Coronatijd

Leeshonger


Streetview 2020: Groenestraat nr. 239 en 241 Nijmegen

Er was eens:
een mini-Postkantoor/Bibliotheek van Hendrixs nr. 239 en FotoVerweij nr. 241.

Links van de wit geverfde erker met balkon van fotozaak A.W. Verweij (241) stond in mijn herinnering een rode gietijzeren PTT-brievenbus. Model als hier afgebeeld.

Als schoolkind 1938-1948, liep’k er op weg naar school en huis 4x daags langs.
Vooreerst naar de kleuterschool bij de nonnen aan de Dobbelmannweg, zijstraat (voor de kerk) van de Groenestraat, waar’k  als peuter/kleuter tussen de middag overbleef..?

Op maandag 01 september 1941 start’k  de lessen op de Lagere school, de St. Janschool aan de Groenestraat 227. (Links van de kerk, niet zichtbaar op de foto...)


St. Janschool

Links van Foto Verweij het kleine postkantoor/boekhandel/bibliotheek van Hendrixs.

Bij Hendrixs leende’k als kind de in grijspapier gekafte leesboeken.
Als je de winkel betrad had je ‘rechtsachter’ het loket van het minipostkantoortje en ‘linksachter’ aan de balie de boekenuitleenbibliotheek.  Alles knus en huiselijk.

Als jongen van beneden tien jaar las’k boeken als Pietje Bell (schrijver Chris van Abkoude) en Dik Trom (schrijver C. Joh. Kieviet). Met rode oortjes beleefde ‘k de wilde avonturen en schelmenstreken van dit ondeugende tweetal.

Toen Ceesjebeestje groter groeide ging zijn interesse uit naar meer diepte; dit vond hij in de boeken van HAVANK (schrijver H. van der Kallen), detectiveverhalen met spannende titels.

In mijn kindertijd openbaarde zich reeds een soort van Leeshonger. Thuis na het avondeten en we tegen half acht te bedde werden gedirigeerd, snaaide ik soms de PTT-lantaarn van Vaders PTT-jas mee naar boven, zo kon’k onder de dekens verder lezen in mijn boek. Tot leedwezen van Papa, die bij het bezorgen van de post in winterdagen de tekst op een enveloppe niet kon lezen. Hij kon er maar niet bij hoe die verrekte Wittekat batterijen met regelmaat zo snel leeg raakten? Ik belemmerde hier Pa’s werkzaamheden als postbesteller bij het Staatsbedrijf der PTT..! 

Het PTT-lampje dat Vader aan een knoop van zijn PTT-jas bevestigde. Men een druk op het knopje brandt het lampje. Ingedrukt en een slag naar links draaien, blijft het lampje verzegeld branden. Het model op de foto met vergrootglas is in mijn bezit, gekregen van broer Leo. Het werkt nog, ‘k ben er heel wijs mee.

Vandaag de dag lees ik me soms dol, voel’k me na uren turen naar letters/getallen in boeken en ander soort geschriften waaronder de couranten TROUW, Volkskrant en VPRO-gids  een beetje ’leeshigh’

‘k Heb het eerder opgebiecht: Bij het in maart 1957 op staande voet ontslag krijgen bij het Staatbedrijf der PTT heb ik mijn Vader diep teleurgesteld. Pa was apetrots dat zijn zoon werkzaam was bij de “Technische dienst der PTT”. Ik bleek volgens de heren ambtenaren niet te voldoen. Wist ik veel dat in mijn contract in maart 1952 stond opgetekend dat’k op elke dag ontslagen kon worden. Tja... ‘t Was best schrikken de dag van het ontslag. Ook voor mijn ouders. Broer Peter is dit bij de “Posterijen” van het Staatsbedrijf PTT ook overkomen, hij heeft er beduidend korter gewerkt.

*Wel goed dat het met beiden zoons ‘uiteindelijk’ allemaal goed gekomen is. Vader Zaliger in den Hemel kan tevreden zijn, rustig verder gaan in de slaap der eeuwen.

**********

terug
Reactie 0:

Cees de Vos, 09-05-2020: Leeshonger
Reactie 1:

Cees de Vos, 11-05-2020: Zou het zéér op prijs stellen als er méér Info, graag met foto’s...! bekend wordt over de "Geschiedenis van het hulppostkantoor van Hendrixs en Foto Verweij" aan de Groenestraat nr. 239 en 241. ‘k Weet nog te melden dat Foto Verweij op donderdag 16 mei 1946 een "Grote Schoolfoto" op het schoolplein heeft gemaakt van al de leerlingen met onderwijzers n.a.v. het 25 jarig bestaan van de St. Janschool. Deze unieke schoolfoto is te zien in mijn verhaal voor Noviomagus.nl onder Gastredactie: St. Jansschool en Meester Van Steen.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: