Vader

© copyright Cees de Vos, Digitale bewerking: Mark van Loon/Stichting Noviomagus.nl

Het Tuinpad van ons Vaderen

Vader was tijdens zijn leven (1903-1992) een ware “Bon-vivant”, een levensgenieter. Zelden vond je de man in mineur. Vaders motto: “We draaien maar door en zingen ons lied!” En zingen kon hij; bij een aantal koren was hij met zijn heldere tenor de voorzanger.

De Avé Maria’s en de Panis Angelicussen en meer,
daar was Vader een meester in. Hij genoot er zélf ‘t meest van..!

“Mit siene buuk vooruut” zong Vader zijn aria’s uit volle borst. Menige dochter/zoon van zijn PTT- collega’s en niet te vergeten zijn kinderen, heeft hij zingend ondersteund op weg naar het Heilig Altaar in diverse kerken in de Keizer Karelstad Nijmegen.

Vader zat vol grapjes die hij overvloedig over zijn omgeving uitstrooide. Als PTT- postbesteller bij het eens zo statige “Staatsbedrijf der PPT”, kwam de goeie man dagelijks met veel mensen in contact. Met de een maakte hij een gezellig praatje, een ander gaf hij waar mogelijk goede raad en voor een derde had hij een kwinkslag paraat. Enige schroom was hem vreemd, het ging bij Vader om zo te zeggen altijd ‘recht voor zijn raap’.

Ik weet een groot aantal anekdoten over mijn Vaderzaliger op te roepen.
Ik memoreer hier, als sluitstuk bij deze beknopte levensbeschrijving van mijn werkzame Vader, een zijner meest dierbare.

Hij heeft deze grap tijdens zijn lange leven tientallen malen met verve ten tonele gevoerd. Bij zijn kinderen en kleinkinderen was deze practical joke meer dan vertrouwd.


Ik maakte het zelf mee…, in Soest


Op hun oude dag werden Papa en Mama door een van hun elf kinderen op gezette tijden uitgenodigd een aantal dagen bij de familie door te brengen. Dat was voor het ouder echtpaar een feest. Na het overlijden van Vaders geliefde vrouw in januari 1979 werd deze traditie voortgezet. Zo bracht Vader als uitstapje ook perioden door in Soest.

Als Papa bij mij logeerde wilde hij steevast naar de supermarkt om een groot kaas-stuk en een eind worst te kopen. Vader was dol op een stukske kaas of worst.

In de winkel van Albert Heijn paradeerde Vaders rond als ware hij de beheerder van de zaak. Links en rechts groette hij de winkelende mensen op zoek naar een geijkt slachtoffer. Zijn oog viel op een wat sjiek ogende dame. Vader tikte de vrouw in kwestie - bezig met het kiezen van vlees - omzichtig op haar schouder. De vrouw keek om met blik van: “Wat krijgen we nou..?” Vader: “Mevrouw, mag ik u iets vragen..?” De dame wat verbaast kijkend antwoordde: “Gaat u gang meneer…” Vader: “Zou het mogelijk zijn dat ik u ergens van ken..?” Dame: “Ik zou het niet weten meneer, zover mij bekend heb ik u nooit ontmoet.” Vader: ”Ohh…, u wilt het niet weten..!..?” Dame nu licht geïrriteerd: “Meneer het spijt me zeer, ik heb niet de eer..!” Vader: “Nou mevrouw, volgens mij kennen wij elkaar maar al te goed, ik heb u een keer vijf gulden geleend die ik nooit heb terug gekregen!” Dame nu echt boos; “Sorry meneer, ik ken u niet..!!” De wanhoop in de blik van de vrouw zie ik weer voor me. Het vlees liet de dame voor wat het was, liep met versnelde pas met het boodschappenlijstje in de hand richting de broodafdeling. Papa had het niet meer. Deze dag kon voor mijn Vader niet meer stuk, zijn grap was meer dan ooit geslaagd. Ik voelde mij enigszins onbehaaglijk.


Vader overleed na een zwaar ziekbed van dertien maanden op dinsdag 25 augustus 1992. Vader lag opgebaard in de Aula aan de Mollenhutseweg in Nijmegen. (Heet nu Burgemeester Daleslaan)


Een kleinzoon nam afscheid van zijn geliefde Opa. Staande voor de baar van zijn Grootvader haalde hij vijf gulden uit zijn portemonaie, frommelde het papieren geld in het vestzakje van Opa’s grijze kostuum met de gezegende woorden: ”Zo Opa, hier is dan ‘eindelijk’ je vijf gulden terug, wees er in het Hiernamaals gelukkig mee!”

==================


Lieve Vader,

Het is ook voor mij een eer een van uw kinderen te mogen zijn.

Cees de Vos – Soest

terug

Reactie 0:

Cees de Vos, 20-06-2015: Het Tuinpad van ons Vaderen

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: