Nieuwe pagina 1
Naam Thomas Rosskopf
Geslacht Man
Achtergrond crisistijd Ingenieur, directeur Willem Smit & Co’s Transformatoren, lid Kamer van Koophandel
Fictief of werkelijk Werkelijk bestaand personage
Auteur Paul Rotering
Thomas Rosskopf (geb. 26 april 1880) vertrekt na zijn studie werktuigbouwkunde in Delft naar Karlsruhe om daar elektrotechniek te studeren. 

Portretfoto Thomas Rosskopf

Herkomst: Jaarverslag Kamer van Koophandel, Regionaal Archief Nijmegen, inventarisnummer J 197

Na zijn opleiding werkt Rosskopf tijdelijk als assistent aan de Hogeschool in Karlsruhe, maar hij gaat al snel aan de slag bij Willem Smit Slikkerveer. In 1913 richt Rosskopf samen met ir. A. J. Bergsma de Willem Smit & Co’s Transformatorenfabriek op in Nijmegen. Rosskopf gebruikt zijn goede kennis van elektrotechniek om nieuwe transformatoren te ontwerpen.

Fabriek van Willem Smit

Bron: Fotocollectie Regionaal Archief Nijmegen (F58399)

De eerste Nederlandse lastransformator ontwerpt Rosskopf geheel eigenhandig. Ook publiceert hij veel in (wetenschappelijke) tijdschriften over lasprocedures. Het bedrijf groeit snel dankzij Rosskopfs inzet, maar in de crisisjaren wordt ook Willem Smit & Co’s Transformatoren niet ontzien. Het personeelsbestand moet drastisch worden verkleind en Rosskopf doet zijn best om zijn werknemers van voordelige kleding te voorzien – een idee dat hij later in de oorlog ook uitvoert. Ook voert Rosskopf werktijdverkorting door zodat een zo min mogelijk mensen ontslagen moet worden . Voor het protestantse personeel dat vanuit Slikkerveer meeverhuist naar Nijmegen laat Rosskopf – die zelf ook protestants is – een kleine kerk bouwen.

Naast directeur van Willem Smit & Co’s Transformatoren is Thomas Rosskopf vanaf 1925 ook lid van de Kamer van Koophandel Land van Maas en Waal. 

Het gebouw van de Nijmeegse Kamer van Koophandel, 1932.

Bron: Fotocollectie Regionaal Archief Nijmegen (GN5275)

In 1936 – wanneer het economisch tij weer aantrekt – volgt hij de heer van Engelenburg L.Czn. op als voorzitter van de Kamer. In 1940 wordt Rosskopf benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau en in 1946 neemt hij afscheid van Willem Smit & Co’s Transformatoren. Op 5 juni 1953 overlijdt Rosskopf op 73-jarige leeftijd. 

Overlijdensadvertentie T. Rosskopf.

Bron: Gelderlander Online, Regionaal Archief Nijmegen (05-06-1953)

Bronnen

Smit & Co, BR 2352 en A92

Jaarverslagen Kamer van Koophandel, Regionaal Archief Nijmegen, inventarisnummer J 197

Meer weten?

Van deze site

Paul Rotering, Kredietverstrekking in de crisisjaren. De ontwikkeling en rol van banken in Nijmegen in de periode 1929-1938

 

Overig

www.willemsmithistorie.nl is een zeer uitvoerige biografie gepubliceerd van de heer Rosskopf, die regelmatig van nieuw materiaal wordt voorzien. 

Verder is informatie te vinden in publicaties van de Kamer van Koophandel (inventarisnr. J 197) en de Gelderlander. 

Rosskopf publiceerde zelf vaak onder een pseudoniem, dus het achterhalen van zijn eigen werken kan lastiger zijn. 

In het Regionaal Archief Nijmegen zijn onder andere ‘Beelden uit de jaren 1913-1948’ te vinden m.b.t. Willem Smit (inventarisnr BR 2352) en ook een jubileumnummer ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan (inventarisnr. A 92).

terug


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: