Zuuk t mar uut - Wim Janssen

Uit het Nimweegs verleden 144

27-02-1985

Jeugdherinneringen (7)

De naam „rechterhand van de hoofdonderwijzer" voor de jongens van de zevende en de achtste klas, had natuurlijk niets te betekenen. Niettemin voelden verschillende jongens zich zeer vereerd met die naam. Er zijn er geweest die rondliepen met een houding of zij de hoofdonderwijzer waren.

Zelfs na schooltijd gedroegen zij zich als zodanig door hun schoolkameraadjes te dreigen en/of af te persen door te zeggen - als zij soms hun zin niet kregen - „wacht maar in de klas zal ik jou wel krijgen!"
Mijn schoolkameraadje en ik, die in de zevende klas zaten, hadden gelukkig niet zoveel last van die verwaandheid. Oh, niet dat wij ons niet vereerd voelden wanneer de meester aan ons vroeg de orde in de klas te handhaven als hij voor een gesprek met een van de onderwijzers of met ouders van een van de jongens werd weggeroepen; zeer zeker ging er dan iets in ons om zo van „ik ben nu de baas!"
Ook als hij een van ons de sleutels gaf om uit het magazijntje - dat op de bovenverdieping gelegen was - schriften of ander lesmateriaal te halen. Ja, dan waren wij inwendig trots dat wij daarvoor aangewezen waren. Maar toch voelden wij ons geen superjongens. Dat kwam omdat wij de behandeling door de oudere jongens -toen wij nog in de lagere klassen zaten - niet vergeten waren. 
Daarnaast moesten wij in de wintermaanden - net als zoveel andere kinderen - gebruik maken van de gratis maaltijden die door de „Vereniging voor Kindervoeding en Kleding" verstrekt werden. Ik heb daar enige jaren terug uitvoerig over geschreven maar in het raam van deze serie wil ik het nog eens in het kort herhalen. De kinderen die daarvoor in aanmerking kwamen (en dat waren er niet te weinig) konden drie ochtenden in de week een gratis ontbijt en vier middagen in de week een gratis warme maaltijd nuttigen. 's Maandags.'s woensdags en zaterdags werden wij dan door onze ouders om half zeven gewekt en na gekleed en gewassen te zijn gingen wij dan op een holletje naar de zusters van Hallo aan de Duivengas bij de Lindenberg. Voordat wij de eetzaal in mochten, moesten wij buiten onder een af dak op onze beurt wachten want het liep natuurlijk storm. 
Het ontbijt was iedere keer anders. De ene keer kregen wij verse puntbroodjes met warme melk en dan weer havermout- of rijstepap. Na het ontbijt ging het dan weer vlug naar school toe. 

's Maandags-, dinsdags-, donderdags- en vrijdagsmiddags haastten wij ons naar het „soephuis" op het Mariënburg in het voormalig Arsenaal, daar waar nu het archief van de gemeente gevestigd is. Daar konden wij dan van een warme maaltijd genieten. Ook deze maaltijden waren afwisselend, 's Maandags hadden wij erwtensoep met gekookte stukjes worst, dinsdags hutspot met wat klapstuk, donderdags bruine bonen met spek en vrijdags rijste- of karnemelkse-pap. Ook daar moesten wij onderaan de trap - onder toezicht van een heuse politieagent - in de rij staan om op een teken te wachten dat wij naar boven mochten. Boven moesten wij eerst ons kaartje (dat op naam stond) laten knippen voordat wij aan de lange tafels en banken plaats konden nemen. Aan het eind van het seizoen kregen wij - aan de hand van het aantal knippen in het kaartje - ondergoed uitgereikt. Het was degelijk molton ondergoed, lange zwarte sajetkousen (ook de meisjes) en daarbij de jongens hoge en de meisjes lage klompen. Jongens die niet goed op hoge klompen konden lopen kregen eventueel ook lage klompen. Onze ouders - en wij die daar van genoten hebben -zijn veel dank verschuldigd aan al die dames en heren die daar hun geld en vrije tijd ingestoken hebben. Ook moet ik hier zeer nadrukkelijk bevestigen dat het voedsel dat verstrekt werd van goede kwaliteit en smaak was! Wat mij wel tegenvalt is, dat er verschillende vrouwen en mannen die van de gratis voeding en kleding gebruik gemaakt hebben in die vroegere jaren, er zich nu voor schamen en er niet voor uit durven komen.

Klik hier en reageer daarmee per email als u uw reactie hieronder wilt laten plaatsen

Bron (©) 1985 Wim Janssen - Nieuwsblad De Brug Nijmegen

terug


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: