Image336

<- Back | Index | Next ->

Image336.jpg

Dezelfde personen staan op de volgende en de twee voorgaande foto's.

Reactie 1:

Ruud van Lierop: Deze foto is gemaakt in het openlucht theater op de Goffert.
Reactie 2:

Harry H.J. van den Berg, 20-10-2015: De personen op de foto zijn: luitenant eerste klas Christiaan van den Berg met op zijn arm zijn dochter Edy van den Berg. Naast hem Gijsberta van den Berg-Vermeulen, zijn vrouw. Daarvoor van links naar rechts volgende de personen: Harry H.J. van den Berg (ondergetekende), met broer Jan-Jacob van den Berg beide zonen van Christiaan en Gijsberta.
De dame is Hannie Werlie (?) was inwonend ten tijden op de Muntweg 46 te Nijmegen. Bij mijn ouders. Edy, Gijsberta en Christiaan leven niet meer. Broer Jacob is van 1942, woont te Millingen a/d Rijn, ik ben van 1937. Hannie Werlie verdere gegevens onbekend.
Het gezin van den Berg is in 1945 uitgebreid met de geboorte van nog een dochter: mijn zus Hannie van den Berg, zij is gehuwd met Stef Driessen en woonachtig te Dinxperlo.

Mijn broer Jan-Jacob is erg geďnteresseerd in het oorlogsverleden van bv. Nijmegen en kwam tot zijn verbazing de foto's tegen. Ze roepen voor mijn broer en ondergetekende prettige en minder prettige herinneringen op. Waar niet verder op in wordt gegaan.
Er was een zeer hechte band met de fotograaf Evert van Swelm, het was een zeer vertrouwde vriend van mijn vader als wel van mijn moeder. Hij was in die tijd mijn 'Oom' Eef, ik heb in de loop der jaren een zeer goede band met hem gekregen. Het was op den duur een kluizenaar en hij is mij uiteindelijk ontglipt. Hij was zeer kundig "speciaal mens", begaafd.

Mijn zus Edy, voluit Everhardy van den Berg is naar Evert van Zwelm vernoemd, hij was haar peetoom. Haar man Cees Grabandt heeft bij een bezoek Evert dood onder aan de trap gevonden, bij geen gehoor keek hij door de brievenbus en zag hem liggen. De van Zwelm familie ontfermde zich over het stoffelijk overschot, wij werden verder buiten alles gesloten. Zij hebben hem begraven op het Jonkerbosch. Hij was het zwarte Schaap van de familie van Zwelm, een grote bekend staande slagersfamilie in Nijmegen. Maar Evert was iets aparts met een duidelijke eigen inzicht en mening.
Nog nadrukkelijk moet ik melden dat Evert van Zwelm een hoge studie had genoten en zeer intelligent was. Zijn ouders hadden een andere bedoeling met hem i.v.m. hun geloof. Je begrijpt me wel. Hij heeft zijn leven zelf ingevuld. Met Fotografie in de ruimste zin. Hij beschikte over een persoonlijke gave ? helderziendheid. Daarnaast bestudeerde hij astrologie. En studeerde nog altijd geschiedenis.

Mijn Vader had dienst genomen in het Nederlandse leger en was gedetacheerd bij een Engels detachement. ??? Hij is een periode uitgezonden geweest voor opleiding in Engeland een jaar of zo.
Zover als ik me kan herinneren is hij pas na de bevrijding van Nijmegen in dienst gegaan. Onze regering werkte toen nauw samen met de bevrijders. Maar hoe dat tot stand is gekomen, kan ik niet verklaren. Ik ben inmiddels de oudste levende. Ik kan geen rug spraak houden met iemand die dat zou kunnen verklaren.
Mijn vader was een boon apart. Evert en hij waren hartsvrienden. Christiaan is verder zijn hele leven beroepsuitvinder geweest. Hij is op 84-jarige leeftijd gestorven aan een aorta operatie in de Radboud.

Met vriendelijke groet, Harry H.J. van den Berg
Reactie 3:

Boy van Pelt, 22-10-2015: Reactie op Harry van den Berg, is het mogelijk dat jij je vergist in de naam van jonge dame Werlie? Eind 50er jaren begin 60 was er in de Kastanjelaan een autospuiterij van Tom Werlie, deze had maar 1 dochter en dat was Eugenie. Zij woonden in de 60er jaren op de Hatertseweg ongeveer tegenover Bakker Loeffen.
Ik denk dat we het over de zelfde hebben.
Reactie 4:

Harry H.J. van den Berg, 05-11-2015: Het commentaar van Boy van Pelt is niet helemaal juist. Hannie Werlie is de moeder van Eugenie Werlie, haar vader was Tom Werlie. Zij zijn uiteindelijk van ons ouderlijk huis (inwonend) verhuisd naar de Groenestraat in Nijmegen. Tom Werlie had inderdaad een autospuitbedrijf en knapte oude legervoertuigen op voor Jan de Krommerd en Bertie van Goemonde (Sorry als ik de namen niet correct schrijf). Mijn vader Christiaan heeft nog een verhouding gehad met de Dochter Eugenie en woonde ten tijden te Zandvoort. Verder geen commentaar. Met vriendelijke groet, Harry H.J. van den Berg
Reactie 5:

Ron van Swelm, 30-12-2017: Oom Eef was inderdaad min of meer een zwart schaap: 12 ambachten 13 ongelukken zeiden mijn vader en zijn broer Leo altijd. In 1948 kandideerde hij voor de gemeenteraad voor de CPN. Dat feit heeft mij veel later parten gespeeld als dienstplichtig militair............ik zou gevoelige informatie aan de vijand door kunnen spelen. Helaas heb ik de broer van mijn vader nooit gekend. Een interessante man die schijnbaar ook goed kon tekenen, zich interesseerde voor genealogie en ooit onder het pseudoniem Evans stukjes schreef in de Waarheid.
De namen Werlie en van den Berg heb ik mijn vader wel eens horen noemen, zo herinner ik mij, maar in welke context dat is een brug te ver.
Ik zou graag meer over hem willen weten. Wellicht leest Harry dit nog en daarom mijn privé email adres: swelm32@zonnet.nl
Reactie 6:

Henk La Croix, 30-12-2017: Hallo Ron, ik kan Oom Eef ook redelijk goed.
Voor mij was het ook Ome Eef, hij had een beetje een relatie met mijn moeder.
Zij woonde in de Rivierstraat en < Ome > Eef aan de Weurtseweg, boven een tabakswinkel.
Ik vond hem best een lieve man. Hij kon heel mooi tekenen en goed fotograferen en wielrennen.
Ik heb nog een boek van hem genaamd De Kunst om DROMEN uit te leggen uit 1948 dd 17 juli.
Dit was een kado voor mijn Moeder, en nog een foto waar wij opstaan met OOM EEF.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: