Zuuk t mar uut - Wim Janssen

Uit het Nimweegs verleden 169

13-11-1985

Bedrijvigheid in de Ouwe stad (3)

Op deze foto ziet u een gedeelte van de veemarkt zoals die iedere maandag gehouden werd. Deze markt werd druk bezocht door boeren, veeopkopers, slagers en belangstellende toeschouwers. De toeschouwers volgden nauwgezet de koop en verkoop van het vee. Pluimvee en huisdieren werden hier niet verkocht, dat gebeurde toentertijd op de Eiermarkt.

Achter de gemeenteschuur liep van oost naar west een rijbaan in de richting van de papierfabriek, die nu gesloopt is. Deze fabriek was toentertijd nog niet zo groot want er is regelmatig iets bij- en aangebouwd. Tegenover de rijbaan was vroeger een kort straatje. Dat straatje droeg dan ook de toepasselijke naam van: Korte Straat. Dat straatje is van lieverlee met de links- en rechts-aanpalende woningen door de directie van de betreffende papierfabriek aangekocht voor uitbreiding van het bedrijf.

De koeien- en varkensmarkt

Rechts van de rijbaan waren vierkante putjes in de grond aangebracht, waarin houten palen gestoken konden worden. Aan deze palen werden dan houten hekken gehangen waardoor er vierkanten ontstonden waarin verschillende diersoorten afgezonderd konden worden, zoals geiten, schapen, kalveren en grote varkens. Deze hokken werden iedere maandagmorgen opgebouwd en in de namiddag weer afgebroken. Evenwijdig aan deze hokken stonden stevig in de grond verankerd vierkante hardstenen palen van ongeveer een meter hoogte bij tien centimeter in het vierkant. 

Door gaten in die palen waren ijzeren pijpen gestoken waaraan de boeren het ter verkoop aangeboden grote vee konden vastmaken. Er waren ook rijen palen waar twee pijpen doorheen gestoken waren, daar kon dan het halfvolwassen vee aan vastgebonden worden. 

Deze palen met pijpen werden door ons „slingers" genoemd. Regelmatig werden er door de jeugd gymnastische toeren aan verricht, als je tenminste van toeren spreken kon. Het meest werden er zogenaamde vogelnestjes gemaakt waar vooral de meisjes heel goed in waren. Regelmatig was er natuurlijk oorlog tussen de jongens en de meisjes. De jongens waren er dan steeds op uit om te klieren en de meisjes te pesten en om onbescheiden blikken te werpen op de bovenbenen van de meisjes die zichtbaar werden als de meisjes aan de slingers hun zogenaamde vogelnestjes maakten. Ook vonden de jongens dat de meisjes van de slingers af moesten blijven omdat deze het „eigendom" van de jongens waren! Maar menigmaal moesten de jongens een goed heenkomen zoeken om aan het furieus optreden van de meisjes te ontkomen.

Klik hier en reageer daarmee per email als u uw reactie hieronder wilt laten plaatsen

Bron (©) 1985 Wim Janssen - Nieuwsblad De Brug Nijmegen

terug


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: