Zuuk t mar uut - Wim Janssen

Uit het Nimweegs verleden 64

02-02-1983

De Bruidsprijs

Kees was een grote stevige en ontzettend sterke jongeman van twintig jaar. Zijn brede schouders en gespierde ledematen boezemde menigeen in de oude stad ontzag in. Alhoewel hij geen vechtersbaas was sprak vooral de roep, dat hij voor duivel nog dood bang was en voor geen mens uit de weg ging, de mannelijke bevolking van dat stadsdeel geweldig aan.

Hij had verkering met Betsie, ook een stevig meisje van achttien jaar. Zij had een knap rond gezichtje en een volslank figuur met de kenmerkende vrouwelijke vormen die menig jongemannen-hart feller had doen slaan. De eerste maanden van hun verkering verliepen zonder problemen, maar plotseling kwam er een knik in de kabel. De vader van Betsie - opgestookt door haar stiefmoeder - stond er namelijk op dat zij de verkering met Kees zou verbreken. Kees noch Betsie voelde er iets voor om aan deze wens te voldoen. Daardoor
moesten hun ontmoetingen in het geheim plaats vinden. Zoals altijd was Kees op dinsdagavond naar zijn wekelijkse biljartavond gegaan. Een medespeler vertelde aan Kees dat de vader van Betsie de zondagavond daarvoor, aan een jongeman toestemming gegeven had om met Betsie verkering aan te gaan. Mits dat de vader, van de jongeman, een liter jenever zou krijgen. Deze liter jenever beloofde hij weer aan die jongeman die Kees halfdood durfde slaan! Kees hoorde het verhaal ongelovig aan. Ja Kees, je kijkt nu wel ongelovig, maar jij kent de vader van Betsie nog niet goed, want het ergste komt nog. Zeer tegen zijn gewoonte in ging hij zondagavond om tien over negen al naar huis. Betsie moest om half tien thuis zijn maar zij kwam pas tien over half tien thuis. Daarvoor kreeg zij niet alleen een flinke uitbrander van haar vader maar heeft hij haar met zijn dubbel gevouwen broekriem zodanig geslagen dat de hele straat er schande van sprak, en Betsie al twee dagen niet naar haar werk heeft kunnen gaan wegens de pijn in haar rug. Wit van woede trok Kees zijn jas aan kocht bij de kastelein een liter jenever en stapte - zonder acht te slaan op de raadgevingen van de cafébezoekers - naar buiten zonder dat hij wist dat zijn medespeler hem volgde. 

Bij het huis van Betsie aangekomen merkte hij pas dat hij gezelschap had. Driftig duwde hij de voordeur open, liep het kleine gangetje door en stapte brutaal weg de huiskamer binnen. De vader van Betsie zat met zijn schoonzoon en twee buurtbewoners te kaarten. Toen hij Kees zag liet hij van schrik de kaarten vallen en schoof met zijn stoel van de tafel af.
Dol van drift, schreeuwde Kees: zo vuile schoft. Durf je wel om je dochter zo te mishandelen! „Zo erg is het ook weer niet met haar", zo mengde de stiefmoeder er zich mee. „Nou, twee gekneusde ribben is toch ook niet niks", zei een van de buurtbewoners. De vader had geluk dat hij achter de tafel zat, want na dat gezegde was Kees maar amper door de mannen in bedwang te houden. Toen zij dachten dat Kees wat gekalmeerd was lieten de mannen hem weer los, alhoewel zij hem wel in de gaten hielden. Kees haalde de fles drank te voorschijn en zette die met een harde klap op tafel. „Hier is de jenever, de prijs die je voor je dochter gevraagd hebt, je mag 't zelf opdrinken want degene die mij halfdood kan slaan moet nog geboren worden. Zo vlug als maar mogelijk is, gaan wij trouwen, en heb niet het lef Betsie nog met één vinger aan te raken, want dan teken je je eigen doodvonnis". Na deze woorden gingen Kees en zijn maat naar buiten. De volgende morgen kwam Betsie bij haar getrouwde zuster in de kost. Acht weken later trouwden Kees en Betsie inderdaad met elkaar. Kees had zijn bruid gekocht voor één liter jenever. 

In 1973 stierf Kees door een ongeval op 63-jarige leeftijd. Betsie stierf vorig jaar (1982).

Klik hier en reageer daarmee per email als u uw reactie hieronder wilt laten plaatsen

Bron (©) 1983 Wim Janssen - Nieuwsblad De Brug Nijmegen

terug


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: