Zuuk t mar uut - Wim Janssen

Uit het Nimweegs verleden 119

19-10-1983

De Nijmeegse politie (23)

Voor het eerste openbare optreden hadden bestuur en leden bergen werk verzet, veel gerepeteerd en gestudeerd. De tamboers werden uitgerust met zwierige schouderstukken terwijl zij onder de trommelriemen sjerpen vanaf de rechterschouder naar de linkerzij droegen. Deze tamboers stonden onder leiding van rechercheur Herman Segers die een volmaakte tamboer-maitre bleek te zijn.

Hij bezat niet alleen een kranig figuur maar hij beschikte ook over een behoorlijke dosis lef, terwijl het showelement hem ook niet vreemd was. Omdat de oprichting van de Harmonie zonder ruchtbaarheid plaatsgevonden had was de burgerij daarvan niet op de hoogte. Vertegenwoordigers van de Nijmeegse pers, de heren: J. J. Breuns, D. Reens en J. Adema, meenden daar iets aan te moeten doen. Met grote aanplakbiljetten, die zij in de nacht van zaterdag en zondag op diverse plaatsen in de stad opplakten, lieten zij de burgers van Nijmegen weten wat hen op maandag l september te wachten stond.

- Op de binnenplaats van het tijdelijk hoofdbureau verstrekt de dirigent A. J. H. Kotter de laatste instructies aan zijn mannen voor dat zij uitmarcheren.

Iedereen werd verzocht om op die dag op de Molenstraat bij het hoofdbureau hun opwachting te komen maken. Om precies 10.00 uur kwam de harmonie uit de poort van het bureau de Molenstraat opgemarcheerd om zich daarna voor het hoofdbureau op te stellen. Hier presenteerde de oprichter en voorzitter, hoofdinspecteur Niso, zijn harmonie aan de commissaris, genodigden en aan de burgerij. De harmonie zelf liet het een en ander gepaard gaan met welluidende klanken die zij aan hun instrumenten ontlokten. Met een daverend succes brachten zij de nummers „Lang zal hij leven" en „Officiersappèl" ten gehore.

- Wijlen commissaris Veltman biedt wijlen burgemeester Hustinx de door dirigent Kotter gecomponeerde „Burgemeester Hustinx-mars" aan.

Hierna trok de stoet met volle muziek op naar het stadhuisgedeelte aan de Lange Nieuwstraat om burgemeester en wethouders met hun vele genodigden een muzikale hulde te brengen. Naast de mars „Officiersappèl", werd ook de „Burgemeester Hustinx-mars" ten gehore gebracht. Beide marsen waren door de dirigent Kotter voor deze gelegenheid gecomponeerd. Na afloop maakte de harmonie een korte mars door de stad om zo naar het hoofdbureau terug te keren.

- Op deze foto ziet u de heer Kotter zijn harmonie dirigeren, terwijl de tamboer-maitre keurig in de houding staat.

In de Van Welderenstraat werd de stoet echter door de winkeliersvereniging „gesommeerd" om te stoppen. Hier werd door de voorzitter van deze vereniging een grote lauwerkrans om de schouders van de trots kijkende tamboer-maitre Seegers gehangen. Bij terugkomst aan het hoofdbureau werd er voor hun naaste buren - de bewoners van het Oud Burgeren Gasthuis - nog wat toepasselijke muziek gemaakt.

Klik hier en reageer daarmee per email als u uw reactie hieronder wilt laten plaatsen

Bron (©) 1983 Wim Janssen - Nieuwsblad De Brug Nijmegen

terug

Reactie 1:

Anja Adriaans, 29-10-2015: Wie helpt ons zoeken naar de Hustinx Mars of de Mayor Corning March uit 1947?
Vraag van Stichting FAN (Friendship Albany NY & Nijmegen 1947-2017) zie website : www.stichtingfan.nl. We zijn op zoek naar verloren marsmuziek. Wie helpt ons?
In 1947 componeerde en dirigeerde A. Kotter marsmuziek. Een mars voor burgemeester Hustinx, daarover is hierboven geschreven. Een half jaar later schreef Kotter echter ook een mars voor de burgemeester van Albany, de Amerikaanse stad die een hulpcampagne voor Nijmegen had opgezet. De Mayor Corning March. Gespeeld in de Vereeniging op 27 december 1947. En later in Albany daadwerkelijk aangeboden.
Wie weet hier nog iets van? Zouden we die bladmuziek kunnen vinden? Zijn er nog familieden van dirigent Kotter? Wij werken eraan om dit stukje vroege wederopbouwhulp aan Nijmegen weer in de herinnering terug te brengen in 2017. De muziek kan daar een mooie rol krijgen.
Wie helpt ons? vriendelijk dank!
Reactie 2:

Hessel, 29-10-2015:


Bron: De Gelderlander 01-05-1947


Oorkonde ontworpen door de Munck voor de Mayor Corning March (composed by Tony Kotter, offered to the Mayor of Albany). Bron: beeldbank RAN GN2208


En nu nog de partituur of een geluidsopname !!? Misschien bij familieleden van de jury of de politiekapel zelf ?
Reactie 3:

Redactie, 29-10-2015: Nog enkele internetvondsten, over de uitvoering van de mars in Albany:


Bron: The Knickerbocker News 23-01-1948


Bron: The Knickerbocker News 24-01-1948

Reactie 4:

Els Eijkemans, 22-03-2016: Ik heb het hele muziekarchief van de politiekapel in het politiebureau doorgespit maar helaas niet de Burg. Hustinxmars gevonden. Ook de Mayor Corning march niet. Wel andere marsen van de dirigent van toen Hr.Kotter. Maar ik blijf erop letten of ik ze alsnog tegenkom.
Reactie 5:

Mw. Jopie Huisman, 24-03-2016: In dagblad "De Gelderlander" staat vandaag een artikel over de vondst van de film 'This is Nijmegen'. Het betreft o.a. de band met Albany. Mogelijk komt u daarmee wat verder in uw zoektocht.
Reactie 6:

Anja Adriaans, 22-04-2016: Dank u wel, Els. Het archief van de politiekapel in het RAN hebben we ook al doorgenomen. Graag, als u mee wilt blijven zoeken. We hebben ook in Albany "zoekers" dus de partituur zou toch 'n keertje boven water moeten komen, zou je denken. Vriendelijke groet, Anja Adriaans
Reactie 7:

Henk Termeer, 22-10-2017: Why not contact Joanna Coffey in Albany? She played the Corning March at the piano in 1948. See: https://www.whitepages.com/business/coffey-joanne-albany-ny

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: