Zuuk t mar uut - Wim Janssen

Uit het Nimweegs verleden 130

07-11-1984

Nimweegs verleden

Er ging vroeger in oud Nijmegen haast geen dag voorbij of je zag wel een schilder of tekenaar achter zijn werkezel zitten om de interessantste stukjes op het schilderslinnen of tekenpapier te vereeuwigen. Het waren niet alleen Nijmeegse kunstenaars die dat deden, maar ook vele van buiten de stad, ja zelfs van buiten Nederland.

Ook beroeps- en amateurfotografen zag men dagelijks rondzwerven om alles wat maar even de moeite waard was om voor het nageslacht te bewaren, op de gevoelige filmstrook vast te leggen. Men zegt weleens dat wij ouwe onderstadters een overdreven bewondering hebben voor de vroegere oude stad. Welnu, leest u het onderschrift van bijgaande foto maar eens goed na.

Welhaast nergens in de provincie zal men zulke oude monumenten van stadsbouw aantreffen als in Nijmegen. Zeker, Arnhem en Zutphen en nog vele andere plaatsen uit het Geldersche hebben hun straatjes en steegjes uit de oude tijd bewaard, doch zo talrijk als in Nijmegen zijn die oude stedenbouw monumenten nergens. Hierboven een doorkijkje in de Steenstraat.

Nu leest u ook eens hoe een ander (niet Nijmegenaar) er over dacht. Wie die ander was weet ik ook niet, maar het onderschrift én de foto zijn afkomstig uit het weekblad „Gelderland In Woord En Beeld” van 14 december 1934! De foto geeft het punt weer waar de aan de rechterkant (gescheiden door een hekwerk) de Vleeschhouwerstraat met de Steenstraat samenkomen bij de Strikstraat. Recht vooruit kijkt u tegen het Kasteel van Hallo, dat boven de huisjes van de Strikstraat uitsteekt. (Reproductie van deze foto uit bovengenoemd Weekblad).

Klik hier en reageer daarmee per email als u uw reactie hieronder wilt laten plaatsen

Bron (©) 1984 Wim Janssen - Nieuwsblad De Brug Nijmegen

terug


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: