Zuuk t mar uut - Wim Janssen

Uit het Nimweegs verleden 35

22-07-81

Vermaak en ontspanning 5

De Chicagobioscoop met het Olympiatheater behoorden tot de Nederlandse Bioscoop Trust (N.B.T.) het Luxortheater en Concertgebouw De Vereniging stonden onder de hoede van twee verschillende stichtingen of maatschappijen. De Citybioscoop daarentegen was onafhankelijk en werd gedreven door eigenaar en directeur Piet de Mars.

Piet de Mars liet op eigen initiatief het pand Nr. 75 in de Houtstraat verbouwen tot bioscoop en wel op zo'n wijze dat de controlerende instanties van Nijmegen geen enkele opmerking konden maken. De nooduitgang sloot aan op het inrijpad van het voormalig Canisiusziekenhuis en liep met een boog om de achterkant van het Brokkenhuis heen en kwam zo weer in de Houtstraat uit. Toen op een gegeven dag in 1935 de deuren van zijn bioscoop open gingen golfde er een stroom van bezoekers naar binnen om met zijn filmvertoningen kennis te maken. Het duurde niet lang of de City mocht zich in dezelfde belangstelling verheugen als de Chicagobioscoop. Het viel voor een particuliere ondernemer natuurlijk niet mee om tegen de gevestigde giganten op te boksen. Tocht lukte het Piet de Mars om in die slechte tijd zijn bioscoop open te houden en er zelfs nog een boterham aan te verdienen. 

Dat het in die tijd niet makkelijk was is wel te begrijpen want het geld groeide de mensen niet op de rug, integendeel zelfs, het geld was erg schaars. Om de zaak draaiende te houden werden de werkzaamheden zoveel mogelijk door eigen gezinsleden gedaan en ging hij 's woensdags, zaterdags en zondagsmiddags matineévoorstellingen tegen verlaagde prijzen vertonen. Ook de werklozen werden niet vergeten. Dinsdagsmorgens spoedde zijn zoon Jan (de eigenaar en directeur van het Centrum 

in de Houtstraat) zich naar Unitas om daar aan de werklozen, die moesten stempelen, kaartjes te verkopen voor de middagvoorstelling van dezelfde dag. Deze kaartjes verkocht hij voor de somma van... 12 cent! Deze prijs was natuurlijk bedoeld als een handreiking naar de werklozen om hen voor weinig geld wat verpozing in de sombere tijd te bezorgen. Zij betaalden veertig procent van het entreegeld dat voor een avondvoorstelling betaald moest worden waarvoor men normaal dertig cent op tafel moest leggen. Menigeen die dit leest zal wel denken wat een verschil met tegenwoordig nu men minstens negen gulden voor een bioscoopplaats neer moet tellen, zelfs ook voor kinderen. Maar wat dacht u dan van het verschil in prijs van een Hollandse nieuwe haring? Voor de oorlog zes cent en nu drie gulden!! Maar om verder te gaan met waar ik gebleven ben, kent u het verschil van het aantal filmvoorstellingen van vroeger en nu? Nee, weet u dat niet? Nou dan zullen wij dat even samen gaan bekijken aan de hand van het filmblad uit De Brug. Maar eerst zal ik u uit de doeken doen hoeveel voorstellingen er voor de oorlog gegeven werden. Vroeger bezat Nijmegen vier bioscopen die ieder één avond en drie middagvoorstellingen gaven. Dat waren dus in het totaal veertig voorstellingen. Tegenwoordig beschikt Nijmegen over vijf bioscopen maar deze hebben allemaal méér dan één filmzaal en geven ook meer middag- en avondvoorstellingen. Voor het gemak heb ik het maar in een staatje verwerkt dan is het voor u duidelijker.

Aantal voorstellingen 

Bioscopen: Per dag Per week 's nachts Totaal
Calypso I 3 21 2 23
Calypso II 3 21 2 23
Calypso III 3 21 2 23
Carolus l 3 21 2 23
Carolus II 3 21 2 23
Centrum I 3 21   21
Centrum II 3 21   21
Luxor I 3 21   21
Le Paris 5 35 4 39
Scala I 3 21 2 23
Scala II 3 21 2 23
Totaal 35 245 18 263
Daar bent u wel even verbaasd van hè? Ja dat dacht ik wel, ongelooflijk zo'n groot aantal filmvoorstellingen in één week. Ja, en dan heb ik nog niet eens de andere voorstellingen geteld die onder andere door de vrouwencafés, het Filmhuis en BI gegeven worden (de laatst genoemde draait van 's morgens half tien tot twaalf uur 's nachts aan een stuk door pornofilms). Natuurlijk zijn er wel eens zeer lange films in de vertoning, dan zijn er maar twee voorstellingen per dag doch dat komt niet erg vaak voor. Ik ben wel een beetje afgedwaald van het Nijmeegs verleden tot de tegenwoordige tijd, maar och, het is wel eens interessant om iets van vroeger met nu te vergelijken. Wanneer u dit stukje leest ben ik op vacantie in de buurt van Lelystad. Ja, dat is ook weer zoiets, dit jaar ben ik veertig jaar getrouwd en vorig jaar ben ik voor de éérste keer een week op vacantie geweest, ook weer zo'n verschil met vroeger.

Klik hier en reageer daarmee per email als u uw reactie hieronder wilt laten plaatsen

Bron (©) 1981 Wim Janssen - Nieuwsblad De Brug Nijmegen

Reactie 1:

Cor van den Hoff, Kingston Tasmanie Australie: Over bioscopen gesproken; mijn vader werkte op de Grote Markt bij de luchtbescherming in het Waaggebouw in de oorlogsjaren. Er was een bioscoop in de Houtstraat in die tijd en dan bracht mijn moeder me 'smiddags naar mijn vader op kantoor en ging dan naar de bioscoop. Daar onder het Duitse nieuws van het oost front en de zogenaamde "overwinningen" begon mijn moeder langzaam te klappen en werd door de Duitse politie gearresteerd. ja ja. 

terug


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: