Zuuk t mar uut - Wim Janssen

Uit het Nimweegs verleden 89

09-05-1984

Misdaad in Nijmegen (4)

Omdat de vrouw daar wel vaker op visite kwam, koesterde het echtpaar Strijbos geen argwaan. Zij hadden met elkaar een tijdje zitten praten, maar door het onhandig openen van haar tasje had mevrouw Strijbos een revolver gezien. Na een twistgesprek over de revolver dreigde mevrouw Strijbos met aangifte bij de politie.

Dat was natuurlijk niet naar de zin van de Maastrichtse vrouw. Ze realiseerde zich, dat - wanneer de moord op haar man zou doorgaan - het echtpaar bezwarende getuigenissen tegen haar kon afleggen. Zij moest deze twee mensen uit de weg ruimen. Koelbloedig en zonder pardon schoot zij het echtpaar toen dood. Zij maakte gelijk van de gelegenheid gebruik om verschillende gouden en zilveren voorwerpen mee te nemen, zoals ringetjes, kettinkjes, armbanden enzovoorts, alhoewel zij daar niet voor gekomen was. Daarna ging zij naar het station en stapte meteen op de trein naar Maastricht, waar zij later door de rechercheurs Schouten en Marcusse werd gearresteerd.
Op 22 februari, precies één jaar na het fatale bombardement op Nijmegen, werd haar zaak voor de rechtbank in Arnhem behandeld, waarvoor zij twintig jaar gevangenisstraf kreeg opgelegd. De laatste jaren van die straf heeft zij in een open inrichting in Grave doorgebracht, waar rechercheur Schouten haar nog wel eens gesproken heeft. Haar twee kinderen - die gelukkig niets van de daden van hun moeder afwisten - waren in een goed pleeggezin ondergebracht.

Hoog spel

Zoals u allen wel zult weten, hebben niet alleen fabrieken en bedrijven tijdens de oorlog doorgewerkt, maar ook de overheidsdiensten. Zo deed ook de afdeling recherche van de Gemeentepolitie van Nijmegen haar gewone dienst, iets dat haar vooral in de oorlog door verschillende mensen - natuurlijk uit onwetendheid - niet in dank is afgenomen. Na de oorlog zijn zij er wel anders over gaan denken. Deze afdeling was (en is nog) belast met de opsporing van daders, die op de een of andere manier een misdrijf gepleegd hebben en het opmaken van processen verbaal daarvan. De feiten worden dan door de gewone rechter te Arnhem behandeld. Alleen wanneer er sprake was van een feit met een politiek tintje, waarvoor ook de Duitsers belangstelling hadden, moest dat worden doorgegeven aan de Duitse Sicherheitspolizei, kortweg S.D. genoemd. 

De zetel van deze dienst was gevestigd aan de Utrechtseweg 41 te Arnhem. De verdachten, die daar terechtkwamen, werden dan meestal bij een verhoor ernstig mishandeld. Het eindresultaat was dan een langdurige gevangenisstraf, het concentratiekamp of zij eindigden hun leven voor een vuurpeloton. Daardoor was het noodzakelijk, wanneer de recherche een zodanig geval in handen kreeg, dit te verdoezelen en te proberen de zaak in eigen hand te houden. De politieke afdeling, onder leiding van de S.S.-inspecteur M. Verstappen, had haar bureau op dezelfde gang als de recherche en stak dikwijls haar neus om de hoek van de deur om nieuwtjes op te vangen.

Zo kreeg de afdeling recherche in de zomer van 1943 een moordaanslag in behandeling, die gepleegd was op een zekere K., die met zijn vrouw - zij hadden geen kinderen - in Zuidoost-Nijmegen woonde. Deze K. was een jofele kerel en een vlotte braniemaker. Voor de oorlog was hij vertegenwoordiger geweest bij een bouwmaterialenfabriek die echter was opgeheven. Met de oudere rechercheurs kwam hij op het bureau nog wel eens een praatje maken. Op een goede dag vertelde hij hun, dat hij 's avonds, als hij naar huis ging, gevolgd werd. Deze mededeling werd echter door de recherche niet al te serieus genomen, omdat hij zich nogal eens aan grootspraak te buiten ging. Om zich te beschermen had hij zich een grote herdershond aangeschaft. 

Op een dinsdagnacht werd rechercheur Schouten gewekt door de telefoon en werd hem verteld, dat er een moordaanslag met een revolver op K. gepleegd was. Hij moest zo vlug mogelijk naar het huis van K. toe om een eerste onderzoek in te stellen; een auto was al onderweg om Schouten op te halen. Inbrekers hadden geprobeerd bij K. hun slag te slaan. Op het gestommel dat zij maakten, was K. naar beneden gegaan waar hij meteen in de huiskamer werd neergeschoten en vrij ernstig aan zijn rug werd gewond.

(wordt vervolgd)

Klik hier en reageer daarmee per email als u uw reactie hieronder wilt laten plaatsen

Bron (©) 1984 Wim Janssen - Nieuwsblad De Brug Nijmegen

terug


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: