070-Piushove.jpg

< Back | Index | Next >

Kloosterbejaardenoord Piushove (1926)
Architect: J.J. van Halteren
Kleine Zusters van de Heilige Joseph
Van Slichtenhorststraat 91
Reactie 1:

Peter Houwen, 31-07-2016: Pius-hove, in de Van Slichtenhorststraat, wordt op het ogenblik leeggeruimd. Aan wie Talis het heeft verkocht is mij niet bekend.
Ik ben weer eens naar het gebouw, bij mij om de hoek, gaan kijken en ontdekte een bronzen plaat in de stoep voor de ingangstrap. Hij is kennelijk in opdracht van de Radboud Universiteit geplaatst na de sluiting van het Pius-Convict in 1970.

Redactie: Dit is een van de elf tegels die in 2013 bij het 90-jarig bestaan van de universiteit in de stad geplaatst zijn. Meer informatie op ru.nl en voxweb.nl.
De tekst luidt:
Het Pius-convict was sinds 1926 een studiehuis voor priesters die aan de universiteit studeerden. De bouw werd onder meer mogelijk gemaakt door een schenking van paus Pius XI. Er was plaats voor 25 studenten, maar in de hoogtijdagen woonden er wel 50. Vanaf de jaren zestig slonk het aantal priester-studenten snel. Daarom sloot het Pius-convict in 1970.
Reactie 2:

Paul Broekman, 01-08-2016: Ik heb vanaf 1999 tot aan het einde van 2014 in Piushove als vrijwilliger met dementerenden gewerkt. Op een gegeven moment, ik denk in 2013 bemerkte ik een tegel bij de ingang die er anders uitzag als de rest: een bronzen plaat met tekst. Ik wist toen pas dat dit gebouw ook dienst had gedaan als opleidingsinstituut/ studiehuis voor de geestelijkheid.
Er hebben hier bekende religieuzen gezeten zoals de Nijmeegse theoloog Schillebeeckx en Titus Brandsma, die beiden veel voor de katholieke universiteit in Nijmegen hebben betekend.
Ik hoop van ganser harte dat de gevel van het voormalige verpleeghuis wordt gespaard, anders heeft de herdenkingsplaat voor dit historische gebouw weinig waarde meer. Ik heb indertijd wel gehoord dat de nabijwonenden zich sterk zouden maken voor dit behoud. Laten we hopen dat de investeerders en de woningbouwcorporatie hieraan gehoor zullen geven.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: