Nieuwe pagina 1

© copyright Cees de Vos, Digitale bewerking; Henk Kersten/Stichting Noviomagus.nl

Matthäus Passion

In een tijd van Passie en Herdenken gedurende de Paasdagen komt bij mij een zéér dierbare herinnering boven. Het is via mijn verhalen bekend dat mijn Vader Zaliger in de jaren ’40 en ’50 als postbesteller werkzaam was bij het in die tijd nog oerdegelijke en ó zo vertrouwde “Staatsbedrijf der PTT”. In menige brievenbus heeft de goeie man prettige en soms minder aangename brieven bezorgd, en verder veel pakjes, Kerst/Nieuwjaarskaarten en verjaarskaarten. En niet te vergeten alle verdere post ten behoeve van bedrijven en Gemeenten. Een gloeiende pest had mijn vader aan de kleine felicitatiekaartjes in een wit envelopje van 10x5 cm. 
Vader: “Die krengen kon je verdomme haast niet vast houden, regelmatig gleden die rot dingen uit je handen, zeker in de winter met vrieskou.” 
Vandaag de dag zie je deze envelopjes met inhoud niet meer. 

In alle vroegte, weer of geen weer, zomer en winter van maandag tot en met zaterdag ging vader om 05.00 uur op zijn fietske met een bagagedrager op zijn stuur voor de pakketpost en twee grote fietstassen links en rechts aan zijn rijwiel vanaf ons huis richting het grote Postkantoor aan de Schevichavenstraat, wat ruim een half uur fietsen was. Voordat de post bezorgd werd diende eerst de binnen gekomen post gesorteerd, vandaar dat vader zo vroeg aan’t werk was. 

Naast zijn werk als postbesteller der PTT had papa als hobby zingen. Als tenor zong hij in diverse koren in Nijmegen waaronder het ‘PTT Mannenkoor’. Ook werd hij menigmaal gevraagd om als tenor solo te zingen bij een huwelijk van een collega, familielid of kennis. 

Door zijn bekendheid in de muziekwereld kwam vader in 1947 in contact met de bekende Nijmeegse dirigent Piet Versloot. De heer Versloot bracht in die jaren tijdens de Paasweek de Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach ten uitvoering in de concertzaal ‘De Vereeniging’. 

* In dit prachtige muziekwerk van J.S. Bach zit een partij voor een jongenskoor .

Hoe een en ander precies gelopen is kan ik vader helaas niet meer vragen, maar ik stel mij zo voor, vader kennende, dat hij de heer Versloot heeft weten te duiden dat hij wel een paar jongenssopraantjes leveren kon…! De twee meest voor de hand zijnde kereltjes waren mijn een jaar jongere broertje en Ceesje van 12 jaar. Ons werd een zangtest afgenomen en of er voldoende muzikaliteit aanwezig was. We repeteerde op zaterdagmiddag de muziek en tekst onder leiding van de heer Versloot in de door de Tweede Wereldoorlog zwaar gehavende Sint Stevenskerk. De herstelwerkzaamheden waren nog volop gaande. Als men vanaf de Waalbrug Nijmegen nadert is rechts deze prachtige gerestaureerde kerk goed te zien met daarvoor de Waalkade met de gezellige boulevard.

Ik herinner mij als de dag van gisteren de eerste noten en tekst uit het knapenkoor in de Matthäus Passion: “O Lamm Gottes unschuldig, Am Stam des Kreuzes geschlachtet.” 

Een dag vóór de uitvoering volgde in het concertgebouw ‘De Vereeniging’ de ‘generale repetitie’ met het voltallige koor en orkest onder leiding van de dirigent de heer Piet Versloot.

De grote dag met het publiek (er waren twee uitvoeringen ….!) staat mij nog heel goed bij, ik zou zo de plaats aan kunnen geven waar ik als jongen van twaalf jaar mijn stem ten dienste mocht stellen van het prachtige werk de “Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach”.

* Regelmatig had ik oogcontact met een trotse vader zittend in de zaal. Zichtbaar zag ik hem genieten van de prachtige muziek en van zijn twee zonen die het toch maar mooi waar maakte.

“Alsnog dank u wel Vadertjelief….!”

Cees de Vos - april 2010 - Soest

terug

Reactie 1:

John van Dam, 11-04-2015: Leuke herinnering bovenverteld verhaal over het meezingen in het jongenskoor in de mattheus passion! Ik zong daar ook mee en we oefenden in de muziekschool onder de boog op het sint stevenskerkhof met aan de piano mijnheer Brautigam. Zo gingen we ook de grens over om een uitvoering te verzorgen in Kleef in naar ik meen 1952.
Ik leunde een keer tijdens de repetitie tegen de piano. Toen Piet Versloot dat zag en het hem irriteerde sloeg hij af en zette mij te kijk tov allen door mij te vragen waarom ik de piano weg wilde duwen.
Ik ken door het meezingen nu de hele mattheus passie uit mijn hoofd, waarop ik dankbaar ben!
Reactie 2:

Willem van Doorn, 04-05-2015: Om en nabij 1937, ik was leerling van de openbare lagere school in de Reestraat, werd ik uitgekozen om naar de Latijnse school te gaan samen met Keesje Rits om in een koor te zingen, vraag mij niet waarom want dat weet ik niet. Ten eerste de rare teksten zoals 'o bono jesu' enz. te zingen onder leiding van Piet Versloot, er zal wel iets verkeerd gegaan zijn maar die man heeft ons uitgevloekt, ik ben er nooit meer geweest en Keesje Rits ook niet.
Kees heb ik nog één keer gezien in Bandoeng, hij was Parachutist.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: