EnWieBentUDan

© Cees de Vos, digitale bewerking 24-04-2019 Marcel van Dinteren/Stichting Noviomagus.nl

En wie bent U dan?

door Cees de VosCornelis Nicolaas sr.

Jacoba Wilhelmina
de VosBerendina de Wilde
* 06-05-1869* 14-03-1870
NijmegenNijmegen
† 08-08-1959† 20-10-1956
Beek-Ubbergen, KaloramaNijmegen, Kwakkenberg
Arbeider

Getrouwd 21 mei 1891, Nijmegen


Cornelis Nicolaas jr.

Magdalena Adelheid
de Vosvan Ottele
* 07-05-1903* 11-05-1905
NijmegenMeiderich, Duitsland
† 25-08-1992† 18-01-1979
NijmegenNijmegen

Getrouwd 08-08-1929Cornelis Nicolaas de Vos jr. jr.
* Donderdag 08-11-1934 - 17.30 uur
Bilderdijkstraat 7 Nijmegen.


Voordat onze ouders het huis aan de Hatertscheveldweg 504 betrokken, hebben zij in de wijk "Het Willemskwartier" op twee adressen langszij de Bilderdijkstraat (zijstraat v/d Groenestraat) gewoond. Niet bekend - althans niet bij mij...! - op welke huisnummers.

Daar wilde ik, nieuwsgierig als ik ben, het mijne van weten. Heb een brief gestuurd naar Jennifer Laarman van het "Regionaal Archief Nijmegen" met een aantal vragen. Tegen betaling van €24,65 kwam belangrijke informatie per omgaande post bij mij op de deurmat. Met hartelijke dank...!

Cornelis Nicolaas de Vos jr heeft vóór zijn huwelijk met zijn geliefde Magdalena Adelheid van Ottele, binnen het gezin "C.N. de Vos sr. - J.W.B. de Wilde" als opgroeiend kind gewoond aan de Daalscheweg 97 in de stad en vervolgens binnen de wijk "Het Willemskwartier" in de
Génestetlaan 39.

Vanuit de Génestetlaan 39 is vader getrouwd met zijn Leentje van Ottele.

Onze ouders C.N. de Vos en M.A. van Ottele zijn op donderdag 08 augustus 1929 getrouwd en gaan wonen in een bovenhuisje met drie kamers en een keukentje in de Bilderdijkstraat met huisnummer 36. In dit huis zijn de drie oudste kinderen geboren, de twee meisjes Treesje en Coosje en een jongen met de naam Joke.


Links, eerste huis met puntdak - Bilderdijkstraat 7
Rechts, een rij onder/bovenhuizen waaronder huisnummer 36.

Het idee, dat mijn ouders als jong gezin in deze straat gewoond hebben van 1929 tot 1935.
En de oudste kinderen er hebben gespeeld...!

Op dinsdag 27-06-1933 is de familie bestaande uit vader, moeder en drie kinderen verhuisd van huisnummer 36 in de Bilderdijkstraat naar de overkant van de straat op nr. 7, een puntdakhuis met een klein achtertuintje.

In dat huis is Ceesje de Vos jr.jr. "geconcipieerd en geboren". Deze woning moet ruimer zijn geweest voor het wat groter wordend gezin "de Vos - van Ottele" en kijkend naar de foto van het huis moet dát de reden van de verhuizing geweest zijn. Voordat de familie dit huis betrok moest het voorshands geschoond: de woning bleek knap uitgewoond en vervuild. De Gemeentereiniging moest er aan te pas komen.

Cees N. de Vos jr.jr. is als "enige van de dertien vosjes" geboren in het puntdakhuis aan de Bilderdijkstraat met huisnummer 7.


In het achtertuintje van Bilderdijkstraat nr. 7
Wat een mooie foto... !
Vlnr: Joke, Coosje en Treesje
Ceesje jr.jr. hier nog veilig zwemmend in Mama's buik


Foto: Regionaal Archief Nijmegen in 1980 - De Génestetlaan.

Huis van Opa en Opoe de Vos: het hoekhuis vooraan met puntdak draagt huisnummer 39. Het huis lijkt wel wat op Bilderdijkstraat 7...!

Achter het hekwerk rechts loopt de N.S. Spoorbaan. De bewoners hebben in de loop der jaren menig treintje met stoomlocomotief als trekker vrolijk stoomuitblazend voorbij zien tuffen: Tjoek tjoek - tjoek tjoek...tjoek...

'k Herinner mij dat ik als jong manneke wandelend vanaf ons huis aan de Hatertscheveldweg 504 aan de hand van mijn moeder via de Muntweg en een kort stukje Groenestraat door de Bilderdijkstraat ben gewandeld op weg voor een bezoekje aan Opa en Opoe de Vos - de Wilde, wonend aan de Génestetlaan nr. 39.

Mam wees mij tijdens deze wandeling door de Bilderdijkstaat op mijn geboortehuis met nr. 7 en het bovenhuis met het huisnummer 36.

De familie van Zanten waren op huisnummer 7 onze buren. Een zoon met rossig haar genoot met mij lager onderwijs op de Sint Janschool.

Met permissie...

*Delen van bovenstaande tekst met foto's komen uit mijn verhaal bij Noviomagus.nl onder Gastredactie: "Bilderdijkstraat" geschreven in 2011. Ik vond 't zinvol om het in dit verhaal mee te nemen. Maakt alles compleet...

* * * * * *


Uniek prentje: "Doopstoet" in de jaren '30 en '40 van boreling op weg naar de Katholieke kerk.

Vanaf de Bilderdijkstraat 7 naar de Groenestraatskerk zal voor de doop van baby Ceesje circa tien minuten lopen zijn geweest.

*Het idee dat Vosjes, 13 in getal...! zo ter kerke zijn gedragen.

Dat moet vanaf Hatertscheveldweg 504 naar de kerk in de Groenestraat een knap eind wandelen zijn geweest met een pas geboren baby in je armen. 'k Schat een dik half uur lopen.

Baby Henk is hier de eerste geweest...!


Hatertscheveldweg 504 - Katholieke kerk aan de Groenestraat in Nijmegen

* * * * * *
"En wie bent u dan...?"

*Vader heeft het tijdens een van zijn "logeerweekjes in Soest" in de jaren '80 mij verteld...!

Mogelijk vanwege de naam "Cornelis Nicolaas" heeft Vader zijn Vader (Opa C.N. de Vos sr.) gevraagd mee te gaan naar het Raadhuis om mij aan te geven. Afstand tussen de Bilderdijkstraat 7 en de Génestetlaan 39 in het Willemskwartier zal zo'n 500 meter zijn geweest.

Per fiets saampjes op weg naar de stad met het Familie register uit 1929 in de hand.


Anno 1929
Het gehavende FAMILIEREGISTER (trouwboekje) van C.N. de Vos - M.A. van Ottele

Aan het loket in het Raadhuis in Nijmegen meldden de twee heren zich. De gemeenteambtenaar richt zich tot Vader: "En meneer, wat is uw naam..?" Vader: "Mijn naam is Cornelis Nicolaas de Vos". De ambtenaar van de burgerlijke stand vervolgt met: "Zo zo meneer de Vos, en hoe gaat uw kindje heten?" Vader: "De baby, een zoon, krijgt de naam Cornelis Nicolaas de Vos." De ambtenaar noteert mijn naam als vierde kind de Vos in de administratie van het Gemeentehuis en daarna in het meegenomen Familieregister van Vader.

De ambtenaar: -je ziet de man denken... o ja..., dat wordt dus sr en jr...!-

Tot slot richt de ambtenaar zich tot Opa de Vos. "En wie bent u dan..?" Opa met reeds voorpret, dat wordt lachen...! Opa antwoordde met een grijns: "Mijn naam is Cornelis Nicolaas de Vos." De ambtenaar had het even niet meer, staarde beiden mannen aan, fronste zijn wenkbrauwen en sprak; "Het is om crazy-dol van te worden, heb ik hier nu van doen met drie keer Cornelis Nicolaas de Vos..?" In koor kwam het antwoord van Vader en Opa: "Jawel meneer de ambtenaar, dat is onze wil en wens...!" Gedrieën werd er even gegniffeld om de best komische situatie.

Met een "Van harte proficiat met Cornelis Nicolaas de Vos jr. jr." uitgesproken door een glimlachende ambtenaar, nam Vader met Opa afscheid van de gemeenteambtenaar van de burgerlijke stand.

*Aldus geschiedde, op vrijdag 09 november 1934 ten stadhuize in Nijmegen.

(Of was 't toch op maandag 12 november - ik ben op donderdag 08 november om 17.30 uur geboren..?)


Raadhuis van Nijmegen; op dinsdag 22 februari 1944 gebombardeerd.


Prettige dag

Soest, 03 februari 2019


Gr, Cees

Reactie 0:

Cees de Vos, 24-04-2019: En wie bent U dan...?
Reactie 1:

Rob Essers, 25-04-2019: Het onderschrift bij de laatste foto is onjuist. Op archieffoto GN115 (Datering 2/1944) is een deel van het stadhuis en de Lange Nieuwstraat te zien na 22 februari 1944. De puinhopen onder het onthoofde Mariabeeld op archieffoto F15664 (Datering 2/1944) zijn het resultaat van de bevrijding van Nijmegen in september 1944.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: