ZevendeKlas

© copyright Cees de Vos, Digitale bewerking: Mark van Loon/Stichting Noviomagus.nl

De zevende klas van W.A. van Steen

St. Jansschool klas 7 van bovenmeester W.A. van Steen in 1948 (nummertjes zien? muis over of klik op de foto)
1: meester van Steen2: Antoon Bauer3: Cees de Vos4: Frits Ritzer5: Geurt Bauland
6: .. Hermens7: Piet Aalbers8: Martien Stomp9: Jan Meuleman10: Theo Mundi
11: Ad van der Velden12: 13: Herman Dilweg14: Piet de Jager15: Toon de Laat
16: Sjaak Degen17: Herman Heisen

Met uitzondering van mijzelf allen woonachtig in het Willemskwartier. Bovenste rij van rechts naar links: Martien Stomp, Piet Aalbers, …… Hermens, Geurt Bauland, Frits Ritzer, Cees de Vos en Antoon Bauer. Onderste rij van rechts naar links: Piet de Jager, Herman Dilweg , …………… ? , Ad van der Velden, Theo Mundi, Jan Meuleman en meester van Steen. Zittend/half liggend van rechts naar links: Herman Heisen, Sjaak Degen en Toon de Laat. Steef Vanetie verliet in 1947 ná de zesde klas van meester Groenestijn voortijdig de St. Jansschool om de MULO te doen.  (Meer Uitgebreid Lager Onderwijs)

Het is een gegeven: na de Lagere School (basis onderwijs) gaat een ieder zijns weegs voor verdere studie ten behoeve van arbeid te verrichten in de grote mensenwereld. Omdat ik niet woonachtig was in het Willemskwartier kruiste in de jaren ná de St.Jansschool zo nu en dan een oud leerling mijn weg. In mijn herinnering heb ik Steef Vanetie één keer kort ontmoet (niet gesproken..) tijdens een carnavalsfeest in het concertgebouw de Vereeniging. Piet de Jager liep ik een keer tegen het lijf in de Wezenlaan, ik was daar werkzaam bij de firma Merx & Boerboom. In december 1957, na mijn vertrek voor werk, studie en huisvesting in Den Haag, was het definitief gedaan met mijn contact met oud-leerlingen uit de zevende klas van meester van Steen. In het jaar 1988 kwam ik bovenmeester W.A.van Steen en oud leerling Geurt Bauland middels het prachtige boekje “Willemskwartier – Levensverhaal van een Nijmeegse wijk” weer op het spoor. Tot aan zijn dood in 2004 hield ik nauw contact met meester van Steen. Een paar keer per jaar zocht ik hem op komend vanuit mijn woonplaats Soest. In de begin jaren ‘90 organiseerden meester van Steen met zijn twee oud leerlingen Geurt Bauland en Cees de Vos in huize “W.A. van Steen aan de Groenestraat 30” een reünie met een aantal leerlingen uit bovengenoemde zevende klas. Het werd een bijzondere dag, zeker voor bovenmeester W.A. van Steen; met rode oortjes luisterde hij naar de wederwaardigheden van zijn oud leerlingen. Lees het verhaal St. Jansschool en Meester Van Steen. Met Geurt Bauland onderhoud ik nog steeds contact. Samen met Geurt heb ik, na het overlijden van v. Steen’s tweede vrouw Corrie Vermeeren, onze meester op leeftijd een keer aan huis opgezocht. Meester van Steen woonde in die jaren in de van Spaenstraat nr.1 in Nijmegen.

Het levensmotto van bovenmeester W.A. van Steen luidde: “Breken en Delen!”
“Het is uit het leven gegrepen”. Het is de leeftijd die ons nú parten speelt. Bij tijd en wijle komen berichten mij ter ore vanuit de Keizer Karelstad Nijmegen dat er wéér een oud-leerling uit mijn klas het tijdige met het eeuwige heeft gewisseld. Troost: het is het lot dat uiteindelijk een ieder wacht, er is geen ontkomen aan. Voor zover mij bekend zijn overleden: Toon de Laat, Piet de Jager en in juli 2012 Steef Vanetie. De kans is aannemelijk dat er meer naar gene zijde zijn vertrokken..? De aimabele meester W.A. van Steen overleed op zondag 02 mei 2004 op 92 jarige leeftijd. Geurt Bauland, broer Willie de Vos en ondergetekende waren getuigen van “Des meesters uitvaart ten Hemelen”. Onze sympathieke bovenmeester W.A.van Steen ligt begraven langszij de oprijlaan van de Katholieke begraafplaats aan de Groenestraat.

Cees de Vos (1934) – augustus 2012

terug


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: