Zuuk t mar uut - Wim Janssen

Uit het Nimweegs verleden 80

15-02-1984

Wat is bijgeloof? (5)

Een ander opmerkelijk voorval maakte een jongeman mee in 1936 in de oude stad. Hij woonde met zijn vrouw en twee kinderen in dezelfde straat waar ook zijn schoonmoeder woonde. Deze schoonmoeder deed regelmatig met wat goede kennissen aan spiritisme. Zij hadden zich altijd beholpen met het dansende tafeltje, maar een van de kennissen had het idee naar voren gebracht om het eens met het „OUIJA-BORD" te proberen.

Voor een ouijabord kan elk willekeurig materiaal gebruikt worden zoals: stof of weefsel, papier, karton of triplex. Tegenwoordig ook van hard- of zachtboard, spaan-of meubelplaat. Ook het model kan verschillend zijn, zowel rechthoekig, vierkant, rond of ovaal. Aan de rand van het bord komen de letters van het alfabet te staan en de cijfers van nul tot negen, terwijl aan de linkerkant het woordje nee en aan de rechterkant het woordje ja geplaatst wordt. Dan is er nog een gelijkbenig kruishoutje nodig met precies in het midden een houten pennetje dat de letters of cijfers aan moet wijzen. Men kan de letters en cijfers ook gewoon op de tafel leggen en als aanwijzer een omgekeerd wijnglas gebruiken. Zo'n bord moest hij voor zijn schoonmoeder maken.

Op 'n avond dat zijn schoonmoeder en haar kennissen weer het spiritisme zouden gaan beoefenen, bracht hij het bord en het kruishoutje. Iedereen was tevreden over de uitvoering van het bord en men besloot het nog dezelfde avond uit te proberen. Alhoewel hij helemaal niet in het oproepen van geesten geloofde was hij er wel eens bij aanwezig geweest als zij daar mee bezig waren. Ook nu mocht hij blijven om zijn nieuwsgierigheid te bevredigen. Op verzoek van een der vrouwelijke kennissen zouden zij haar oom oproepen, die al enige tijd overleden was. Deze oom die aan de alcohol verslaafd was geweest, had in zijn laatste levensjaren - uit geldgebrek - nogal veel spiritus gedronken om aan zijn behoefte naar alcohol te voldoen. Toen de oom gehoor gaf begon men met het vragen stellen. Plotseling zei de jongeman: "Zeg Hannes, als je soms zin in een borrel hebt, er staat bij ons nog een hele liter spiritus in de kast, die mag je wel hebben als je wilt?" Door dat gezegde werd het contact met de overledene meteen verbroken en begonnen de aanwezigen heftig tegen de jongeman uit te pakken. Zijn schoonmoeder was zo kwaad, dat zij hem driftig te verstaan gaf dat hij direct haar huis moest verlaten en voorlopig geen stap meer bij haar over de drempel mocht zetten. De jongeman vertrok en liet het groepje achter dat nog probeerde het contact te herstellen maar dat lukte hen niet meer. De jongeman ging naar zijn eigen huis waar zijn twee kinderen reeds op bed lagen. 'Terwijl zijn vrouw met wat verstelwerk bezig was ging hij een spannend boek zitten lezen. Een uur later dan zijn vrouw ging hij ook naar bed. Toen hij haast ingedommeld was hoorde hij in de huiskamer de kastdeur open gaan. 

Meteen daarop hoorde hij een geluid of er een stop van een fles getrokken werd gevolgd door duidelijk hoorbare slok-geluiden, alsof iemand zo uit een fles dronk. Verbaasd stond hij op om te kijken wat er in de huiskamer loos was. Hij deed de lamp aan en keek naar de kastdeur. Deze was gesloten. Hij liep er naar toe opende de deur en keek in de kast. Daar stond de fles met spiritus in een hoekje op de schap achter wat kopjes en schoteltjes. Hij pakte de fles en bekeek deze nauwkeurig. De stop zat er op en de inhoud was onaangeroerd. Hij begreep er niets van. Zette de fles weer terug en ging terug naar bed. Weer was hij amper ingedommeld of hij hoorde de kast weer open gaan gevolgd door dezelfde geluiden van het openen van de fles en het drinken daar uit. Meteen vloog hij zijn bed weer uit om in de huiskamer te kijken. Maar weer kon hij niets bijzonders ontdekken. De fles stond nog net zo onaangeroerd als de eerste keer. Nadenkend bleef hij even staan. Hij pakte een stopnaald uit het naaimandje van zijn vrouw en legde die op de kurk van de fles. Toen deed hij de kast weer dicht, het licht uit en stapte in zijn bed. Hij wilde wakker blijven maar ging toch weer aan het doezelen. Nu hoorde hij voor de derde keer de kast openen. Onder het voorzichtig opstaan hoorde hij dezelfde geluiden weer als de twee eerste keren. Hij was amper uit zijn bed of zijn twee kinderen begonnen luid en angstig om papa en mama te roepen. Zonder naar de kast te kijken ging hij naar de kamer van de kinderen om hen gerust te stellen. Ondertussen was zijn vrouw ook wakker geworden en riep: „Wat is er aan de hand man, ik voel me zo raar, en wat is er toch met de kinderen loos?" Met veel moeite kreeg hij zijn vrouw en kinderen gekalmeerd door te zeggen dat er een paar katten in de tuin bezig waren geweest. Toen alles stil was liep hij naar de kast opende deze en keek naar de fles met spiritus. De stopnaald lag nog net zo op de kurk zoals hij hem er even te voren opgelegd had. Die nacht is hij niet meer naar bed gegaan en heeft ook nooit meer met het spiritisme mee gedaan. 

Dit voorval is een goed voorbeeld om niet met het spiritisme te spotten. Ik wil iedereen waarschuwen die daarmee beginnen wil, dat het zeer gevaarlijk is als men het met een verkeerde instelling doet. Ik kom daar nog op terug aan het slot van deze serie, maar nogmaals wees voorzichtig. U bent gewaarschuwd.

Klik hier en reageer daarmee per email als u uw reactie hieronder wilt laten plaatsen

Bron (©) 1984 Wim Janssen - Nieuwsblad De Brug Nijmegen

terug


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: