02

< Back | Index | Next >

02.jpg

Dit is de befaamde sloep, hier op oefening in het Grintgat bij Weurt. De motor was voorin geplaatst en daaromheen was een kast gebouwd. Bij het varen moest al gauw de klep van die kast open voor de koeling, want er is bij een boot nu eenmaal geen sprake van een fikse luchtstroom.

Reactie 1:

Henk van Hest, 22-03-2008, Zeeverkenners 2; In deze sloep heeft nooit geen motor gezeten. Het verhaal van de motor is niets van waar. Met deze sloep roeiden wij alleen en deden wij onze roei-oefeningen in de trant van: Haal op gelijk enz!
Als we op kamp gingen was dit ons vrachtschip. Alles ging hierin, de verkenners, bagage, kampmateriaal enz.
De motor in kwestie was een tatramotor. Of het een diesel was weet ik niet meer. Hij is in een andere boot ingebouwd. Het was een luchtgekoelde motor, die in een boot liggend natuurlijk geen enkele koeling kreeg. We hebben dus een keer door overhitting brand gehad, die op tijd geblust kon worden. Jan Ottele weet hier meer van, want hij was de automonteur. De plaats waar dit gebeurde was op het Maas-Waalkanaal.
De boten die wij bezaten waren dus de eerder genoemde sloep, een flinke roeiboot naam "De Niftrik", gekocht in Niftrik, "de Krats", een snelle wat slanke roeiboot (gekocht voor een krats), een BMer zeilboot gekocht in Arnhem en een motorboot met motor die ons sleepte naar onze kampplaats, meestal in Noordlimburg.
De naam van onze smid was Westenend, vader van Piet Westenend. Hij moet hier zeker vernoemd worden want hij heeft heel wat werk voor onze zeeverkenners gedaan.

Groetend Henk van Hest, voormalig stuurman zeeverkenners.

Reactie 2:

Karel Losekoot, 12-04-2008, Zeeverkenners 2: Eerlijke gezegd geloof ik niet dat de sloep van Pim of door Pim betaald was. Verder als aanvulling op wat Henk schrijft: we hadden ook nog een Sharp zeilboot te zien op foto 7.
Knap van je Henk dat je alle bootnamen nog weet.

Reactie 3:

Henk van Hest, 20-05-2008, Zeeverkenners 2; Als aanvulling op het sloepverhaal het volgende. Naderhand schoot me te binnen dat deze sloep in Rotterdam gekocht is door wie?? Dat weet ik niet meer. Wat ik wel denk te weten is, dat deze sloep door een binnenvaartschipper vanuit Rotterdam is meegenomen (gesleept) naar Nijmegen!!! Ik denk dat de ouders van George de Bot hierin zeker een belangrijke rol gehad hebben!


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: