Zuuk t mar uut - Wim Janssen

Uit het Nimweegs verleden 161

10-07-1985

Liefdadigheid (2)

Wat men tegenwoordig vrijwilligerswerk noemt, namelijk zich inzetten om oud en jong op verschillende gebieden bij te staan en te helpen, werd vroeger over het algemeen liefdadigheidwerk genoemd. Het was dan ook allemaal liefdadigheid wat de klok sloeg. Naast de groeperingen die ik in het vorige stukje al beschreven heb, waren er nog verschillende andere groeperingen en personen op dat gebied werkzaam.

ledere groep of persoon die op zich hadden genomen om de verarmde massa enige hulp en bijstand te verlenen, deden dat op hun eigen manier en met de kundigheden die hen gegeven waren.

Zo waren er vroeger haast in alle wijken van de stad jongens- en meisjespatronaten. Een patronaat was een vereniging die de naam droeg van de beschermheilige van de parochiekerk. Aan het hoofd van zo'n patronaat stond een parochiegeestelijke die bijgestaan werd door diverse dames en heren in de besturen en leden van het patronaat. Zo ben ik lid geweest van het St. Augustinus-patronaat dat ondergebracht was in een ruim pand aan de Priemstraat, dat later nog als noodkerk dienst gedaan heeft. Aan het hoofd van het patronaat stond kapelaan van Brakel een wereldheer van de Augustinuskerk. De leiders die ik mij het beste kan herinneren waren de heren Kwakkernaat. 

De ene broer hield ons bezig met sport en spel. Onder zijn leiding leerden wij sjoelen, halma, biljarten (op een tafelbiljart) kaarten en niet te vergeten; hij bracht ons ook de eerste beginselen van het dammen en schaken bij. Tijdens de cluburen konden wij voor één cent een beker bouillon kopen. En al was deze bouillon van een bouillonblokje gemaakt het smaakte ons als een koningsdrank. Hij was het ook die een gymnastiekclubje met ons oprichtte. 

De andere broer Kwakkernaat zocht het meer in de muzikale ontwikkeling van de jeugdigen. Binnen de kortste keren had hij een flink stel jongens bij elkaar getrommeld die wilden toetreden tot het op te richten pijpers en tamboerscorps. Het bijeen schrapen van het geld om trommels en pijpers (een pijper is een kleine dwarsfluit zoals de mariniers die ook gebruiken) te kopen lukte in het begin niet zo hard. 

Maar dank zij zijn doorzettingsvermogen en de gulheid van enige goede gevers en geefsters kwam het toch voor elkaar. Na eerst een flinke tijd geoefend en geselecteerd te hebben brak dan eindelijk de grote dag aan. 

Op een mooie zomerse zondagmiddag trok het corps van pijpers en tamboers door de wijk „De Waalkazerne" en de omliggende straten. Deze tocht trok meteen veel bekijks van de buurtbewoners die, wanneer het corps langs hen heen trok, meteen begonnen te applaudisseren van enthousiasme. Dat succes werd meteen de grondslag voor een wekelijks terugkomend gebeuren op de zondagmiddagen. Bij deze tochten trad de heer Kwakkernaat op als (wanneer dat nodig was) dirigent, marsleider en ordebewaarder. Intussen was er onder zeer goede leiding een gymnastiekclubje en een toneelvereniging opgericht waarvan de leden ijverig oefenden en leerden voor een uitvoering op een van de winteravonden. En ja hoor, op een zondagavond in december vond de eerste gecombineerde muziek, gymnastiek en toneelavond plaats. 

De ouders, buren, vrienden en kennissen zorgde er voor dat de zaal van „Unitas" tot de nok toe afgeladen was. De avond was een daverend succes! Niet alleen voor de uitvoerenden maar zeer zeker ook voor de organisatoren van deze avond, hun tijd die zij daarvoor opgeofferd hadden en hun inzet werd rijkelijk beloond door de dank van de ouders en de resultaten die zij met de jongens behaald hadden. Met het gymnastiek heb ik op die avonden ook mee mogen doen en ik was dan ook zo trots als een pauw dat ik op het toneel had gestaan om voor al die toeschouwers mijn kunde op dat gebied te mogen demonstreren.

Eerlijkheidshalve moet ik u vertellen dat ik het niet ver gebracht heb in die mooie sport. Ik ben trouwens helemaal geen sportman geworden.

Klik hier en reageer daarmee per email als u uw reactie hieronder wilt laten plaatsen

Bron (©) 1985 Wim Janssen - Nieuwsblad De Brug Nijmegen

terug


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: