Zuuk t mar uut - Wim Janssen

Uit het Nimweegs verleden 118

12-10-1983

De Nijmeegse politie (22)

Ja hoor, er zijn al verschillende foto's bij mij binnen gekomen. Mevrouw Schipperheijn gaf mij één foto van haar vader uit 1918 en mevrouw Renard-Minnema stuurde een foto van haar vader uit 1936. Oud brigadier Wim de Jong (niet te verwarren met Wim de Jonge) stuurde mij drie foto's, terwijl oud-adjudant Herman Segers mij zelfs drie albums vol kwam brengen waar ik vrijblijvend een keus uit mag maken.

Tevens kwam ik in het bezit van op papier gestelde gegevens die de oprichting van de bekende Nijmeegse Politie Harmonie vermelden. De initiatiefnemers tot de oprichting van de Harmonie was de uit Breda afkomstige hoofdinspecteur Th. A. C. Migo. De heer Migo was een gedreven man die het niet alleen bij woorden liet maar er ook daden tegenover stelde. Zo begon hij op een voortvarende wijze vooraanstaande burgers, zakenlieden en industriëlen te bewerken om een bijdrage in de nog lege kas van de op te richten harmonie te storten. Het resultaat was dat deze mensen een niet onaanzienlijk bedrag schonken. Zelf liet hij zijn bankrekening een fikse aderlating ondergaan waarvan hij het resultaat ook in de kas deponeerde.

- Opname van de harmonie vlak na de oprichting. Op de voorste rij, vierde van links, hoofdinspecteur Migo. Daarnaast dirigent Kotte met aan zijn linkerzijde tamboer-maitre Herman Segers.

Op 6 mei 1947 vond de oprichtingsvergadering van de harmonie plaats in de agentenwacht van het tijdelijke hoofdbureau van politie aan de Molenstraat. Deze bijeenkomst blonk uit door het geweldige enthousiasme van de aanwezigen. Het bestuur werd als volgt samengesteld: voorzitter, Th. A. C. Migo; secretaris, H. F. M. Segers; penningmeester, Chr. Ahlrichs. Verdere bestuursleden: J. J. de Bont, Th. J. van Rossum, E. de Vries en P. A. A. R. Haefkens. Men had het geluk om als dirigent A. J. H. Kotter aan te kunnen trekken. Deze had zijn sporen reeds verdiend bij de vooroorlogse Marinierskapel.

- Bij de eerste presentatie aan de burgers was er grote publieke belangstelling voor de harmonie.

Van het beginkapitaal had men reeds enige tweedehands muziekinstrumenten gekocht, die op de oprichtingsvergadering al uitgedeeld werden. Verschillende leden wisten van toeten nog blazen, laat staan dat zij noten konden lezen of een instrument konden bespelen. Daar werd met de bekende voortvarendheid van de dirigent A. Kotter tijdens de wekelijkse repetitie in de Gezellenvereniging hard aan gewerkt. 

- De Nijmeegse Politie Harmonie presenteert zich op de Molenstraat, vlak voor het tijdelijk hoofdbureau van politie, aan de burgerij.

Het eerste optreden naar buiten vond plaats op l september 1947 ter gelegenheid van de verjaardag van H. M. Koningin Wilhelmina. Dat was echt geen slecht resultaat dat de dirigent en zijn muzikanten behaald hadden met hun geweldige inzet. Het was iets dat de stuwende kracht op de achtergrond hoofdinspecteur Migo veel genoegen schonk.

Klik hier en reageer daarmee per email als u uw reactie hieronder wilt laten plaatsen

Bron (©) 1983 Wim Janssen - Nieuwsblad De Brug Nijmegen

terug


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: