Postkantoor

© Cees de Vos, digitale bewerking Mark van Loon/Stichting Noviomagus.nl

Hoofdpostkantoor aan de van Schevichavenstraat

"Ere wie ere toekomt"

Foto: Regionaal Archief Nijmegen
Hoofdpostkantoor in 1910, met zo te zien twee hoofdingangen..?
Op de begane grond de "Posterijen"
Op de eerste etage de "Technische Telefoondienst" en "Telefooncentrale"

In het centrum van de Keizer Karelstad Nijmegen hebben in de loop van ruim zeventig jaar massa's Nijmeegse mensen en buitenstaanders dit fraaie gotische gebouw bezocht om; brieven te posten, postzegels te kopen, postpakket of een aangetekend stuk aan te bieden ter verzending, geld storten of innen, geldtransacties regelen, rijbewijs aanvragen, kentekenbewijs overschrijven, telegram versturen en vast nog meer…

WikiPedia:
Oude postkantoor, Nijmegen
In 1907 gaf de rijksoverheid opdracht tot de bouw van een nieuw hoofdpostkantoor in Nijmegen. Architect was een leerling van rijksbouwmeester P.H.J. Cuypers, die met zijn 'postkantorengotiek' decennia lang het gezicht van de posterijen bepaalde. Tot in de jaren '80 van de vorige eeuw is het gebouw gebruikt als postkantoor. In 2010 is het oude postkantoor herontwikkeld tot een supermarkt, winkels en huurappartementen


In het voorjaar van 1957 voldeed ik volgens mijn chef niet aan de verwachtingen. Diende tot leedwezen van mijn eerbiedwaardige Vader ná vijf jaar in dienst te zijn geweest bij de "Technische Telefoondienst PTT Nijmegen" mijn biezen te pakken.
Mijn Vader zaliger had het als PTT-postbesteller en lid van het PTT-mannenkoor voor elkaar gekregen mij in 1952 als zeventienjarige jongeling in te lijven bij de "Technische Telefoondienst". Een eervolle baan. Ik werd zo gezegd een ambtenaar. Daar was mijn Vader waarachtig trots op..!
Mijn voortijdig vertrek bij de Technische Telefoondienst moet Vader verdriet hebben gedaan. "Alsnog mijn excuus Papa….!" Troost, met Ceesje het beestje uit Soest is het uiteindelijk allemaal goed gekomen.
Foto Postkantoor03 - WIE bij een uitstapje naar Avifauna in 1952 (nummertjes zien? muis over of klik op de foto)
1: 2: 3: Cees de Vos4: .. de Jong5:
6: 7: 8: 9: 10: .. Sukel
11: .. van Wijk12: 13: 14: T. Jansen15:
16: 17: 18: 19: .. Berhtel20: .. Jung
21: .. Visser22: 23: .. Doyenbier24: .. Dekkers25: L. Jansen
26: .. Hendriks27:

Foto Postkantoor04 - WIE bij een PTT-uitstapje naar Avifauna in 1952 (nummertjes zien? muis over of klik op de foto)
1: .. Visser2: .. van Wijk3: L. Jansen4: .. Hendriks5: .. Jung
6: 7: .. Doyenbier8: Cees de Vos9: .. Dekkers

Uitstapje in 1952 van het personeel van de "Technische Telefoondienst PTT Nijmegen" naar Vogelpark AVIFAUNA in Alpen aan de Rijn. Was met mijn 17 jaar hier verreweg de jongste.
Bij foto twee: Op één na (de staande man…) weet ik deze oud-collega's allen bij naam te noemen.

*In 2016 ben ik met bijna 82 jaar veelal de oudste. Het is niet anders, zo verloopt 't in een mensenleven. Het is de vraag wie er van deze mensen op de foto's nog in leven zijn..?

"Anno 1908"

De "Bomen" (platanen..?) in de van Schevichavenstraat zijn de stille getuigen van een verloren geschiedenis. Dankbaar dat het prachtige gotische gebouw intact is gebleven.

In 2016 o.a. een supermarkt van Albert Heijn, met de reclame van de week op de ramen..!
Ten tijde van het eens PTT- Hoofdpostkantoor:
- In het midden op de begane grond de Hoofdingang voor de burger voor zijn "Post- en Geldzaken",
- Uiterst rechts de deur voor 't personeel van de "Technische Telefoondienst" en "Telefooncentrale", gehuisvest op de eerste etage. Honderden keren heb ik deze deur mogen openen op weg naar
mijn werk als leerling-monteur bij de "Technische Telefoondienst"
(Foto's: Streetview)


WikiPedia: Een telefoniste aan het werk in de "Telefooncentrale"
De aangevraagde verbinding werd handmatig via bekabeling in de centrale tot stand gebrachtCees de Vos (*1934)
Soest, zondag 4 september 2016


woef..

terug

Reactie 0:

Cees de Vos, 12-09-2016: Mijmering over het Postkantoor
Reactie 1:

Cees de Vos, 16-09-2016: Voor zover ik het mij herinner...

Groepsfoto voor de reisbus: 4 de Jong, 19 Berhtel, 20 Jung, 21 Visser, 23 Doyenbier, 24 Dekkers, 25 L. Jansen, 26 Hendriks, 10 Sukel, 11 van Wijk, 14 T. Jansen, 3 Cees, 16 Directeur kantoor Arnhem/Nijmegen, 12 chef afd. Nijmegen, 6 chef afd. Nijmegen, 15 man van de buitendienst, 1 – 2 – 5 – 17 – 18 – 22 personeel kantoor Arnhem, 7 – 8 – 9 – 13 personeel kantoor Nijmegen.

*Zou mooi zijn als er méér namen boven water komen…!

Foto aan de borreltafel: 1 Visser, 2 van Wijk, 3 L. Jansen, 4 Hendriks, 5 Jung, 6 kantoor in Arnhem, 7 Doyenbier, 8 Cees, 9 Dekkers.

Nb: Er zijn inmiddels 59 jaar overheen gegaan, kan vwb de nummers 1 – 2 – 5 – 17 – 18 – 22 - 7 – 8 – 9 – 13 een foutje gemaakt hebben.

Bijzonderheid: In de zomer van 1959 ontmoette ik no.12 met zijn vrouw op vakantie aan de boulevard in Scheveningen (van 1957 tot 1963 woonde en werkte ik in Den Haag). Hij was voor mij een aardige man.
Reactie 2:

Gerry Kersten, 30-10-2016: Vroeger stond mijn opa G. Kersten op klompen daar met een bloemenkar. Dat was na de oorlog t/m 1972 toen is hij overleden op 78 jarige leeftijd. Ik hielp mijn opa iedere avond de kar terug naar huis te rijden in de Sweersstraat bij de melkerij Lent waar hij een pakhuis had. Het was een handkar met blauw zijl en stond in de hoek bij het postkantoor en later naast de trappen. Daar heeft hij heel lang gestaan en hij paste vaak op de kindjes als de moeders even het postkantoor in moesten. Er was ook een fietsenstalling (Kees).
Zijn er mensen die dit weten? Ook foto's van de bloemenman zou ik graag willen zien of hebben. Ik ben een kleinzoon van hem en heb de naam van mijn opa.
Mijn vader stond trouwens met een kiosk op de hoek van de Fransestraat en St. Annastraat voor de slager Buchner en later een café.

Redactie: onderstaande foto's zijn gemaakt op de hoek van de Fransestraat en de St. Annastraat. Staat je vaders kiosk erop?


detail van RAN F12042, datering: 1967


detail van RAN F13219, datering 1986


Gerry: O leuk dat zijn inderdaad de kioskjes van mijn vader, de oude en de nieuwe kiosk. hartelijk dank hiervoor, erg leuk nog wat beeldmateriaal terug te hebben. super.
Reactie 3:

Nicole Zwijnenberg, 17-09-2020: Wie o wie kan mij vertellen waar de letters W W voor staan op het oude postkantoor Nijmegen?
(huidige AH) Deze letters gaan voor de gebruikelijke Anno 1908

Redactie: Er staat MW maar het linker muuranker staat op zijn kop dus wie weet was WW bedoeld:


Google Streetview maart 2019


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: