Geert Greven

John Langenhuysen, Canada - USA

In 1958 wij emigrated naar canada met ons dochtertje maar het zou niet verlopen zoals het had moeten gebeuren want toen we Rotterdam hadden verlaten stak er een storm op die niet meer zou wijken de gehele trip en alleen maar erger werd naarmate onze trip vorderden. Mijn vrouw werd ziek aan boord. Zo we begonnen onze Canada emigratie in het emigrantenhospitaal in Quebeck.

Zo dagen later kwamen haar broers die rond Hamilton Canada woonden en begonnen we de trip per auto naar Hamilton. Daar zijn we maar kort geweest. Vandaar zijn we naar een boerderij gegaan op noord naar een militair die bij ons was ingekwartierd in de oorlog in Nijmegen. We woonden toen op de Willemsweg 194. 

In die tijd dat we aankwamen was de werkloosheid op zijn best zo onodig te zeggen dat er geen werk te vinden was waar dan ook. Een tijdje later vond ik werk aan de Canadeze pijplijn voor een tijdje maar al in al was het niet genoeg om een toekomst te kunnen verzekeren voor onze kinderen wat de reden voor onze emigratie was geweest in de eerste plaats. Zo na het 4 jaar te hebben geprobeert dachten we dat het tijd werd om een beslissing te nemen en terug te gaan wat we dan ook gedaan hebben, zo toen zijn we weer 4 jaar in Holland gebleven alvorens ik bij Hijster terecht kwam en ik werd uitgezonden naar Oregon Usa. Bij deze companie heb ik 11 jaar blijven werken alvorens een andere baan te krijgen bij weer een andere truk companie waar ik handproblemen kreeg. Zo na 13 handoperaties kon ik mijn werk niet meer hervatten wat op een proces uitliep dat ik won.

Toen begon ik voor mezelf en je raad het nooit met wat. Wel, het was een Hollandse winkel die we 15 jaar hebben gehad alvorens met pensioen te gaan!

Dit is zoon beetje het voornaamste van onze twee emigraties die vandaag echt niet meer mogelijk zijn vanwegen de sterk gerezen kosten op elk gebied.

John Langenhuysen

PS: In een van de artikelen gezien dat de Dobbelmansteen die gevonden was bij Andrea Ttultiens nog steeds bestaat. Mijn vader was een van de namen die hierop voorkomen.

terug


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: