Zuuk t mar uut - Wim Janssen

Uit het Nimweegs verleden 95

01-08-1984

Misdaad in Nijmegen (10)

Het betreffende formulier met dat handschrift was van een voorman van de fabriek die ook wel voor fabrieksbaas in aanmerking wilde komen. Op grond van die handschriftvergelijking werd die man gearresteerd en ingesloten. Bij huiszoeking in de woning van de verdachte werd echter geen rode inkt noch schrijfpapier gevonden zoals voor de betreffende brief gebruikt was.

De man ontkende pertinent dat hij iets met de moordzaken te maken had. Hij verleende daarentegen alle mogelijke medewerking bij het onderzoek. Zo schreef hij - op verzoek van de recherche -ontelbare vellen papier vol met schrijf- en blokletters in rode en blauwe inkt. Maar zelfs bij heel secure vergelijking bleken er toch afwijkingen te zijn die zijn verdenking deden verzwakken. Ook zijn hele doen en laten en de antwoorden die hij gaf op de door de rechercheurs gestelde vragen, versterkte het vermoeden van rechercheur Schouten dat hij niet de dader kon zijn. Een rechercheur is echter geen psycholoog of grafoloog. De officier van justitie neemt de bevindingen van een rechercheur wel ter harte, maar beschouwt hem in bepaalde gevallen niet als deskundige. Toen rechercheur Schouten bij de voorgeleiding in Arnhem - op vrijdag 15 september 1944 - de betreffende Officier van Justitie van zijn vermoedens op de hoogte bracht, dat deze man niet de dader kon zijn, kreeg hij wel enigszins gelijk maar de officier wilde met grote spoed een grafoloog (dat is een handschriftdeskundige)
inschakelen. De verdachte werd naar de rechter-commissaris gebracht en daarna ingesloten in het Huis van Bewaring in Arnhem. Ondertussen zou het onderzoek in Nijmegen gewoon doorgaan. 

Maar zoals wij weten kwam er een kink in de kabel doordat op zondag 17 september de bevrijding van Nijmegen ingezet werd. Daardoor werden de verbindingen tussen de beide steden verbroken en was er geen contact meer mogelijk. Meteen na de vlucht van de Duitsers begaf rechercheur Schouten zich naar het hoofdbureau aan de Lindenberg om de recherchegegevens veilig te stellen. Op de rechercheafdeling heerste een verschrikkelijke wanorde. Alles was overhoop gehaald en de hele vloer lag bezaaid met papieren. Wat naar hun gading was hadden de Duitsers meegenomen. 

De nog aanwezige recherchestukken werden door Schouten bij elkaar gezocht en deponeerde deze op zijn lessenaar om ze op te halen als hij over vervoer beschikte. Doch de volgende ochtend bleek dat het niet meer nodig was, want het politieburau brandde volledig uit. Hierbij was alles wat op de recherche van toepassing was verloren gegaan. Daar kwam ook nog bij dat rechercheur Schouten van de afdeling recherche overgeplaatst werd naar de P.O.D. (Politieke Opsporingsdienst) en kwam hij te werken in de kampen Reusel en Vught waar de NSB-ers ondergebracht waren. Schouten kwam wel ieder weekend naar huis, maar van het recherchewerk kwam voorlopig niets meer. Vooral niet toen hij ook nog benoemd werd tot vrijlatinggemachtigde door de Procureur Fiscaal uit Arnhem, waardoor hij al met al werk genoeg had. Ondanks zijn vele werk bleef hij toch contact houden met de afdeling recherche. 

Kort na de bevrijding van Nijmegen kwam er op het politiebureau een brief binnen die met dezelfde; rode inkt en met dezelfde blokletters geschreven was. In deze brief werd medegedeeld, dat de eerste brief totaal niets met de moordzaken te maken had. Deze brief kon onmogelijk door de verdachte - die nog steeds in Arnhem zat geschreven zijn, omdat de verbindingen met Arnhem nog steeds verbroken waren. Het vermoeden van Schouten bleek door deze brief op waarheid te berusten, de verdachte was onschuldig aan de misdaden. Daarom werd op zijn verzoek door de recherche een hernieuwd onderzoek ingesteld. Met dat vervolgonderzoek werd rechercheur Burghard belast. Deze moest helemaal van voren af aan beginnen met het horen van de vrouwen en de andere familieleden van de slachtoffers. Ook andere getuigenissen moesten afgenomen worden en dat alles in een nieuw proces verbaal vastgelegd worden. Zoals u wel begrijpen zult was dat geen gemakkelijke opgave voor rechercheur Burghard om al die half geheelde wonden weer open te halen.

(Wordt vervolgd)

Klik hier en reageer daarmee per email als u uw reactie hieronder wilt laten plaatsen

Bron () 1984 Wim Janssen - Nieuwsblad De Brug Nijmegen

terug


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: