Zuuk t mar uut - Wim Janssen

Uit het Nimweegs verleden 139

16-01-1985

Jeugdherinneringen (2)

Door de verhuizing kwamen onze ouders voor grote zorgen en financiële problemen te staan. De verhuizing als zodanig kostte praktisch niets en verliep zonder zorgen of problemen. Met een geleende handwagen van een lompenkoopman uit de straat, was het schamele huisraad na een paar maal heen en weer rijden zo overgebracht.

De financiële problemen werden veroorzaakt door de uitgaven die daarna kwamen. De huur alleen al was een wekelijkse terugkerende aderlating van de aan bloedarmoede lijdende huishoudportemonnee. In de Vleeschhouwerstraat was de huur een gulden en vijftig cent per week maar in de Kloosterstraat moesten wij drie gulden en zestig cent per week betalen. Dat was een forse verhoging. U kunt misschien wel glimlachen om deze bedragen, maar u moet de prijzen en lonen van die tijd in ogenschouw nemen. Het was voor ons een huurverhoging van 140%. Dat is het zelfde wanneer iemand in deze tijd gaat verhuizen en de oude huur ƒ 400,- is maar de nieuwe huur ƒ 960,-bedraagt. In die orde van grootte moet u het zien. Aangezien vader kaaisjouwer (bootwerker) was en niet regelmatig werk had, konden onze ouders niet instaan dat zij deze hoge huur wekelijks konden betalen. Daarom kregen zij in het begin vijftig procent huurtoeslag van de een of andere instantie, maar welke instantie dat is geweest weet ik niet en heb dat ook niet kunnen achterhalen. Zij moesten dus wekelijks een gulden en tachtig cent per week betalen, wat toch nog een verhoging van twintig procent was. Wat ik nog wel heb kunnen achterhalen is dat de huur rond 1930 verhoogd was tot drie gulden vijfennegentig. De huurtoeslag werd langzaamaan afgebouwd, vooral toen mijn oudste broers en zusters gingen werken, als zij tenminste werk kregen.

Door de verhuizing kwamen onze ouders ook nog voor verschillende andere problemen te staan. In ons oude huisje was maar één gevelraam aanwezig. Het huis in de Kloosterstraat had zes gevelramen (drie slaapkamers, huiskamer, keuken en overloop) daar moest vitrage en overgordijnen voor komen. 

Ook voor de keukendeur, de huiskamerdeur en de twee kamerkasten moest vitrage aangeschaft worden. De potkachel had zijn beste dagen gehad en voldeed niet meer in die grote huiskamer en om het voor moeder een beetje gerieflijker te maken, moest er een kolenfornuis aangeschaft worden. Daar kon zij makkelijker met haar pannen uit de weg en kon zij het eten beter warm houden. In de keuken moest een gaskomfoor komen wat natuurlijk in de zomer een uitkomst was, want dan hoefde moeder geen kachel aan te steken om water te koken voor thee of koffie. Er moesten ook ledikanten bij komen en beddengoed, zodat wij van die „kermisbedden" afkwamen. Moeder - net zo goed als wij - had graag vloerbedekking, vooral in de huiskamer en op de overloop en de trap een loper. Maar voorlopig moesten wij ons zonder vloerbedekking behelpen. De planken vloeren van de huiskamer, de keuken en de overloop moeten om de twee dagen flink geschrobd worden. Dat moest moeder in het begin knielend doen met een ruige borstel. Dus het eerste wat aangeschaft werd was een luiwagen zodat moeder staande kon schrobben. De trap kon niet anders dan met de borstel geschrobd worden. 

U ziet wel dat het een hele waslijst was van spullen die er moesten komen maar voorlopig hadden onze ouders daar het geld niet voor. Zij hadden ook al wat borden en kopjes aan moeten schaffen omdat er met de verhuizing wat gebroken waren. Niet dat wij aparte serviezen gebruikten voor het eten, verre van dat zelfs. Wij gebruikten alleen een diep bord waar wij soep, pap maar ook aardappelen en groenten van aten. Platte borden of boterhambordjes kenden wij niet. Net zo min als wij met mes en vork aten.

Klik hier en reageer daarmee per email als u uw reactie hieronder wilt laten plaatsen

Bron (©) 1985 Wim Janssen - Nieuwsblad De Brug Nijmegen

terug


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: