Nieuwe pagina 1

© copyright fa. Stein, Digitale bewerking; Henk Kersten/Stichting Noviomagus.nl

Bedrijfshistorie Drogisterij Stein

Eind december 2004 sloot de laatste authentieke drogisterij van Nijmegen-Oost A. Stein voorgoed zijn deuren. Vanaf 1933 heeft de firma Stein de bewoners van Oost met vakmanschap voorzien van vele  artikelen, van parfum, tot fotografie en verfwaren. 

Een stukje beeldende middenstandsgeschiedenis......

 
De firma Stein ontstond in 1933 na overname van drogisterij "Vrijaldenhoven" aan de Berg en Dalseweg 196. 
Antoon Stein op 21-jarige leeftijd in de binnenstad van Doesburg.

 

 

 

 

Opa Stein op 60 jarige leeftijd.

Achter de mand van de transportfiets met daarop uiteraard de bedrijfsreclame, zit op een zonnige dag moeder Wilhelmina met haar broer en zus uit Hilversum. (ca 1934)
In 1934 trouwde Antoon met de Hilversumse Wilhelmina Kitselaar.

1938 werd het vijfjarig bestaan van de drogisterij gevierd. U ziet de familie Stein in de deuropening van de winkel aan de Berg en Dalseweg, Antoon, moeder Wilhelmina met op de stoeptrede de driejarige Truusje. De goede kijker ziet dat er inmiddels, rond 1935, een omnummering heeft plaatsgevonden; nr 196 werd nr 212.

In 1944 werd aan het pand, dat stamt uit ca. 1926, een eerste inwendige verbouwing uitgevoerd; het portiek werd bij de winkel getrokken. Verantwoordelijk architect was C. Estourgie, aannemer fa. Wellens voerde de verbouwing uit. 

Tijdens de oorlog heeft de familie Stein gelukkig nooit de winkel hoeven verlaten. Wel werd de bevrijdingstijd van 15 september 1944 tot pasen 1945 in de kelders onder de winkel doorgebracht en werden maar liefs drie keer de ruiten eruit geblazen. De verkoop ging in die tijd gewoon door.

Antoon Stein had als hobby het experimenteren met chemische producten (!). Dit leidde er bijvoorbeeld toe dat hij via een klant, 'n jongeman die als militair uit Indië kwam, op het idee kwam om groene kleurstof te maken, om de koppelriemen van de militairen te verzorgen.
Eerst werd het goedje in vaste vorm gemaakt als blokjes. Later in poedervorm, wat handiger was in gebruik. Deze poeder werd dan met water tot 'n smeerbaar geheel gemaakt, zodat het goed werd opgenomen door de koppel-vezels. 
Er werd eerst veel aan de verschillende kazernes geleverd, totdat een grote partij werd geleverd met inschrijving in Amsterdam voor defensie. Door expediteur Becks aan de Tooropstraat werd toen met 'n grote truck met aanhanger een grote zending naar Amsterdam vervoerd.
Het verpakken van deze zakjes werd uitgevoerd door de geďnterneerden in 't kamp aan de Kwakkenberg.
Vanwege een gebrek aan opslagruimte aan de Berg en Dalseweg, en gezinsuitbreiding besloot Antoon zijn activiteiten uit te breiden; hij begon een nieuw filiaal aan de Mr. Franckenstraat 17. De opening daarvan vond plaats op 19 november 1952. Bovendien werd de woning boven dit pand betrokken. Op de stoep voor de winkel zien we vader Antoon Stein en de broers Hans en Ton jr, met de hond Curly. 

In 1956 werd de eerste auto aangeschaft, een Renault Dauphine. Winkelbediende Mies 't Hullenaar gaat er speciaal voor op de foto! Ton jr. zou later met de auto nog eens 'n keer over de kop gaan in Lent....

 

Een foto uit januari 1962 van het interieur van de winkel aan de Mr. Franckenstraat 17. Kleindochters Monique en Yvonne inspecteren de toonbank. Tot 1964 zou Wilhelmina Stein de winkel blijven runnen. De zaak werd overgedaan en het gezin Stein verhuisde naar de Berg en Dalseweg.
De etalage aan de Berg en Dalseweg werd regelmatig fraai ingericht. In augustus 1965 werd het chique merk Sans Soucis geëtaleerd.
In 1965 volgde de tweede interne verbouwing van het pand aan de Berg en Dalseweg. De hal achter de winkel werd aan het verkoopoppervlak toegevoegd. Architect was Bureau Pouderoyen, de fa. Sutmuller voerde de werkzaamheden uit. In september dat jaar kwam de 23-jarige Ton junior officieel in de zaak.

In 1967 volgde een volgende grote verbouwing; de oude voorpui werd vervangen door een moderne glazen winkelpui. Bureau Pouderoyen maakte wederom het ontwerp en de aannemers fa. v.d. Velden en v.d. Ham Grave klaarde de klus. In 1968 werd de keuken gehalveerd door aannemer Clerks uit Herpen. Dit alles ten behoeve van een schoonheidssalon die Mevr. Stein begon en in januari 1969 geopend werd.

 

Het gehele verkoopteam in de zomer 1973; v.l.n.r. zien we Ton jr., Juul Thieke, Bartje Stein (Ton's zoon), Tine Vergeer en Vader Antoon.
1975; Er volgde een derde inwendige verbouwing aan de Berg en Dalseweg; het interieur werd aan de modernste eisen aangepast, de DA-winkelformule deed zijn intrede. Aannemer van Heusden uit Malden verplaatste de WC en voegde het magazijn achter de winkel toe aan de verkoopvloer. Architect van dit alles was Van Kesteren.
Op 20 september 1976 vierde Antoon Stein Sr. zijn 65-ste verjaardag. Ter gelegenheid daarvan werd hem een fotoboekje geschonken met herinneringen aan zijn drogistenloopbaan, van waaruit vele foto's op deze bedrijfshistorische pagina afkomstig zijn. Antoon en zijn vrouw hebben nog tot 1987 doorgewerkt in de zaak waarna Ton jr. de zaak voortzette.
In ca. 1986 kocht Ton, het pand op de Groesbeekse weg 86.
De voorkamer op de 2e verdieping had een gevelkachel met een afvoerpijp door de muur naar buiten. Deze kachel was niet meer nodig en Ton Jr besloot op die lelijke plek een gevelsteen te plaatsen, welke voor hem werd gemaakt door Carla de Bruin-van Schie.
Zij volgde in 1987 een cursus pottenbakken bij de Personeelsvereniging van de Universiteit Nijmegen geleid door Jan van Dam. 

Daar maakte zij deze steen uit 9 tegeltjes, voorstellende een maďskleurige vijzel met stamper op een terrakleurige achtergrond, welke Ton in de gevel metselde.

Eind 2003 is Ton nog positief gestemd over voortbestaan van de zaak aan de Berg en Dalseweg getuige onderstaande advertentie, maar eind 2004 valt dan toch het doek voor de firma. De winkel wordt overgenomen door "De Ark van Noach". Een geluk, want met de nieuwe eigenaar klikt het voortreffelijk en zo zal Ton Stein met zijn ongelooflijke kennis van zaken eenmaal in de week in de nieuwe winkel aanwezig zijn en op het gebied van Homeopathie een ieder die dat wenst adviseren.

Wij danken Ton Stein voor het ter beschikking stellen van de materialen die geleid hebben tot dit bedrijfshistorisch overzicht. Daarnaast dank aan Jan en Marc van Dam voor hun betrokkenheid en medewerking aan deze pagina.

<<terug

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.