Zuuk t mar uut - Wim Janssen

Uit het Nimweegs verleden 152

01-05-1985

De Gelderlander een halve eeuw geleden (2)

Wanneer je zo eens met bejaarden zit te praten over vroeger dan duurt het niet lang of het gesprek komt op de criminaliteit terecht. Onbewust gaan dan sommigen de vroegere tijd wat dat betreft idealiseren. Jongeren zouden dan kunnen gaan denken dat er vroeger geen diefstallen, berovingen of andere criminele dingen gepleegd zouden worden.

Niets is echter minder waar. Maar ik moet er eerlijkheidshalve bij vertellen dat het lang niet zo erg was als tegenwoordig. Dat is een verschil als tussen dag en nacht. Waar de dieven vroeger veelal op aasden waren rijwielen, rijwielbelastingplaatjes en ook rijwielonderdelen. Wat weer niet wil zeggen dat hun aandacht niet op andere begerenswaardige buit gevestigd zou zijn geweest. Ook op hen was van toepassing dat niets menselijks hen vreemd was. Hieronder volgt een verslag zoals het in het begin van de dertiger jaren in De Gelderlander te lezen was.

Straatroof

Hedenmorgen omstreeks tien uur werd op den Graafschen-weg nabij het Keizer Karel-plein een brutale straatdiefstal gepleegd. Op het moment, dat een der Quickbussen passeerde, reed in flinke vaart een motorrijder over den Graafschen-weg, vlak langs een passeerenden geldophaler, die een portefeuille met geld om den hals droeg. Voor eindelijk iemand wist wat er gebeurde, werd de man de tasch met geld ontrukt en reed de motorrijder in onstuimige vaart weg. Niemand begreep eerst wat er nu juist gebeurd was tot de geldophaler na van de eersten angst bekomen te zijn, den weinigen omstaanders kon beduiden dat hem het geld ontroofd was. De chauffeur van een auto zette onmiddellijk de achtervolging in en is er vermoedelijk in geslaagd het juiste nummer van de motorfiets, waarop de straatdief voortjoeg, op te nemen. Tot heden wist de brutale aanrander den dans te ontspringen. Omstaanders meenden eerst nog dat een dame die in de autobus stapte, een hand-taschje ontstolen was. Dat bleek niet zo te zijn. Men zij voorzichtig met tasschen van waarde midden op de straat. Het dievengespuis loert aan allen kant. De politie is van het geval op de hoogte gesteld.

Ter vergelijking een bericht uit De Gelderlander van dit jaar en wel van zaterdag 6 april.

Overvallen mislukten

NIJMEGEN - Gemaskerde overvallers hebben gisternacht tot tweemaal toe bakzeil moeten halen. Om kwart voor twaalf liepen twee mannen op de Groenewoudseweg op een 28-jarige Nijmeegse fietster af. Zij begon te gillen en een van de twee overvallers liep weg. De andere gemaskerde man richtte een klein vuurwapen op de Nijmeegse en wilde haar tas hebben. De Nijmeegse trok zich daar niets van aan, fietste door en kon aan de overvaller ontkomen.

Door het stevig gillen van een 26-jarige Maasstrichtse kregen twee overvallers zo de kriebels dat ze haar verder met rust lieten en wegrenden. Dat gebeurde kwart over twaalf op de hoek Fort Kijk in de Potstraat en de Sweersstraat. Een gemaskerde man kwam op 26-jarige toe en begon haar te slaan. Zij verzette zich echter, waarop de andere man een vuurwapen trok. Hij wilde geld hebben, maar de Maastrichtse bleef gillen. Daarop namen de twee de benen.

Het verschil in verslaggeving is duidelijk te bemerken als men de twee verslagen met elkaar vergelijkt. Maar ja, men moet daarbij niet vergeten dat er een verschil van meer dan vijftig jaar tussen de beide verslagen zit. Daarbij komt ook nog dat er tegenwoordig haast geen dag voorbij gaat of er zijn wel een of meer overvallen te vermelden. Daarom is het eerste verslag ook veel langer dan het tweede, waarin zelfs misdadigers in voorkomen die gemaskerd en met schiettuig bewapend zijn. 

Klik hier en reageer daarmee per email als u uw reactie hieronder wilt laten plaatsen

Bron () 1985 Wim Janssen - Nieuwsblad De Brug Nijmegen

terug


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: