Zuuk t mar uut - Wim Janssen

Uit het Nimweegs verleden 121

16-11-1983

De Nijmeegse politie (25-26)

Behalve in Nijmegen raakte de politieharmonie ook buiten de stad bekend. Zo verleenden zij -op verdoek van het Nederlands Oorlogsgraven Comité - hun muzikale medewerking bij de plechtigheden zowel op de militaire begraafplaats „Jonkerbos" als in het Reichswald in Duitsland. Een van de hoogtepunten in het korte bestaan van de Harmonie was wel het grootste defilé in april 1949 voor H. M. Koningin Juliana op Soestdijk.

Dit defilé was georganiseerd door de Bond van Nederlandse muziekverenigingen die door de secretaris van de Nijmeegse Politieharmonie opgericht was op 8 mei 1948. Bij deze bond waren alle Nederlandse politiemuziekverenigingen aangesloten en deden dan ook allemaal mee aan het defilé.

- Opname van het defilé voor H. M. Koningin Juliana op 30 april 1949 op Soestdijk. In tegenstelling tot de kleding op de vorige foto's ziet u nu de manschappen in lange pantalons en gewone zwarte schoenen lopen, terwijl ze eerst rijbroeken en rijlaarzen droegen. Er schijnt toen bij de betreffende kleermakerij een vergissing begaan te zijn want in plaats van rijbroeken hebben zij toen lange pantalons gemaakt. Maar het praatje ging al gauw dat leden van de harmonie daar de hand in gehad hadden!

In 1935 werd in opdracht van commissaris v, d. Mark de motorbrigade opgericht. Hieronder een opname van de brigade op de binnenplaats van het toenmalige hoofdbureau van politie aan de Lindenberg.

- Deze foto kreeg ik gestuurd door mevr. Renard-Minnema uit Beuningen. Haar vader - A. Minnema - ziet u staan op de achterste rij de vierde van links. De heer Minnema is van 5 januari 1919 tot l maart 1949 in dienst van de Nijmeegse politie geweest. Op l juli 1975 is hij overleden. De derde motor/zijspancombinatie wordt bemand door de heer Veldkamp, thans 91 jaar en de heer Bouwman 87 jaar. De vijfde persoon van links, op de achterste rij in het midden van de dubbele deur, is de thans 90-jarige heer Koppe. Helemaal rechts naast de laatste motor staat inspecteur Buiting, onder wiens leiding de motorbrigade stond. Van de hele groep zijn er nog maar drie in leven.

Voordat de motorbrigade opgericht werd was men in 1926-'27 begonnen met het meer mobiel maken van het politiekorps, iets wat dan ook zeer noodzakelijk was. Het enige vervoermiddel waarover men kon beschikken waren wat fietsen. Men is toen over gegaan tot de aanschaf van twee fonkelnieuwe automobielen.

- Een opname uit de tijd dat de auto's pas aangekocht waren. Ze zijn van het toen overbekende T-Ford-model. Vol trots tonen de manschappen op de foto hun nieuwe aanwinsten. Het middelste groepje bestaat uit inspecteur Berkhout, geflankeerd dor de heren Bos en Van Gelder. Zoals ik al eerder geschreven heb was de commissaris zeer zuinig op de auto's en had hij niet graag dat deze bij regenachtig weer gebruikt werden.

Klik hier en reageer daarmee per email als u uw reactie hieronder wilt laten plaatsen

Bron (©) 1983 Wim Janssen - Nieuwsblad De Brug Nijmegen

terug


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: