mijn vriendjes en vriendinnetjes. Ons huis heette toen OOIZICHT! Is het er nog?

Noviomagum is een prachtig programma, voral voor hen die niet of zelden huiswaarts reizen, en soms terug verlangen naar hun vaderstad en moederland.ik kijk er graag naar.

Hartelkijke groeten uit CANADA van een oud Nijmegenaar
Lini R. Grol. 

terug


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: