LangeHezelstraat17vLeeuwen53-07-59.jpg

< Back | Index | Next >

LangeHezelstraat17vLeeuwen53-07-59.jpg

Lange Hezelstraat 17, Van Leeuwen

fotovergelijking vroeger en nu

Reactie 1:

Toos Evers-Gommers, 04-04-2008; Hier haalde ik in 1953 al het brood. Ik woonde toen in de Vijfringengas, in het oude huis van de familie v.d. Laar, de vishandelaar.

Reactie 2:

Ploman, 10-04-2008: op nr. 19 zat slagerij J.v.d.Bilt en op nr. 15 de slijterij van v. Eenennaam met als filiaalhouder Karel Heemskerk.

Reactie 3:

Ferrie Meinema, 08-01-2009: Ik werkte in 1953-54 bij Kooi opticien, en wanneer er maar iets te vieren was dan moesten er op Bosse bollen getrakteerd worden en die moesten van v.Leeuwen zijn, want de reclameslogan luidde: "Ze schreeuwen om de Bosse bollen van v.Leeuwen!"

Reactie 4:

Henk Hoogveld, 12-01-2014: Op Hezelstraat nummer 11 bevond zich bakkerij De Zeeuw. Eigenaar was mijn vader De Heer H.J.F. Hoogveld. Deze had in Nijmegen de naam van de echte bossche bollen welke zelfs door mensen uit het gehele land werden gehaald als zij in de buurt waren.
Inderdaad bevonden zich daar dus 2 bakkerijen vlak bij elkaar. Mijn vader heeft er de bakkerij gehad vanaf ongeveer 1937 tot ongeveer 1965. (Mijn broer en ik kunnen zelfs in het gemeente archief geen foto’s vinden van het huis.) Het is zelfs zo dat er nog een bakkerij was op nummer 31 van de weduwe Mulder, de bakkerij ingang was op de Hessenberg.
Na het bombardement was het zo: ons eigenlijke huis was op nummer 11, wij woonden toen (i.v.b. met schade) op nummer 21 (boven de Gelderlander), mijn vader bakte brood op nummer 31, en hij maakte gebruik van de halve winkel van slagerij Hoppe op nummer 81.

Weet u meer over deze bakkerij? REAGEER, we zijn benieuwd naar uw verhaal.

Reactie 5:

Guus Heikens, 23-02-2014: Wat een verrassing voor mij dat dhr. Henk Hoogveld in zijn bericht refereert aan de bakkerij op de L. Hezelstraat nr. 31 (nu Bakker Arend). Deze bakkerij was van mijn opa G(ijs) A. Mulders (1881-1941), die de zaak ca. 1918 is begonnen en die na zijn vroegtijdige overlijden in 1941 nog enige tijd werd voortgezet door mijn oma, de weduwe Mulders. Daarna is de bakkerij naar ik meen (maar zeker weten doe ik dit niet) overgenomen door bakker Guus Wennekes.
Opmerkelijk is dat de heer Hoogveld schrijft dat zijn vader na het bombardement zijn brood bakte op nr. 31, de zaak van mijn opa dus. Ben benieuwd hoe dit collegiaal in zijn werk ging.
Aan H.J.F. Hoogveld trouwens de eer van de beste Bossche Bollen van Nijmegen. Maar aan mijn opa (in zijn tijd overigens voorzitter van de Nijmeegse bakkersvereniging) de eer van de eerste automatiek van Nijmegen. Daarin verkocht hij schijnbaar zeer gewilde nierbroodjes en kroketten. Het was een flinke bron van inkomsten. Deze automatiek stond in de zogenaamde Blauwe Hal, een gedeeltelijk afgesloten ruimte op de plaats waar zich nu de ingang bevindt van Bakker Arend.

Helaas zijn er geen foto's van de bakkerij in mijn bezit. Ik heb er alle beeldbanken al op na gespeurd en ook bij mijn familie navraag gedaan. Niets. Gelukkig heeft een onlangs overleden oom (93 jaar; de laatste schoonzoon en mij bekende getuige van Gijs Mulders) mij nog kunnen uitleggen hoe de zogenaamde Blauwe Hal eruit moet hebben gezien. Maar ook hij had geen fotomateriaal.
Wel heb ik in de archieven van De Gelderlander flink wat advertenties gevonden die mijn opa door de jaren heeft geplaats. Twee ervan zend ik als bijlagen, evenals het enige portret dat ik van mijn opa in bezit heb.

Omdat ik zelf in 1956 op de Lange Hezelstraat nr. 57a ben geboren (boven het schoenenmagazijn van Hessels), bezoek ik, als ik in Nijmegen ben, de oude bakkerij (nu Bakker Arend) nog regelmatig om er een brood te kopen. Dit ter ere natuurlijk van mijn opa en oma. Zo'n brood smaakt dan toch extra lekker.

Van een winkelingang aan de Hessenberg is mij niets bekend. Ben benieuwd of er nog Nijmegenaren zijn die er meer van afweten dan ik.
Met vriendelijk groet, Guus Heikens (Rotterdam)
Reactie 6:

Jan Remis, 24-02-2014: Het was geen winkelingang aan de Hessenberg maar de ingang naar de bakkerij voor de leveranciers e.d. Bakker Guus Wennekes kwam bij ons altijd brood brengen. Ik kan me nog herinneren dat Guus een jong katje van ons heeft gekregen voor tegen de muizen in de bakkerij. Dat moet tussen 1960 en 1965 zijn geweest.
Reactie 7:

Han Blankemeijer, 02-07-2017: Ik ben al een hele tijd op zoek naar Annie van Leeuwen, ze woonde in 1956 op de Vijfringengas te Nijmegen. Annie moet nu ongeveer 80 jaar zijn.
Dit is hier mijn laatste poging om haar te zoeken.
Mijn adres is J. Blankemeijer, Schorpioen 82, Hoogezand.
telefoon 0598 321445.
Bedankt voor uw medewerking.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: