Nieuwe pagina 1
Naam Dirk Peters
Geslacht Man
Achtergrond crisistijd Kind uit gegoede familie, geen crisisproblematiek.
Fictief of werkelijk Fictief personage
Auteur Paul Rotering
Dirk is net 8 jaar geworden als de crisis in Nijmegen haar dieptepunt bereikt. Het maakt weinig indruk op Dirk, Sinterklaas komt eraan en daar is hij veel zenuwachtiger voor. Hij hoopt zo’n nieuwe mechanische auto te krijgen waar hij leuk mee kan spelen. Alle vriendjes zullen dan vast jaloers op hem zijn. Maar plots wordt Dirk ernstig ziek. Volgens de schoolarts heef hij roodvonk – een veelvoorkomende ziekte.

 

 

Advertentie voor houten speelgoed, net voor de sinterklaasperiode. Uit De Gelderlander, 29 november 1937

Bron: Gelderlander Online, Regionaal Archief Nijmegen

Krantenartikel waarin de geschiedenis van speelgoed wordt beschreven. Hierin wordt ook melding gemaakt van mechanisch speelgoed. De Gelderlander, 27 november 1934.

Bron: Gelderlander Online, Regionaal Archief Nijmegen

Sinterklaas gaat voorbij en Dirk ligt nog steeds ziek op bed. Hij heeft jeuk over zijn hele lichaam en zijn tong kleurt helemaal rood, maar er is helaas niets aan te doen. Gelukkig herstelt Dirk in het nieuwe jaar en krijgt hij van zijn oom uit Amsterdam een mooie verrassing; hij mag een dagje naar dierentuin Artis! Dirk mag de dieren zelfs aanraken en heeft de dag van zijn leven. 

Wanneer de maand december opnieuw nadert, is Dirk zenuwachtiger dan ooit tevoren. Hij heeft de Sint vorig jaar immers moeten missen. Dirk hoort ook dat Sint en Piet misschien naar zijn school toekomen. Dat zou pas een feest zijn. Maar eerst moet Dirk naar mevrouw Bekkers, de schooltandarts. Daar is Dirk nu niet meer bang voor en zijn gebit blijkt ook keurig in orde te zijn. 

Sinterklaas op bezoek bij de familie Peters. 

Bron: Fotocollectie Regionaal Archief Nijmegen (F56029)

Sinterklaas komt naar school! Dirk is dolblij en heeft in zijn schoen al een mooie houten locomotief gekregen. Bij de Sint op schoot houdt Dirk zich stoer, ondanks dat hij toch een beetje nerveus is. Hij bedankt de Sint voor zijn mooie cadeau. Thuisgekomen staat er een nog mooier cadeau bij de open haard. Zijn vader vertelt dat zwarte piet het cadeau net heeft gebracht. Het is de mechanische auto die hij altijd al had willen hebben. Samen met zijn ouders gaat Dirk die middag naar de speeltuin. Van de crisis heeft Dirk eigenlijk helemaal geen last.

Ansichtkaart van de speeltuin van Hotel Nederland in Berg en Dal ca. 1930.

Bron: Fotocollectie Regionaal Archief Nijmegen (F56029). Fotograaf: Hotel Nederland

Bronnen

Literatuuronderzoek

Beeldbank Regionaal Archief Nijmegen

Meer weten?

Van deze site

Paul Rotering, Kredietverstrekking in de crisisjaren. De ontwikkeling en rol van banken in Nijmegen in de periode 1929-1938

 

Overig

Hoewel Dirk – afkomstig uit een welgestelde familie – nauwelijks iets van de crisis merkte, was dit niet voor alle kinderen het geval. Veel kinderen werden ernstig ziek en de levensomstandigheden verslechterden wanneer de ouders geen inkomsten meer hadden. Slechts weinig kinderen kregen het mechanische speelgoed dat Dirk kreeg. Meer informatie over scholen in Nijmegen is te vinden in het Regionaal Archief Nijmegen. Ook is daar informatie te vinden over schooltandartsen en buitenschoolse activiteiten.

terug


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: