Zuuk t mar uut - Wim Janssen

Uit het Nimweegs verleden 168

30-10-1985

Bedrijvigheid in de Ouwe stad (2)

Voor diegene die niet precies weten welk gedeelte van Nijmegen de naam van „Ouwe Stad” droeg, zal ik het even uitleggen. We beginnen voor het gemak bij de Nieuwe Markt, lopen de Lange Hezelstraat in en de Stikke Hezel-straat op. Dan gaan wij de Grote Markt over, de Burchtstraat door, de Voerweg af en over de Waaikade terug naar de Nieuwe Markt.

Alle straten en gassen binnen deze rechthoek behoorden tot de Ouwe Stad. Deze grenzen komen - als zodanig tenminste - op geen enkele plattegrond van Nijmegen voor. Wel de opgesomde straten natuurlijk. Het is nodig dat u deze onzichtbare grenzen goed in uw gedachten houdt, want voor de oud-bewoners van dat stadsdeel waren deze grenzen zeer belangrijk. Om niet te zeggen „heilig"!

Dat komt nog regelmatig tot uiting in gesprekken tussen ouderen die wél in de ouwe stad en ouderen die daar niét geboren zijn. Verschillende malen heb ik meegemaakt dat in zo'n gesprek ook een andere toehoorder iets in het midden bracht. Aan deze werd dan meteen gevraagd waar hij dan wel geboren was? Wanneer dan uit zijn antwoord bleek dat hij buiten de hierboven beschreven grenzen op de wereld was gekomen, werd hem geprikkeld gevraagd waar hij het lef vandaan haalde om over de ouwe stad te praten terwijl hij er niet geboren was! 

Om een beetje op de hoogte te komen wat er zoal in de ouwe stad aan bedrijvigheden gaande was, gaan we in gedachten ruim vijftig jaar terug in het verleden. 

We staan dan op de Nieuwe Markt (ook wel Veemarkt genoemd) en zien dat het middenstuk ruwweg verdeeld was in drie parten. Het eerste part grensde aan de Hezelstraat en werd in beslag genomen door een groot gebouw dat in vakwerk uitgevoerd was. Het gebouw droeg de naam van „Korenbeurs". Omdat het een aflopende zaak was is het gebouw als zodanig niet lang in gebruik geweest. Aan de voorkant was een politiepost ingericht met dezelfde naam „Korenbeurs". Het gebouw was in carrévorm gebouwd, zodat er een open ruimte in het midden was. De achterkant was in gebruik door de gemeente als werkplaats en opslagruimte, ook wel de gemeenteschuur genoemd. Het gebouw besloeg niet de volle breedte zodat er aan de zijkanten nog twee kleine pleintjes overbleven die door bomen omzoomd waren.
Wij kijken hier vanaf de Kronenburgersingel in de richting van de Nieuwe Markt tegen het gebouw „De Korenbeurs" aan. In dat gebouw was tevens een politiepost met dezelfde naam gevestigd, die dagelijks door een wachtcommandant en enige agenten bemand was. Op deze plaats staat nu het café-restaurant „Terminus". Let u ook eens op de dame met de voor die tijd modieuze lange klederdracht.

Klik hier en reageer daarmee per email als u uw reactie hieronder wilt laten plaatsen

Bron (©) 1985 Wim Janssen - Nieuwsblad De Brug Nijmegen

terug


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: