Speelplaats

© copyright Cees de Vos, Digitale bewerking: Mark van Loon/Stichting Noviomagus.nl

SPEELPLAATS


In het boeiende verhaal 'Willemskwartier jaren ‘50' van Henny Fransen komt o.a. een foto van de “Tandartswagen” op het schoolplein van de St. Jansschool in beeld.

In mijn verhaal 'St. Jansschool en Meester van Steen' vertel ik hier kort over. Indertijd heb ik deze foto van het schoolplein niet weten te achterhalen, als dit wel het geval was geweest had ik deze kiek zeker mee laten spelen in mijn verhaal. Het is voor de vele leerlingen en mij van de Sint Janschool een bijzonder plaatje. Een vijftal jongens hebben de fotograaf in de smiezert.

Ik zie hier alle klassen in rijen opgesteld met de onderwijzers erbij. Helemaal links meester Jans de charmeur. Iets meer naar rechts meester La Ruelle (de puk) met hoed. Rechts onder, staat wat gedraaid, meester van Reen. Links van de tandartswagen het bekende opgeknipte hoofd van meester W.A. van Steen met links van hem in zwarte jas juffrouw Mies Dekkers met haar kleintjes. De meester helemaal rechts met hoed zou meester Groenestijn (de veltmuus) kunnen zijn? Helemaal rechts voor de betonnen afscheiding staat ook een juf met kinderen..? Achter de betonnen afscheiding naar de buurman: menigmaal vond hij een bal in zijn moestuin die je bij de gratie Gods als je het heel beleefd vroeg, retour kreeg. En natuurlijk de lindebomen waarvan de bloesem door ons kwajongens m.b.v. krantenpapier sjekkies werden gedraaid. In de verte langszij de Groenestraat de drogist met daarnaast een schoenwinkel. Helemaal links van de Willemsweg een modezaak. De namen van deze winkels weet ik zo snel niet op te graven. Vast wel weer als ik ze hoor noemen..?

Weet je, het doet me pijn dit weerzien van het schoolplein van de St. Jansschool. Met alle soorten van genoegen en eenvoud zou ik die tijd over willen doen of op z’n minst een stille blik in willen werpen. Ik moet het helaas doen met dit prachtige plaatje. Een warme troost.

Cees de Vos – januari 2012

terug


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: