Zuuk t mar uut - Wim Janssen

Uit het Nimweegs verleden 123

14-12-1983

De Nijmeegse politie (28)

De Waal heeft altijd een zeer grote aantrekkingskracht uitgeoefend op de jeugd en de volwassenen van Nijmegen. De jeugd ging, even goed als de volwassenen, in de Waal zwemmen en vissen, ondanks de vele waarschuwingen van hun ouders of andere opvoeders. Ook de beide havens, de „vluchthaven" bij de Lindenberg en de nieuwe haven achter de spoorbrug, waren geliefde plaatsen voor de jeugd om er te gaan spelen.

Dat het niet altijd zonder gevaar was bleek wel uit de vele verdrinkingsgevallen die toentertijd voorvielen. In 1926 zou het aantal van die gevallen met twee verhoogd zijn als er niet toevallig een agent van de Nijmeegse politie in de buurt was geweest om dat te verhinderen. Leest u maar eens wat onder bijgaande foto geschreven staat:

Eenige dagen geleden geraakten twee kinderen, de 8-jarige Mientje Ariëns en de 4-jarige Marietje Kersten te Nijmegen, bij het spelen nabij de Noordhaven aan den Lindenberg, te water. De agent van politie F. Hummeling, begaf zich onmiddellijk geheel gekleed te water en het mocht hem gelukken beide kinderen te redden. Hiernaast een foto van de kranige redder!

Het was geen verfrissend bad dat deze agent vrijwillig nam om de kinderen van de verdrinkingsdood te redden. In deze haven met stilstaand water loosde ook nog een riool het afvalwater en andere smurrie van een stadsdeel, dat traag naar de Waal afvloeide. U zult wel kunnen begrijpen dat deze agent als een held vereerd werd en goed geleden stond bij de Nijmeegse bevolking. Een vraag die ik mij nu stel is deze: Zouden deze twee meisjes - die dan inmiddels bejaard zullen zijn - nog leven?

Een andere agent die goed geleden stond bij de bevolking ziet u op onderstaande foto.


De bij het Nijmeegsch publiek zeer geziene hoofdagent van Politie, de heer Mulder, zal op 1 Maart den dienst met pensioen verlaten.

Deze foto met onderschrift stond in 1934 in „De Gelderlander". Het enige wat ik nog meer van hem weet is dat hij veel dienst deed op het Valkhof en in het Hunnerpark om baldadigheden van de jeugd te voorkomen.

 

 

 

 

 

 

Op deze foto ziet u duidelijk de kraagnummers die de agenten vroeger droegen. Deze nummers werden ieder jaar door de afvloeiing van agenten bijgesteld. Hoe langer men in dienst was, hoe lager het nummer werd.

Op nevenstaande foto ziet u Johannes Zwiers, geboren op 17 november 1888. Op 1 januari 1917 kwam hij bij de Nijmeegse politie en ging op 1 augustus (?) met pensioen. In 1965 is hij op 77-jarige leeftijd overleden. Zijn zoon gaf mij ook nog een fotootje waar hij met het Nijmeegs politie-elftal op staat, maar dat is jammer genoeg niet geschikt om afgedrukt te worden.

 

 

 

 

 

Dit is Willem Sterrenburg. In de laatste aflevering stond hij op de foto terwijl hij de orde handhaafde bij de uitdeling van gezouten vleesch in 1918.

Klik hier en reageer daarmee per email als u uw reactie hieronder wilt laten plaatsen

Bron (©) 1983 Wim Janssen - Nieuwsblad De Brug Nijmegen

terug


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: