Uiltje

© copyright Cees de Vos, digitale bewerking: Mark van Loon/Stichting Noviomagus.nl

Een uiltje knappen...


kolenhaard, rookstoel met verstelbare rugleuning, salamanderkachel

Op leeftijd zijnde in de namiddag op zijn tijd een ‘‘uiltjeknappen’’ van een uurtje of een, geeft een mens hernieuwde kijk op het leven. Met mijn hondje Titia vlij ik mij neder op de lederen hoekbank en duiken we saampjes dromenland in.
En wat we dáár steeds weer beleven, je wilt het niet weten…

Herinner me dat Vaderzaliger dat ook deed. Ik zie weer een voor zijn gezin hard werkende postbode van het Staatbedrijf der PTT in de jaren ’40, ’50 en ’60 - nog twéé bestellingen op doordeweeksedagen..! - in zijn rookstoel zijn middagslaapje doen. Met getuite lipjes, ogen gesloten en handen gevouwen in zijn schoot, lag Vader in de voorkamer op zondagmiddag te ronken links van de kolenhaard. Ons Moeke had een zgn. ‘‘makkelijke stoel’’, rechts van de kolenhaard. De radio stond vanaf 14.00 uur steevast afgestemd op het Belcanto-operaprogramma vanuit België.
Nostalgische dierbare herinneringen.

De voorkamer, de voor ons ‘‘nette kamer’’, waar we met ons gezin vader, moeder en dertien (13) vossenkinderen enkel in het weekeind gebruik van maakten; nota bene…, deze kamer was anderhalf keer groter dan het achterkamertje! In de voorkamer brandde de luxe kolenhaard. In de achterkamer gaf het salamanderkacheltje ons warmte.
Motto: ‘‘Zuinigheid met vlijt en warmpjes gezellig onder elkander.’’

Prettig weekend, groet Cees
Soest, zaterdag 30 januari 2016


twiettwiet… blafblaf…

terug

Reactie 0:

Cees de Vos, 30-01-2016: Een uiltje knappen...

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: