016-St Franciscus van AssisiŽkerk.jpg

< Back | Index | Next >

H Franciscus van AssisiŽkerk (1949, afgebroken ca. 1996)
Sint Jacobslaan 425
Elders op deze site: een interieurfoto en de omzwervingen van de eerste steen.
Reactie 1:

Hessel, 12-10-2020: Hierbij een herinneringskaart t.g.v. de laatste dienst in de Franciscuskerk.

Reactie 2:

Hessel, 13-10-2020: Franciscus van AssisiŽ, Heiweg-kerk
Het betreft hier waarschijnlijk de allereerste grote, na de bevrijding nieuwgebouwde kerk in ons land. En dan al heel zeker in Nijmegen. Dit kerkgebouw kreeg de naam van de in 1944 goeddeels verwoeste St. Franciscuskerk in de Nijmeegse binnenstad.
Hier een kerk met 800 plaatsen die de noodzakelijke ruimte moest bieden aan de stadsuitbreiding na W.O.2. Bij deze omzetting en parochiale herindeling kwamen de paters Franciscanen Ė lang na de middeleeuwen - weer in Nijmegen terug. Het gebouw werd een zgn. hallen-kerk, sober en massief van stijl, een ontwerp van architect A.J. Kropholler. Deze kerk werd in 1949 door de energieke bouwpastoor en parochieleider Cl. Bary O.F.M. Ė in die tijd nog samen met twee kapelaans - in gebruik genomen. In 1955 werd hij bij zijn overplaatsing naar een nieuwe opdracht, toen in Franeker, als pastoor opgevolgd door pater franciscaan L. Zonderland.
De Franciscuskerk: Een functioneel gebouw, sterk verwant aan een wat later gebouwde Bossche r.-k. kerk H.H. Harten. Beide van dezelfde hoofdarchitect. Helaas zijn beide creaties zijn elk na een dankbare parochiŽle bloeiperiode, in de huidige tijd o.m. door het teruglopend kerkbezoek, hoge onderhoudskosten en verminderd kader, buiten gebruik gesteld. In Nijmegen is de kerk in 1997 gesloopt, hetzelfde lot dat de kapel van Kropholler bij het St. Canisiuscollege trof. In Den Bosch werd de functie veranderd en werd het kerkgebouw omgebouwd tot appartementen.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: