Zuuk t mar uut - Wim Janssen

Uit het Nimweegs verleden 147

20-03-1985

Jeugdherinneringen (10)

Zo'n straf van 'n half uur nablijven in school, kwam natuurlijk hard bij ons aan. Vooral als dat in de zomertijd voorviel, want dan werd er door ons een kostbaar half uur gemist waarin wij op onze blote voeten lekker aan de Waal hadden kunnen ravotten, pootje baden of vissen op Alvers in de snel stromende rivier.

Maar naast het straffen wist meneer Hamer ook beloningen uit te delen als wij bijzonder ons best gedaan hadden. De mooiste beloning voor ons was als hij tracteerde op een extra half uur voorlezen. Voorlezen kon hij buitengewoon goed! Dat kon hij geweldig! Dat kon hij FANTASTISCH!!! Gezeten op zijn stoel die hij vooraan tussen de eerste twee banken gezet had, was hij afwisselend toneelspeler, voordrager of declamator, naar gelang de teksten die hij uitgezocht had. Hij bootste alle stemmen na die in het verhaal voorkwamen, en als je even je ogen dichtkneep dan zag je het verhaal als een toneelspel aan je geestesoog voorbijgaan. Zo had hij onder anderen Roodrok de jonge vos, Pouls's avontuur in Limburg en vooral niet te vergeten: Alleen op de wereld van Hector Malot op zijn programma staan. Door dat voorlezen en de bescheiden bibliotheek die hij er voor ons op na hield - waarvoor hij de nieuwe aankopen uit zijn eigen zak betaalde - bezorgde hij de meesten van ons een geweldige leeshonger. Een leeshonger die bij verschillenden van ons - en ik hoor daar zeer zeker bij - nooit gestild is geworden. 

Het wekelijks voorleeshalfuurtje vond zaterdags na het speelkwartier plaats. Maar wanneer de week extra ordelijk verlopen was, en wij goed ons best gedaan hadden de leerstof in ons op te nemen en het overhoren van de catechismusles goede resultaten had opgebracht, las hij als beloning vaak een héél uur voor. De resultaten van de catechismusles konden door ons, jongens uit de zevende en achtste klas, op slinkse wijze beïnvloed worden. Wij - ik hoorde daar ook bij - werden namelijk door meneer Hamer aangewezen de andere klasgenoten in een van de hoeken van het klaslokaal de chatechismusles te overhoren. ledere keer als wij een jongen overhoord hadden moesten wij het resultaat daarvan aan meneer Hamer doorgeven. 

Wanneer de resultaten slecht waren dan werden wij niet beloond met een extra half uur voorlezen en onze klasgenoten zouden dan een, onvoldoende krijgen. U begrijpt het natuurlijk al. De resultaten waren altijd goed of in ieder geval voldoende. Alleen voor jongens waarvan meneer Hamer zeker wist dat zij zwak waren in het uit het hoofd leren van teksten moesten wij natuurlijk voorzichtig zijn. Op deze manier hebben wij menig klasgenoot moeilijkheden kunnen besparen. Veel klasgenoten hadden een voorkeur door wie zij overhoord wilde worden. Natuurlijk het liefst door een jongen die zij goed kenden. Zo wilden Joke (de „Kiets") Verlanen en Broertje (de „Mik") Janssen het liefst door mij overhoord worden. Wanneer ik die twee in de oude stad ontmoet - zij zijn net als ik ook A.O.W.-er - dan worden steevast de herinneringen uit onze schooltijd opgehaald. Vooral Broertje (de „Mik") Janssen had de bewuste hulp hard nodig, want hij wist soms niet eens welke les hij had moeten leren, laat staan dat hij iets geleerd had. Ik heb dan ook nooit spijt gehad hen geholpen te hebben. Dat anderen daar anders over kunnen denken heb ik enige tijd terug nog ondervonden. In een groepsgesprek -waarbij ik het bovenstaande aanhaalde - vroeg een meneer aan mij of ik daar over geen gewetensbezwaren gehad heb? Ik moet hem wel zeer verbaasd aangekeken hebben, want hij stelde toen nog de vraag: „Kijkt u daar zo gek van op"? Ik heb hem toen zeer duidelijk te verstaan gegeven dat wij vroeger nooit van dat woord gehoord hadden, laat staan dat wij er de betekenis van wisten. Maar hij vond dat wij - en vooral ik - onverantwoord gehandeld hadden en daardoor het niet leren van de catechismus in de hand gewerkt hadden. Ik heb hem verteld dat ik daar nu nog geen gewetensbezwaar over heb! 

Zo ziet u maar weer eens.

Klik hier en reageer daarmee per email als u uw reactie hieronder wilt laten plaatsen

Bron (©) 1985 Wim Janssen - Nieuwsblad De Brug Nijmegen

terug


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: