Nieuwe pagina 1

© copyright Cees de Vos, Digitale bewerking; Henk Kersten/Stichting Noviomagus.nl

Buurtbevrijdingsfeest in Nijmegen

Buurtbevrijdingsfeest zomer 1946 in Nijmegen.

Het jaarlijks terugkerend buurtbevrijdingsfeest was in mijn kinderjaren een belevenis waar ik en verder alle buurtkinderen gretig naar uitkeken. In die tijd - ik heb het over eind jaren ’40 - was een kinderhand snel gevuld, elke uitje een ware belevenis. Steeds was het een verrassing wat de organisatie van de “Buurtvereniging Hatertscheveldweg” voor ons kinderen in petto had: het ene jaar was het een bezoek aan het dichts bijzijnde ‘Burgersdierenpark’ in Arnhem, het jaar erop naar de ‘Bedriegertjes in Rozendaal’, of gewoon thuis ‘spelletjes’ doen op het in die tijd nog onbebouwde terrein aan de achterzijde van de woonhuizen van de Hatertscheveldweg. Mijn verhaal betreft ‘Behendigheidsspelletjes’ doen op dit terrein. 

In begin jaren ‘50 werd op deze grond de Kolpingbuurt gebouwd ten behoeve van:
- Indische Nederlanders, die na de onafhankelijkheid van Indonesië naar het moederland waren verhuisd. 
- Beroepsmilitairen, spoorwegmensen en andere lage ambtenaren. 
- Arbeiders die bij grote bedrijven als Smit, Philips en Honig werkten.

In mijn herinnering moet ik ongeveer 14 jaar jong geweest zijn. Het waren de bekende spelletjes zoals: zaklopen, koekhappen, met een glas water rennen zonder te morsen en “mastklimmen”. Voor het mastklimmen had ik me aangemeld in de veronderstelling dat ik dit wel aan kon gezien mijn handigheid in het ‘boompje klimmen’. 
Hier betrof het echter een gladde ronde houten paal ingesmeerd met een vetachtig goedje dit om het jou zo moeilijk mogelijk te maken de nok te bereiken. Aan de top van de mast wachtte je een traktatie….! Met overtuiging omklemde ik met handen en voeten, armen en benen de gladde paal en werkte me moeizaam doch doelgericht naar boven. Bij het bereiken van de halve hoogte van de klimpaal overkwam het me: een voor mij onbekend zalig gevoel nam bezit van mijn onderlijf, het leek alsof ik op het punt stond te exploderen en tegelijk voelde ik - kortgebroekt als ik was - wat nattigheid langs mijn benen in de richting van mijn schoenen vloeien. “Oh…, wat een zalig beleven was dit, het lekkers daar in de hoogte stond niet in verhouding tot het zinnelijk genot dat door mijn jongenslijf stroomde!” Ik omvatte de paal nog steviger …! De leids-man van het feestgedoe sommeerde mij door te klimmen, echter ik was in stille verwachting van nog meer van dat wellustig heerlijks….? Helaas, het kwam niet weder..? Een aantal jaren later leerde ik het mooie woord kennen wat staat voor hetgeen mij overkwam op die bewuste bevrijdingsfeestdag in 1946: “Ejaculatie!” Ik had voor de eerste keer van mijn leven - een klimpaal stijf omvattend - een zaadlozing gekregen, geen ‘natte-droom’ maar een puur vochtige klare dag-droom. Mijn zelfontmaagding…! 

Na afloop van de festiviteiten ben ik stiekempjes in alle stilte nogmaals ‘ter palen’ gegaan, kreeg de smaak te pakken, deze keer hield ik de zaak droog, wist niet dat mijn frequentie tot een volgende zaadlozing wat meer tijd nodig had….

Cees de Vos 
Op de foto: Tweede rij van boven /vijfde van rechts, met stropdas en wit overhemd.

terug


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: