Violenhof

© Cees de Vos, digitale bewerking Mark van Loon/Stichting Noviomagus.nl

Villa Violenhof

Foto Streetview: Villa Violenhof, St. Annastraat 282 Nijmegen

Geheel gepleisterde vrijstaande villa van twee bouwlagen, gedekt met een plat dak, dat aan de vier zijden een smal dakschild van leien heeft, waarin aan de voorzijde van het pand drie dakkapellen zijn opgenomen. De voorgevel van vijf assen heeft een brede middenrisaliet van drie assen, met in het midden een driezijdige erker met balkon. Een brede geprofileerde sokkelband scheidt beide etages. De bovenetage van de risaliet heeft brede door pilaster geflankeerde vensters. Bouwjaar: ca. 1900. Royaal aangelegd buitenhuis in sobere laat-neo-renaissance-trant. Afgezien van materiaalwijziging van de dakbedekking en enkele dakvensters is alles goed bewaard gebleven.

Zoals meerder keren is gebeurd; mensen die ik in de loop der jaren uit het oog verloor, komen via mijn verhalen bij www.noviomagus.nl mijn wereld binnen. Zo ben ik na 50 jaar in contact gekomen met nicht Joke Reijers-de Vos. Haar broer Nico de Vos, in de jaren '50 gemigreerd naar Canada, las bij Noviomagus een van mijn verhalen. Hij verblijdde mij met het adres van zijn zus Joke Reijers-de Vos in Nijmegen.

*In de jaren '50 werd door "Koningin en haar Regering" de bevolking van Nederland geadviseerd te emigreren naar Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika en Canada. Men vond het "te vol worden" in Nederland. Bevolking in 1950 in Nederland 10.000.000..!

Familiefoto 1915.
Joke, Leida en Nico de Vos zijn kinderen van Sjaak de Vos, de man linksboven met vlinderstrik.
Tante Cor de Vos, bovenste rij, vierde van links
Mijn vader is de jongen rechts, met grote witte strik

Gezien het grote gezin van vaders kant - zestien kinderen..! - wacht mij via noviomagus.nl mogelijk meer verrassingen vanuit de wereld. Sta er voor open. Hoe meer zielen hoe meer lust tot het schrijven van verhalen, anekdoten en wat dies meer zij. Wie schrijft die blijft, zo lang het je gegeven wordt...

Tijdens een van de telefoongesprekken met Joke Rijers-de Vos over het wel en wee van ons ruime Vossennest, kwam huize Violenhof aan de St. Annastraat 282 in beeld. Mij was niets over deze mooie villa bekend. Mijn Vaderzaliger heeft daar vast menig keer post bezorgd. Ik zie in gedachte Vader in de jaren '50 richting de voordeur lopen om daar een postpakketje af te geven.

Joke vertelde dat haar zus Leida de Vos in de begin jaren '40 intern als kinderjuffrouw in dienst is geweest bij de familie Meijlink-Geuljans, de bewoners van Violenhof. Eens per jaar ging de "hele huishouding", inclusief het personeel, voor maar liefs zes weken op vakantie naar Knokke. Leida zorgde tijdens deze dagen voor de kinderen. Dat waren nog eens bijzondere uitstapjes, zeker voor die tijd.

Ons aller tante Cor de Vos, ook intern werkzaam bij de familie Meijlink-Geuljans, bestierde de huishouding en droeg zorg voor de inwendige mens. Een ware keukenprinses was Corrie de Vos voor de familie.

In de veertiger jaren was Violenhof eigendom van de heer F.C.J.M. Meijlink, directeur van ERK, een verzekeringsmaatschappij. Coosje de Vos, ook wel Tops genoemd, zus van Joke, Leida en Nico de Vos, deed administratief werk op het kantoor van de heer Meijlink. Zo hebben twee vossennichtjes Leida en Coosje de Vos samen met hun tante Cor de Vos, het nodige bijgedragen aan het nut en welzijn van de familie Meijlink-Geuljans aan de St. Annastraat 282 in Nijmegen.


Rob Essers:

Uit de adresboeken maak ik op dat jouw tante Cor in dienst was bij mr. F.C.J.M. Meijlink, directeur E.R.K, en zijn gezin. Ik ben hem in de adresboeken uit de periode 1938-1951 tegengekomen op het adres St. Annastraat 282.
 
In het adresboek van 1938 staat ook mej. M.G.C. Wickenhagen, kinderjuffrouw, op dat adres vermeld. In het adresboek van 1940 is haar plaats ingenomen door mej. W.J. Burgers. Beide namen staan ook op de woningkaart 1920-1946.

Cornelia de Vos staat op dezelfde woningkaart tussen beide kinderjuffrouwen vermeld. Het is alleszins aannemelijk dat zij in of omstreeks 1939 door mw. Meijlink-Geuljans is aangenomen als (tweede) dienstbode.

St. Annastraat 282 staat op de gemeentelijke monumentenlijst. "Bouwjaar: ca. 1900" lijkt mij niet juist.

Ik ga ervan uit dat het pand in 1882 is gebouwd in opdracht van de Rotterdamse koopman Barent Baljon. Hij verhuisde in 1882 met zijn tweede echtgenote en twee stiefdochters naar St. Anna. Het pand blijft 40 jaar in de familie.

De naam Violenhof ben ik voor het eerst tegengekomen in een advertentie in de PGNC van 28 januari 1890 waarin mw. Baljon een bekwame noodhulp-werkmeid vraagt. Mw. Baljon heette Jane Keelar of Jean Kellar.

Jean Kellar, geb. Bridgeton, Glasgow 5 dec. 1829, † Nijmegen 11 mei 1897, dr. van Alexander en Jean Cousin, tr. 1e John Allan, geb. Schotland omstr. 1822, † district Sydney, New South Wales 6 sept. 1872; tr. 2e Rotterdam 18 nov. 1875 Barent Baljon, geb. Rotterdam 3 maart 1822, † Nijmegen 15 okt. 1894, zn. van Cornelis en Wilhelmina Sophia Charlotte Centen en wedr. van Hendrica Elisabeth Pasman.
Uit het eerste huwelijk:
1. Jane Dinapore Allan, geb. a/b Dinapora op weg naar Fort Philip 16 aug. 1852, † Nijmegen 20 maart 1922.
2. Wilhelmina Marij Allan, geb. 's-Gravenhage 27 aug. 1862, † Nijmegen 15 mei 1913.

Het adres St. Anna 219 is na 1905 gewijzigd in St. Annastraat 282. Dochter Jane overlijdt als laatste van het gezin. Op de woningkaart 1920-1946 staat zij bovenaan. Na haar dood wordt Villa "Violenhof", St. Annastraat 282, verkocht; zie De Gelderlander van 26 augustus 1922.
In het Digitaal Gebouwen Dossier vind je een aantal (bouw)vergunningen. Bij de verbouwing in 1927 was architect Oscar Leeuw betrokken.


Hoe lang Cor de Vos heeft gewerkt bij de familie Meijlink is niet bekend, moeten zeker een flink aantal jaren zijn geweest…!! Op vrij hoge leeftijd is Cor getrouwd met de weduwnaar Dries Boekhoorn, ze woonde met haar man aan de Groesbeeksedwarsweg. Tante Cor bleef kinderloos.

Joke Reijers-de Vos vertelt:
Op een keer was mijn zus Leida de Vos zich aan 't verkleden van daagse jurk naar badpak. Een zoontje van de heer Meijlink vond dat reuze spannend, had zich verdekt opgesteld, om zo vanuit een verduisterd hoekje het vrouwenlichaam eens goed te bekijken...! Helaas had het menneke niet op de oplettendheid van Leida gerekend, zij had de "Weledele jongeheer Meijlink" in de smiezen. Ze sneerde hem toe met: "Hé deugniet, scheer je weg, ga je neus poetsen..!"

Joke Reijers-de Vos vertelt verder:
Tante Cor de Vos werkte als huishoudster bij de familie Meijlink-Geuljans. Het was een traditie om op Vastenavond bij tante Cor in de keuken warme chocolademelk te drinken. Werd altijd een gezellig onderonsje..!

Over tante Cor de Vos gaat het volgende verhaal:
Als zij uit stappen ging, en dat deed ze graag, wilde zij er altijd "Pico Bello uitzien" en als mensen daar lovende opmerkingen over maakten was steevast haar antwoord: "Goud heurt bij Gruun..!" Maar wat ze daarmee bedoelde??

Coosje de Vos (Tops) is inmiddels overleden, Leida de Vos is 95 jaar, woont in Sydney Australië. Heb ik geen contact mee helaas...

Cees de Vos (*1934)
Soest, oktober 2016


Woef... blaf... waf...

PS: Met dank aan Rob Essers.!

PPS. Nagevraagd bij Joke Reijers-de Vos:
Met de kreet "Goud heurt bij gruun" werd bedoeld: "Een gouden ketting op een groene japon".

terug

Reactie 0:

Cees de Vos, 13-10-2016: Villa Violenhof
Reactie 1:

Mario van Limburg, 18-12-2016: Enige tijd heeft de huisarts Dr.Zwart erin praktijk gehouden. Jaren 80 dacht ik. Nu zit er een bekkenbodemtherapeut in.

Vanuit overlevering uit de familie werd er verteld dat er in dat huis seances en paranormale bijeenkomsten gehouden werden ergens rond 1920. Verre familie was er toen werkzaam als keuken- of huisknecht.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: