Zuuk t mar uut - Wim Janssen

Uit het Nimweegs verleden 120

02-11-1983

De Nijmeegse politie (24)

Na afloop van hun eerste openbare optreden ontdeden de harmonieleden zich van hun instrumenten, uitrustingstukken en andere attributen. Met een voldaan - om niet te zeggen zeer trots - gevoel keken zij op hun presentatie terug. Het stond als een paal boven water; zij hadden hun „vuurdoop" glansrijk doorstaan. Hoe zij door de Nijmeegse bevolking in het algemeen, groeperingen en bepaalde personen in het bijzonder, gewaardeerd werden of zouden worden, wisten zij toen nog niet.

Hun muzikale wandelingen door de Nijmeegse wijken werden steeds met succes bekroond. Zij werden gevraagd om op hun manier medewerking te verlenen bij de intocht van St. Nicolaas. Daarnaast gaven zij concerten voor de zieke medemensen in de St. Maartenskliniek, Kalorama, Dekkerswald en het St. Canisius Ziekenhuis. In 1948 werden zij zelfs gevraagd om de zogenaamde "nood-vierdaagse" muzikaal te verzorgen. Hiervoor moesten zij alle volksliederen instuderen van die landen die vertegenwoordigd waren. Dat dit echt geen lichte opgave was zult u wel kunnen begrijpen.

- De Politie Harmonie tijdens een van de vele muzikale rondwandelingen door de stad.

Naast successen kreeg de Harmonie ook met teleurstellingen te maken. Dirigent Kotter moest al vrij spoedig Nijmegen verlaten om in Brabant de leiding van meerdere muziekkorpsen op zich te nemen. Goede raad was duur. Hoe kwamen zij zo gauw aan een andere en goede dirigent? De secretaris van de Harmonie (om niet steeds Herman Segers te noemen, want dat wordt zo eentonig) kreeg de taak toegewezen om daarvoor te zorgen. Als een goed rechercheur ging hij aan het zoeken en speuren om een goede plaatsvervanger te vinden.

- De Harmonie aan het musiceren voor een groepje gehandicapten van de St. Maartenskliniek. Zij doen dit onder leiding van de nieuwe dirigent. De even tot werkloosheid gedoemde tamboer-maitrestaf is hier plompverloren in het grasperk geplant.

Tenslotte vond hij de jonge klarinettist van „Het Gelders Orkest", Jan van Beekum, bereid de leiding van de politiekapel op zien te nemen. Onder zijn bekwame leiding begon men „Lenteconcerten voor bejaarden" te geven in het Concertgebouw „De Vereeniging". Deze concerten waren voor de bejaarden vrij toegankelijk. Dank zij de edelmoedigheid van enige zakenlieden konden de bejaarden in de pauze ook nog van een gratis kopje koffie met een koekje genieten. De vrouwelijke politie-agentes fungeerden als serveersters.

- De „Nijmeegse Politie Harmonie" in actie tijdens de nood-vierdaagse in 1948. Deze vierdaagse werd zo genoemd omdat er wegens internationale militaire spanningen geen militairen aan de mars deelnamen. Des te verwonderlijker, omdat de vierdaagse toch door de militairen in het leven is geroepen.

Klik hier en reageer daarmee per email als u uw reactie hieronder wilt laten plaatsen

Bron (©) 1983 Wim Janssen - Nieuwsblad De Brug Nijmegen

terug

Reactie 1:

Ben van der Werff, 30-09-2016: Ik zoek nabestaanden van Herman Segers.
Als u iets weet help me dan. Ik hoor graag.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: