100

index  |  volgende >

Foto Kluijs-100

Deze foto is gemaakt op 10 juli 1925 en laat zien de plantenkwekerij van Willem de Kluijs aan de St. Annastraat in het voormalige gehucht van voor de twintigste eeuw St. Anna, dat nu is opgeslokt door de stad Nijmegen. Deze foto is genomen vanuit een woning aan de St. Annastraat, waarschijnlijk huisnummer 340 of 342, tegenover de Radbouduniversiteit, voorheen het landgoed van boterfabrikant Jurgens.
Op de foto zijn vooraan en rechts plantenkassen te zien. De rest zijn platte bakken oftewel broeibakken, die afgedekt werden met Lentse ramen of eenruiters. Ook staan er twee schoorstenen voor links, en achter rechts, die in later jaren vervangen werden door hogere.
De bomen op de achtergrond staan richting Hatertseweg. Op de foto is de Lourdeskerk, die in datzelfde jaar ingewijd werd, net niet te zien.
Heeft u herinneringen bij deze foto? REAGEER, wij zijn benieuwd naar uw verhaal.

Reactie 1:

Rob Essers, 29-08-2012: Het is een raadsel waarom op de foto de Lourdeskerk (ingewijd 29-06-1925) en de pastorie niet te zien zijn.
Rechtsboven op de foto herken ik wel twee andere panden:
- Hatertseweg 95 (bouwjaar 1911);
- Hatertseweg 97 t/m 101 (bouwjaar 1922).

Zie ook deze foto (van Google Streetview):
Het pand Hatertseweg 95 (op de hoek van de Kastanjelaan) had oorspronkelijk een plat dak.Op deze luchtfoto (van Bing) is te zien dat de pastorie (Hatertseweg 111) niet zover verwijderd is van nummer 101. Als de foto op 10 juli 1925 gemaakt is, zouden de Lourdeskerk en de pastorie hierop te zien moeten zijn. Of zie ik dat verkeerd?
Met vriendelijke groet, Rob Essers

Reactie 2:

John de Kluijs, 02-10-2012: Volgens mij ligt de Hatertseweg achter de bomenrij. De gebouwen die zichtbaar zijn, zijn oude boerderijen. De boerderij rechts midden was vele jaren later de woning van autohandel Kleijngeld.

Reactie 3:

Rene Martens, 19-02-2013: Eigenaar van de kwekerij was Antoon (Toon) de Kluijs. Willem de Kluijs was een broer van Toon en runde zelfstandig de bloemenwinkel. Toon was gehuwd met Leida, een allerliefste en gastvrije vrouw, maar helaas te vroeg gestorven.

Reactie 4:

Rob Essers, 27-02-2018: Bij Reactie 1 beschikte ik nog niet over een kaart waarop de bebouwing is aangegeven. Deze is te zien op een van de kaarten met de ontworpen Wegen van het uitbreidingsplan 1923-1924 van Hatert en Neerbosch, behorende bij het raadsbesluit d.d. 25 juli 1923, no. 13. Daarnaast staat de huidige kadastrale indeling van hetzelfde gebied (bron: PDOK Viewer).


Op de linker afbeelding is de beeldhoek aangegeven, de rechterlijn is de zichtas naar Hatertseweg 95 (bouwjaar 1911). Op de oorspronkelijke foto zijn dezelfde panden te herkennen. Alleen de broeibakken en enkele plantenkassen ontbreken. Het perceel met de Lourdeskerk en pastorie was in 1923 nog onbebouwd. De bomen op de achtergrond maken deel uit van de laanbeplanting van de Hatertseweg. De foto zonder kerk kan onmogelijk gemaakt zijn op 10 juli 1925.
Reactie 5:

John de Kluijs, 23-04-2021: Niet helemaal juist is reactie 3 van Renť Martens. Van oorsprong was vader Willem de Kluijs eigenaar van de kwekerij, niet zoon Willem.
Later werd de tweede Willem eigenaar van de winkel en zijn broer Toon van de kwekerij. Toon had samen met Leida drie zoons: Ton, Ruud en John die later met z'n drieŽn de kwekerij voortzetten en daarnaast bloemenwinkels openden.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: