08

<- Back | Index | Next ->

08.jpg

Achterzijde hoek Tollensstraat / Ruusbroecstraat jaren 50-60

reageer

Reactie 1:

Wim van Maassen: De juiste straat weet ik niet, maar ben vrij zeker dat 't in het Willemskwartier is, mijn zus woonde ook in zo'n bovenhuis in de Hofdijkstraat.

Reactie 2:

Ben Dirks: Lijkt op Nachtegaalplein (achterkant), gezien vanaf Merelstraat, pakweg no. 5

Reactie 3:

J. Arts: Hofdijkstraat? Dat lijkt mij niet, de ramen van de keuken zaten aan de zijkant en de douche daar waar het grote raam zit, uiteraard veel kleiner. Wij keken als het ware bij elkaar op het bord van uit de keuken. Ik tip eerder ergens Daalseweg/van 't Santstraat.

Reactie 4:

H. Kersten: Kan het geen Tollenstraat zijn (de boven- en benedenwoningen)? De wijdse blik achter de hoekwoning zou de spoorkuil kunnen zijn. De woning links zou dan aan de Ruusbroecstraat kunnen staan.

Reactie 5:

Wim van Maassen: Vanmiddag keek ik vanuit de trein naar de woningen in 't Willemskwartier en zag ook bij de bovenverdiepingen de rijen uitspringde stenen(ik weet niet hoe dit metselwerk heet) zoals bij de huizen links. Dus nog steeds vrij zeker dat 't in het Willemskwartier is,en zeker niet Nachtegaalplein, vanuit het Station vanmiddag nog door de Merelstraat gelopen.

Reactie 6:

H. Burgers: Sweelinkstraat-Van t Santstraat. Ontwaar ik door de doorkijk contouren van de flank van de Prins Hendrik kazerne ?

Reactie 7:

Marianne Willems: Ik ga een heel eind mee in de gedachtegang Tollensstraat. Zelf woonden wij in de Spieghelstraat. Maar dezelfde woningen stonden ook in de Brederostraat, tussen Thijmstraat en Groenestraat.

Reactie 8:

Rob Burgers: Ik heb nog foto's van mijzelf , als peuter, bij mijn oma in de tuin. Lijkt verdacht veel op deze omgeving waarbij het linkerhuis goed dat van mijn oma kan zijn. Zij woonde in de Tollensstraat. 
De doorkijk zou dan de spoorkuil kunnen zijn. Foto is dan genomen met de rug naar de (papier ??) fabriek.

Zojuist bevestiging gekregen van mijn moeder. Het huis links is inderdaad dat van mijn oma (fam. Bosman). De uitbouw was mijn moeders slaapkamer. Dus foto van Tollensstraat (links) hoek Ruybroeckstraat (rechts) Het huis boven de schilder is dat van Hentje Wolf (dansleraar) wiens hond later geadopteerd is door mijn oma. Het huis rechts van de schilder behoorde toe aan fam. Lentjes. links van de schilder woonde de fam. Schuurman waar mijn moeder vaak sla ging brengen (de slechte voor de kippen, de nog goede voor henzelf)

Als bevestiging heb ik mijn foto opgezocht zodat de gelijkenis duidelijk is. Op mijn foto ziet u dezelfde gebouwen, maar dan van een lager standpunt gefotografeerd. Links staat mijn moeder M.Burgers-Bosman, Daarnaast mijn oma C. Bosman-Eichelsheim, rechts mijn tante R.Bosman-Genders. Op de achtergrond staat mijn vader J.L. Burgers. Het kleine peutertje ben ik. Deze foto moet dus omstreeks 1957 gemaakt zijn.

Reactie 9:

Gerard Damen: De familie Lentjes had twee dochters Annie en Riekie, en nog een zoontje dacht ik maar die is jonger dan ik ik weet geen voornaam.

Reactie 10:

Jo Roesink: Dit is de achterkant van de Ruusbroekstraat. Het zijn de nummers 2, 4, 6, 8 en 10.
Je ziet ook nog de muur van de Export papierfabriek. Ik weet het honderd procent zeker, ik heb zelf op nr 8 gewoond op het bovenhuis.

Reactie 11:

Mary Luyken, Canada: hallo dit is mary b luyken ik heb myn vader herkent op deze photo hy was 
schilder willems kwartier of achterkant nachtegaal plein leuk om myn vader op de photo te zien ik heb hem gelyk herkent.

Reactie 12:

Ton Heijnen: Ik ben overtuigd van het gelijk van Rob Burgers. De foto is niet van de achterkant van de Tollensstraat,  want daar staan huizen waarbij de achter-uitbouw slechts n verdieping hoog is. Geheel links is nog een stukje bebouwing van de Tollensstraat te zien. De huizen rechts zijn uit dezelfde serie, maar hebben een andere indeling en een hogere aanbouw. Dit is het voorste stuk 
Ruusbroeckstraat. Geheel op de hoek Tollensstraat/Ruusbroekstraat staan nog een paar kleinere huisjes, die je hier in het midden van de foto ziet. En het doorkijkje is dan inderdaad de spoorkuil.

Reactie 13:

Johnny Meuleman, 02-07-2014: Pfff, deze was niet makkelijk maar ik ben er wel uit. Met het fotomateriaal wat ik heb en mijn geheugen ben ik enkele dagen aan de slag gegaan.
Ik kom zelf uit de Ds ter Haarstraat (1959 - 1974). Mijn referentiepunt waren niet die aanbouwtjes maar dat muurtje linksonder op de foto. Dat muurtje is de scheiding tussen de toenmalige papierfabriek en de woningen, maar dat muurtje staat niet haaks op elkaar en dat zei mij genoeg. Ik probeer het uit te leggen. Het blok links op de foto staat op de Tollensstraat en het blok rechts op de Ruusbroecstraat, je kijkt dus inderdaad tussen de woningen door richting spoorkuil. Nu het blok rechts, je krijgt eerst 2 lage woningen met een blok van 6 hoge woningen (1e blok), verder naar rechts (op de foto niet te zien) krijg je een blok van 8 hoge woningen (2e blok) die middels een tussenstuk verbonden is met het 1e blok. Maar het 2e blok staat een beetje schuin op het 1e blok, daarom heeft het 2e blok een driehoekig pleintje voor de deur. Dus omdat het 2e blok iets naar achter ligt verklaart dat waarom dat muurtje niet haaks op elkaar staat.
Dan het volgende: al die huizen + de Jan Luykenstraat waren de enigste waarvan de hoge woningen aan de achterkant een dakraampje op zolder had / heeft, de rest van de wijk had dat niet. Ik vermoed dat deze huizen van de papierfabriek waren want ze staan er nu nog (te koop), behalve de Jan Luykenstraat. Aangezien niemand ze wil kopen duwen ze er maar studenten in dan brengt het nog wat op. Overigens is een van die bovenwoningen (rechts op de foto) niet zo heel lang geleden nog op TV geweest. Er was namelijk een stelletje (2 meiden) en die zochten een woning in Nijmegen, toen werd een van die bovenwoningen aangeboden waarbij de verkoper nog erbij vertelde dat die woningen aan de overkant plat gingen. Weet niet welk programma dat was maar uiteindelijk kochten ze de woning niet (dat snap ik).
Hoop hiermee genoeg aanknopingspunten gegeven te hebben om te bevestigen dat dit de hoek Tollensstraat - Ruusbroeckstraat is.

Redactie: dit zoekplaatje was al opgelost, maar verduidelijking is altijd welkom. Daarom ook deze luchtfoto van bing.com:


Bovenaan de spoorkuil, dan de Tollensstraat, dwars daarop de Ruusbroecstraat. Omkaderd zijn de huizen van het zoekplaatje.

Reactie 14:

Ruud Kaldenberg, 22-08-2014: Ik woonde met mijn familie vader moeder en 8 kinderen op de Tollenstraat 137b. Bij bedoelde foto is in het kader de Tollenstraat hoek Ruisbroekstraat. In het hoekhuis woonde een oom en tante van mij op nr 2. Daarnaast woonde inderdaad de familie Lentjes hun zoon hete Hermie.
Reactie 15:

Jan Geurts, 23-03-2021: Ik ben op Ruusbroecstraat 1 geboren.
In 1950 woonde op 2 Schuurman, die had later een rijschool. Na Schuurman heeft mijn latere partner Rie Frazer op 2 gewoond. Op 4 woonde Driesen, later Lentjes (woonde toen nog op 10 beneden). Daar kwam later van Plak te wonen. Dan had je Wolf op 6, Jo Roesing op 8 (zijn broer Willem was bedrijfsleider op de fabriek). Dan had je Fam. Peters. Jo van Ingen. Piet Arnst. Die mensen werkten allemaal op de export papierfabriek. Die woningen Tollenstraat Ruusbroecstraat en het schuine pleintje waren van de papierfabriek.
In het schuine gedeelte woonde Fam. Jaspers en daarboven Megens. Dan had je ook nog Lammy Warringa. Vader en zoon Lammy speelden accordeon. In het laatste bovenhuis Fam Graffelman.

Op de luchtfoto bij reactie 13 is de Fabriek al weg. Bij die blinde muur (links) hebben ze toentertijd een blok van 2 boven- en benedenwoningen gesloopt voor een grotere fabrieksaanbouw om een grote papiermachine te plaatsen. En in dat leuke witte huisje (is links niet te zien) woonde Fam. Janssen, Petra en Gerrie??


Op deze foto, +/- 1959 uit mijn raam genomen, zie je Ruusbroecstraat 2.
Ook zijn de spoorloodsen te zien zijn waar ze stoomlocomotieven repareerden.

Reactie 16:

Johnny Meuleman, 23-03-2021: @Jan Geurts: Ik heb van 1959 1973 in die buurt gewoond. Op nr.2 woonde toen een jongen, die trok nooit met ons buurtgenootjes op (ik weet zijn naam niet eens).
Wat hij wel kon was karretjes bouwen, en goed ook, helemaal overdekt met stuur en rem.
Hij heeft nog jaren lang bij Velba automaterialen gewerkt.
Reactie 17:

Jan Geurts, 23-03-2021: hoi Johnny, leuke reactie.
Mijn helaas overleden partner is daar in 1959 komen wonen, ze is in 1966 naar de Brederostraat 54 verhuisd, naast het nootje. Voor haar woonde Fam. Schuurman op nr 2, die hadden een dochter. Na mijn partner is van der Wielen er komen wonen. Die was gescheiden, maar of hij kinderen had?? Dan moet zijn naam ook v.d Wielen zijn. Het was wel een typische man, is later verwaarloosd in de Hulsen beland en overleden. Ik hoorde dat ongeveer 10 jaar geleden van mevrouw Kaldenberg (ook al overleden). De vrouw van v.d. Wielen was een zus van haar.
Ik ben in 1965 in dienst gegaan en na mijn diensttijd in 1967 samen gaan wonen met, ja mijn overbuurvrouw, zij is na 52 jaar overleden in 2019. Mijn ouders hebben nog een paar jaar gewoond op nr.1 maar ik ben na mijn diensttijd nooit meer in mijn geboortehuis geweest. De naam Meuleman komt mij niet bekend voor.
Ik woon zelf nog steeds in het Willemskwartier, Hofdijkstraat.
Groetjes Jan Geurts
Reactie 18:

Johnny Meuleman, 24-03-2021: Dag Jan, zelf kom ik uit de Ds. ter Haarstraat (1959-1973) en toen naar Zwanenveld (1973-1983), in die tijd werd mijn leven gemixed in N-Limburg (1983-heden).
Mijn vrouw werkt in de verzorging (voorheen "Maria Roepaan" nu "Dichterbij").
Het toeval wil dat ik Rene Kaldenberg nog wel eens in Gennep tegenkwam. Rene was getrouwd en is later naar Cuijk verhuisd, zijn vrouw is daar vroeg overleden. Volgens mij gaat het met Rene goed, hij doet iets met radio. Ruud heeft ook gereageerd op dit artikel maar die is ouder als ik maar er waren er meer zoals hij schreef, de namen zijn mij ontschoten.
Meestal werd er gevoetbald op het pleintje bij Jan Repkes.
Op nr 2 was het inderdaad vd Wielen, ik dacht dat hij Dik heette.
Als ik het zo lees van jou heeft hij het ook niet makkelijk gehad.
Reactie 19:

Johnny Meuleman, 24-03-2021: Nog een reactie op de foto.
Bij ons (Ds. ter Haarstraat) waren de huizen in 1922-1925 gebouwd en in de jaren '30 is aan de achterkant een aanbouw gerealiseerd als keuken, je kon er net je kont in keren.
Maar hoe is die foto gemaakt, door het raam? Ik weet nog goed als je 's morgens in de winter naar buiten wilde kijken moest je eerst die ijsbloemen op de raam wegkrabben.
Als klein kind vond ik ooit een potje rode verf en dat heb ik los gekregen. Dus ik schilderde met mijn vingers erop los op het raam. En de achterburen spraken er schande van : "D kient sit daer dood te bloeien en d wijf lig de hele dag ien d'r nes !"
Reactie 20:

Jan Geurts, 25-03-2021: Hoi Johnny, ja die foto heb ik met zo'n boxje gemaakt. Mijn vader had zo'n ding met 2 kijkglaasjes, er zaten van die brede rolletjes in.
Hij was Dik v.d. Wielen, had wel kinderen. Zijn vrouw en Lien Kaldenberg waren zusters. Heetten geloof ik met hun eigen naam Langehof. Die heb ik goed gekend, mijn partner en 2 dochters gingen wel eens bij Lien op visite. Haar man werkte altijd in Duitsland en was de hele week weg. De oudste was Huib, verder Rudie, Renee, Tonny, Nol, Lientje en Diana.
Ja voetballen op het pleintje, voor Jan Repkes (ook allebei overleden). Een ken ik nog van naam: Tinie Malher woonde op dat andere plein in een bovenhuis, hij is later een goede voetballer geworden, maar jong overleden (rond z'n 35ste jaar???).
Heb je die marktkooplui van Maas ook nog gekend? Als die vrouw in die grote auto stapte hing die meteen op de grond. Die auto was dan ook afgeladen met rollen stof. Gelukkig had je toen geen verkeersdrempels.
En heb je die Hans Hendriks ook gekend, is als jongkie bij Repkes begonnen en daar altijd blijven werken. Hij woont er nog steeds in zijn ouderlijk huis naast Bertje Steer, laatste huizen van de Ruusbroecstraat.
Mijn jongste dochter heet met haar eigen naam Petra Geutjes, die kwam jouw naam wel bekend voor. Werkt ook in de zorg. Ze is nu 65, nog een jaar!!
Rechts van Repkes op de andere hoek woonde van Baardewijk. Dan had je Willie, Thijs en Lientje Otto. Jansen ijzervlechter vader en zoon, Bert?? speelde trompet. Adrie Peperkamp.
Als er meer terug komt ien mien geheuge reageer ik weer.
Reactie 21:

Jan Geurts, 26-03-2021: aanvulling op reactie 8 van Rob Burgers.
Rob, je hebt helemaal gelijk. De fam. Bosman heb ik ook gekend en die foto stamt uit die tijd. Is jouw oma familie van Eichelsheim die later op de Thijmstraat hebben gewoond tegenover de fietsenmaker?
De keuken waar je tegenaan kijkt, daar woonden toen inderdaad Hent en Riek Lentjes. Met Annie, Riekie en Hemmie. En Benny Loenen heeft bij hun gewoond, die zong in hun muziekbandje. Hij kwam uit instelling Neerbosch, leuke gozer.
Die eerste foto is van veel later, ik denk jaren 70 want die huizen hebben ze een beetje opgekapt en nieuwe pannen opgelegd (sneldekkers kan ook nog een Rijnlandse pan zijn). De dakdoorvoer op de keuken was toen mode voor een geiser. Op de foto die ik heb genomen in 1959 liggen nog oud-Hollandse pannen.
Waar de schilder staat woonde Lentjes in +/- 1951 op nr 10 beneden. Daarvoor woonde op nr. 4 een Fam. Driesen, die hadden een dochter in een rolstoel. Na Lentjes is op nr 10 de Fam. Plak komen wonen. Op nr. 2 heeft tot 1959 Fam. Schuurman gewoond, die man werkte op de papierfabriek en begon later een rijschool.
En Rob, dat van die sla was meer pinnigheid. Ze hadden ieder jaar het huis vol met vierdaagse lopers, en sliepen zelf in de schuur. Ze leven al lang niet meer ze hadden een dochter.
Ik heb nog meer herinneringen maar dat komt een volgende maal.
Reactie 22:

Henk La Croix, 26-03-2021: Hallo Jan Geurts (Reactie 21), Hemmie Lentjes en Bennie van Loenen zaten samen in de Nijmeegse Band Servants. Hennie bespeelde de basgitaar en Bennie was zanger (en een goede zanger), Bennie was ook een leuke jongen in de omgang.
Reactie 23:

Jan Geurts, 28-03-2021: Hallo Henk La Croix, ik hoorde laatst dat Hemmie nog steeds muziek maakt. En Bennie Loenen kon heel mooi zingen. Ik weet niet of je hem persoonlijk kende? Hij stotterde een beetje maar als hij begon te zingen! Ik had platen van Jim Reves, was zuiver zijn stem.
Ik was wel eens bij de repetitie van hun bandje, ik denk 1957-58. Hent Lentjes zelf was ook muzikaal, speelde bandoneon. Het was mooi als je daar bij zat.
Lammie Warringa speelde ook met Hent samen op feestjes. En Lammie speelde accordeon.
Daar weet ik nog een triest verhaal van. Ze speelden in 1943 samen op de bruiloft van Theo Hendriks en Nel Bisschop (de tante van mijn partner). Mijn partner vertelde dat de moeder van de bruidegom tegen middernacht dood aan tafel zat. Maar toen had je wat je nu hebt: avondklok maar dat heette spertijd. Na tienen niet meer op straat. Alleen nu krijg je een bon, toen had je kans op een kogel. Een van de twee is toen toch naar de politiepost gelopen op de hoek van de Koninginnelaan, dat was gelukkig niet ver (want dat feest was in de Mezenstraat) maar toen brandde buiten nergens licht, alles was verduisterd. Mijn partner zei: zo iets vergeet je nooit meer, het was meteen over.
Zo Henk dat was het weer. Groetjes, Jan Geurts.
Reactie 24:

Henk La Croix, 28-03-2021: Hallo Jan Geurts, ik kende Bennie persoonlijk heel goed, ik speelde zelf ook in een Band The Mustangs. Bennie heeft denk ik niet zo'n fijn leven gehad, kreeg ook veel moeilijkheden met zich zelf en zijn leven.
Reactie 25:

Jan Geurts, 29-03-2021: Hoi Henk, ja dat klopt. Het was geen rozengeur en maneschijn. Hij heeft in jongensinternaat Neerbosch gezeten. Ik ben er wel eens geweest met Hemmie. Maar als ik toen zag wat daar gebeurde, daar werd je ook niet vrolijk van. Dan krijg je van zelf problemen met je leven. Bennie heeft geloof ik een korte tijd bij Lentjes ingewoond. Ik ben 1965 in dienst gegaan en heb Bennie nooit meer gezien tot dat ik enkele jaren geleden zijn overlijdensbericht in de Gelderlander zag staan.
Maak je zelf nog muziek?
Reactie 26:

Henk La Croix, 30-03-2021: Hallo Jan Geurts,
ik maak nog muziek met wat vrienden, maar dat ligt nu ook stil.
Bennie heeft ook een paar jaar in Duitsland in het gevang gezeten, ben er een keer met Hemmie geweest. Ook geen pretje. Beetje eigen schuld.
Reactie 27:

Johnny Meuleman, 03-04-2021: @Jan Geurts:
Ja, Hans woont er nog steeds, ik heb hem een paar keer gesproken (de aanleiding kom ik zo op terug) maar ... Hans heeft niet altijd bij Jan Repkes gewerkt.
Later was er een soort crisis bij Jan Repkes en toen is Hans bij de PTT gaan werken ik meen als postbode en van daaruit met pensioen gegaan.
Voor een paar jaar terug vertelde Hans tegen mij dat Emmy (van Jan) regelmatig op Zondag bij hem op bezoek kwam maar dat kan nu afgelopen zijn dat heb ik afgelopen Kerst zelf ook ondervonden.

De reden dat ik Hans weleens sprak is dat op Nr. 4 woonde Annie vd Linden.
Annie is ouder dan Hans en zij is daar net als Hans daar ook geboren.
Nadat ik in 1973 verhuisde heb ik na 40 jaar bij Annie aangebeld en sindsdien kwam ik 1 keer in het jaar op bezoek (meestal tegen Kerst).
Annie ging steeds verder achteruit en woonde daar alleen, Annie was niet alleen want zij had heel lang verkering met Axel (uit Duitsland - Rees).
Annie had een aparte voordeur dus afgelopen Kerst maar eens naar Annie.
Ik zag het al aan de voordeur dus maar bij de buurvrouw aangebeld en die vertelde mij dat Annie vorig jaar in Maart is overleden.

Voorts kwam ik in die tijd 2 of 3 keer in de week in "t Hert".
Maar ook in "t Hert" werd alles afgebroken.
Clubjes hielden op te bestaan, het clubje personeel werd uit elkaar getrokken.
Gerry ging met pensioen, bij de gebr. Bever (Jopie en Willie) ging het niet beter af, Gisela ging naar Lent / Oosterhout enzovoort.
Iedere keer als ik daar kwam trof ik andere personeelsleden aan.
De laatste keer (voor Kerst) werd ik als een hond uit het gebouw gejagen.
Ik zet daar geen stap meer binnen.

De werkelijke reden dat ik in de oude buurt weer terecht kwam is niet zo vrolijk.
Ik ben van mening dat Hans Hendriks de laatste is die mij kan helpen, want hij heeft omdat hij bij Jan Repkes heeft gewerkt natuurlijk alles van dichtbij meegemaakt.
Maar ik weet van Annie dat Hans heel erg met zijn gezondheid ligt te tobben dus die zit niet op Johnny te wachten.
Ik zit met vragen waar ik nooit antwoord op zal krijgen want alles is verzwegen en de antwoorden mee het graf is ingenomen.
Ik ben erachter bv dat mijn vader m'n vader niet is, daar heb ik documenten en notities van dus ik ben op anderen aangewezen op uit te vinden hoe het zit.
En van de familie (wat er van over is) hoor ik al 37 jaar niks.

Tot slot Adrie Peperkamp.
Tja Jan, die ken ik ook, gezellige vent, daar kun je mee lachen.
Laatst kwam ik hem in Millingen tegen, was ook weer lachen.
Reactie 28:

Jan Geurts, 04-04-2021: Hoi Johnny. Allemaal niet zo prettig die berichten, ik ben ook nog steeds bezig om er achter te komen wie de biologische vader van mijn partner is. Maar het leeft allemaal niet meer. Ik heb wel enkele dingen achterhaald maar het blijft lastig.
Met Hans gaat het geloof ik redelijk, ik heb hem begin vorig jaar nog gesproken. Jan Repkes heb ik jaren geleden een keer gesproken, kwam erlangs met mijn partner. Ze zaten met z'n tween op het stoepje, maar toen verkochten ze kunstbloemen en was Hans al weg.
Adrie zie ik nog wel eens, die woont in de Tollensstraat in de bejaardenflat, is altijd een lolbroek gebleven.
Ik zal mijn zuster wel eens vragen, die is 80 en weet misschien nog iets van de buurt toen.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: