10

<- Back | Index | Next ->

10.jpg

Huize Marienhof, Korte Bredestraat 34.
Tot 1971 bewoond door het gezin Van der Velden, daarna 10 jaar school 'de Sonnewijser' als onderdeel van Instituut De Sonnaville

Dit zoekplaatje is opgelost, maar reageer gerust als u aanvullende informatie heeft.

Reactie 1:

W. van Maassen: Dit huis staat in Hees, aan de Korte Bredestraat 34. 

Reactie 2:

Hylke Roodenburg: Deze villa staat aan de Korte Bredestraat in Hees. Met de rug naar de Petruskerk staat ie aan de linkerkant.

Reactie 3:

Leo Peters: Deze villa staat aan de Korte Bredestraat in Hees. Vroeger hete dit stuk de Dorpsstraat van Hees, Later de Schependomlaan. Weer later is het laatste stuk van de Schependomlaan, op de hoek bij de Petruskerk omgedoopt in Korte Bredestraat. Er woonde rond 1960 een gezin in. Leraar, vrouw en 9 kinderen. In mijn herinnering leraar aan het Dominicus College, Dennenstraat (het oude college).

Reactie 4:

Cees Graauwmans: In dit gebouw is inderdaad een gepensioneerd leraar (naar ik meen dhr. v.d. Velde) komen wonen vanuit ergens in de Ooy of zo, met zijn, inderdaad zeer grote, gezin. Kort na de verhuizing is deze man overleden. Het gebouw is toen aangekocht door de directeur van het Paedologisch Instituut “DE SONNAVILLE” destijds gevestigd aan de Kerkstraat 95, dhr. Joop Sneep. We praten nu over eind 1971- begin 1972. In april 1972 heeft het Paed. Inst. een schooltje gesticht t.b.v. zijn eigen pupillen. Deze school heette “DE SONNEWIJSER” (school voor Z.M.O.K.) en werd gevestigd in dit gebouw aan de Korte Bredestraat. Ik zelf ben daar in nov. 1973 komen werken. Wij hadden destijds vier klassen van 12 leerlingen, die in de huiskamers ondergebracht werden. Achter het gebouw lag een groot terras (met schuur) dat als speelplaats diende en daarachter lag weer een kleine boomgaard. Naast het hoofdgebouw is een kleinere aanbouw die via de keuken van het hoofdgebouw toegankelijk was. In dit bijgebouw werden verschillende soorten therapie gegeven aan onze leerlingen. In juni 1981 heeft het Paedologisch Instituut nieuwbouw gepleegd aan de Jacob van Campenstraat nr. 8 (op het terrein van het instituut). De eerste steen hiervoor werd gelegd op 26 juni ’81 door wethouder A. Aelberts en de voorzitter van het schoolbestuur dhr. J. Weusten. Directeur van de school was dhr. Rob de Koning. Sinds plm. eind 1981-begin 1982 is de Sonnewijser uit het pand Korte Bredestraat 34 vertrokken naar de Jac. van Campenstraat 8. De Sonnewijser bestaat nog steeds maar is inmiddels verhuisd naar Oss. De vestiging aan de Jac. van Campenstraat heet nu Mr. Johan Visserschool, afdeling Stage. Daar ben ik nu nog steeds werkzaam.

Op de foto is de situatie van destijds zichtbaar, maar het bijgebouw is niet zichtbaar: dat staat achter de lantaarnpaal verscholen door de bomen/struiken. De volgende eigenaar heeft later op het oprijlaantje de boomgaard en het terras aan het oog van voorbijgangers onttrokken middels een hoge muur, afgezet met een soort dakpannen wat een ‘zuidelijk’ accent aan het geheel geeft.

Reactie 5:

Marnix Weusten: Het was inderdaad de heer Van der Velde die daar kwam wonen. Als jongetje van acht was hij (of misschien wel zijn zoon) in 1965 mijn onderwijzer in de derde klas van de H. Hartschool aan de Dorpsstraat (Neerbosch).

Reactie 6:

Hardy Damen: In dit huis woonde inderdaad mijn leraar Nederlands op het Dominicus College ( ca. 1956 ) : v.d.Velden. Zijn zoon Wim zat bij mij in de klas, deze had later herenmodezaak in winkelcentrum Dukenburg.

Reactie 7:

Th Phoelich: Dit is inderdaad het huis aan de Korte Bredestraat 34 en er woonde van der Velden. Zijn zoon Leo was mijn werkgever en toentertijd getrouwd met een dochter van fotograaf Nico Grijpink.

Reactie 8:

Jan Roelofs: Bewoner was inderdaad de heer v.d. Velde, roemrucht leraar Nederlands. In ieder geval tot 1963.

Reactie 9:

Peter Altena: Dit huis passeerde ik 's ochtends en 's middags op mijn fietstocht naar en van het Dominicus College. Van 1968 tot en met 1974. Erg veel leven gaf het stille en statige huis niet prijs, maar het gerucht wilde dat de heer Van der Velden, leraar Nederlands van weleer aan het Dominicus College van weleer er met een geweldige hoeveelheid kinderen huisde. Over die leraar hoorde ik later dat hij ooit aan een leerling een goed gepunt potlood vroeg om daar vervolgens zijn oor mee te reinigen. Of hij leerlingen ook pakjes sigaretten liet halen, weet ik niet meer. Nu kent uiteraard niemand Van der Velden meer op school.
Collega's van Van der Velden waren pater Bromberg, 'meneer' Boer, vermoedelijk ook Jan Brinkhoff.
Vlakbij het huis was in die dagen ook een kleine kruidenier waar je spekkies en ander genoegen kon kopen. Maar dat is een ander verhaal.

Reactie 10:

D. Tax: Meester van der Velde was ongeveer 70 jaar geleden onderwijzer aan de H.H. Hartschool aan de Dorpstraat in Neerbosch. Mijn overleden echtgenoot heeft nog les van hem gehad. Hij had een groot gezin en zijn kinderen moesten met klompen aan op school komen, omdat de meeste leerlingen vanuit Neerbosch ook met klompen op school kwamen. In 1954 was hij inmiddels leraar Nederlands aan het voortgezet onderwijs in Nijmegen. Ik zelf heb Nederlandse les van hem gehad op de Handelsavondschool in Nijmegen. Omdat de meeste leerlingen zo vanuit hun werk kwamen werden 's-avonds de meegebrachte boterhammen in de klas opgegeten en hij ruilde steevast met een leerling zijn brood omdat deze beter belegd was dan de zijne. Hij is na Dhr. Koenders directeur geworden van de Handelsavondschool. Bovenstaande foto is inderdaad zijn huis.

Reactie 11:

Ton Hooghoudt: De schoolmeester vd Velde is in de jaren 30 in het pand dat wij nu bewonen komen wonen, en was getrouwd met een meisje Braam, van de aannemers. Zij kregen 16 kinderen. Begin jaren zeventig zijn zij verhuisd. Kort hierop is de heer vd Velde overleden. Vd Velde was een echte dorpspatriarch, voorzitter van de fanfare van Hees, voorloper van het Nijmeegs Amusementsorkest. Hij nam vanaf het balkon aubades af. In de oorlogsjaren had hij moeite zijn gezin te voeden. Elke leerling moest daarom dagelijks een aardappel voor de meester meenemen. Later werd hij leraar aan het Canisius College. Moeilijk lerende leerlingen werden in huis genomen, zoals de jonge Ruud Lubbers.

Reactie 12:

Pascal Visser: Mijn naam is Pascal Visser. Ik ben inmiddels 37 jaar.

Ik reageer naar aanleiding van de foto die u op het internet heeft geplaatst. Ik was voordat ik bij deze foto uitkwam op zoek naar informatie over een internaat waar ik vroeger op heb gezeten. Per abuis kwam ik deze foto tegen en ik moet eerlijk zeggen dat ik er heel leuke herinneringen aan heb.

Wat kan ik hier over vertellen. Ikzelf ben geen historicus of wat dan ook. Ik kan alleen maar spreken over de tijd dat ik er zelf op school gezeten heb.

Het pand dat staat afgebeeld op de foto was vroeger de school waar ik op gezeten heb. Ik heb daar ongeveer een jaar of 3 op gezeten. Van mijn 7e tot mijn 10e jaar voor zover ik me herinner. Het was, zoals Cees Graauwmans al zei, een school voor zeer moeilijk opvoedbare kinderen (de Sonnewijser). Ik was er een van. Achter de struiken die voor het pand staan stond dan ook een hele mooie met de hand gesmede zonnewijzer op een groot massief stenen voetstuk. Ik keek er altijd met veel bewondering naar, zeker toen ik begreep hoe het werkte.

Cees Graauwmans, de man die reactie 4 heeft geschreven, was overigens mijn leraar toentertijd.
Ik persoonlijk vond het een prachtig pand. De hoge plafonds en de ornamenten die daarop verwerkt waren, waren echt prachtig. De zware deuren, de massieve deurposten en de marmere vloeren op de begane grond gaven mij de indruk dat het hier ging om een pand dat ooit van een zéér welvarend persoon was geweest. Ook de keuken was nog volledig in zijn oude staat. 

Wat u helaas niet ziet op de foto is de prachtige tuin die verscholen gaat achter het pand. Als je aan de achterkant het pand naar buiten toe verlaat, kom je eerst op een groot breed terras uit. Dit terras is omgeven met een laag stenen muurtje. Als je het terras verlaat had je toen de tijd een een grote rechthoekige tuin met in het midden een grote, met rotsachtige stenen vormgegeven cirkel die net even wat lager lag als de rest van de tuin. Midden in die cirkel was weer een kleinere cirkel waar prachtige rozen in stonden. De tuin was verder omgeven door prachtige oude hoge bomen die in de zomer voor heerlijke verkoeling zorgde.
Ik weet niet of ik u relevante informatie verstrekt heb maar ik vond het zo leuk dat u dit online had gezet dat ik, nostalgisch als ik ben, echt even wilde reageren.

Ik hoop dat u er wat aan heeft.

Reactie 13:

Juleke van der Velden: het huis op de foto is huize Marienhof aan de korte bredestraat in Hees.
21 jaar heb ik met ouders, 14 broers en zussen in dit huis gewoond. Mijn vader was leraar nederlands. Zoals u begrijpt ben ik een dochter van de leraar van der Velden. Mijn moeder was inderdaad een meisje Braam. Mijn vader kwam van oorsprong uit Millingen. Ik ben, nadat mijn ouders het huis hadden verkocht in 1971, nog enkele malen in het huis geweest bij de fam Hooghoudt.
Het was een huis waar wij fijn hebben gewoond. Het huis en Hees blijft altijd een speciaal plekje houden in mijn gedachten en hart.

Reactie 14:

Ria van der Velden: Ook ik ben een dochter van de Heer van der Velden. Ik was de achtste in de rij van 15 kinderen. Ruud Lubbers heeft nooit bij ons in huis gewoond, wel zijn oudere broer Richard Lubbers. Wij hebben thuis allemaal goede herinneringen aan ons huis en de tijd in Hees. Een van mijn broers woont ernaast, wat vroeger het koetshuis van Marienhof was. Ik ben nooit naar school gestuurd met klompen. Verder gewoon een hele fijne jeugd in Hees.

Reactie 15:

Patricia Vens: Ik ben ook een van de oud leerlingen van het instituut "Sonnaville" in Nijmegen. Van mijn achtste tot mijn tiende heb ik daar intern gezeten. Ik heb het ook als een fijne tijd ervaren. Er waren verschillende groepen en ik zat in het zogeheten "achterkamer" een groep van ongeveer 9 jongens was ik het enige meisje. Van mijn moeder hoorde ik later dat daar opzet in was geweest, ik persoonlijk was zeer assertief en moest leren wat meer voor mezelf op te komen.
Er waren allerlei therapieën en op het terrein was ook een konijnenberg zoals dat heette en er waren ook pony's. In de zomer gingen we altijd op de fiets naar een boerderij die ook in het bezit was van de directeur de heer Sneep. Daar verbleven we dan ik meen een week en sliepen op een slaapzaal.
De heer Sneep was niet zo "geliefd" bij de kinderen....hij kon zeer kwaad worden en heeft zelf 2 groepsgenoten met de hoofden tegen elkaar gebonkt. Als hij boos werd werd hij altijd helemaal rood.
Ook ik was een leerling van Cees, hij was zeer geliefd bij de leerlingen en vooral de meisjes.
Het pand vond ik ook zeer mooi, erachter was een gebouw wat leeg stond en daar gingen altijd de wildste verhalen over, er zou een zwerver wonen die kinderen verkrachtte, maar dat kan een "fantasie" zijn van ons. De meisjes en jongens sliepen apart, maar 's nachts kwamen er vaak jongens van de andere groepen naar de meiden toe via het dak, ik was nog te jong maar er is heel wat gaande geweest denk ik zo.
Ik heb tevergeefs nog geprobeerd in contact te komen met oud-leerlingen...het lijkt me zeer leuk om wat mensen terug te zien.

Reactie 16:

Daniel Aronstein: Niet te geloven toen ik aan het surfen was en voor de zoveelste keer info zocht over dit internaat. Ook ik heb hier gezeten en vind het jammer dat er niet veel meer terug te vinden is. Patricia wij kennen elkaar want we zaten in dezelfde groep!!! Daarna nog wat contact gehad maar zo gaat dat door de jaren. Mijn Naam Daniel (Daan) Aronstein. Ik was de enige donkere in dit huis. Heb er geen fijne tijd gehad, maar leuk iets te horen van een oude bekende...........

Reactie 17:

Piet van IJzendoorn: Hier heeft de familie van de(r) Velden gewoond. Hij was eerst hoofd van de H.Hart school (jongens) die aan de Dorpsstraat in Neerbosch gestaan heeft. Eind jaren 40 werd hij leraar Nederlands, eerst aan het Dominicus college en later aan het Canisius college. Was een groot gezin, ik geloof zelfs 12 kinderen. Ik denk dat een van de zoons in Wijchen woont.

Reactie 18:

Ton Gijsberts: Hallo beste mensen, wat een prachtig pand ja dat klopt maar als ik dit pand zie gaat er vooral veel emotie uit naar de tijd die ik in Nijmegen heb vertoefd.
Patricia ( reactie 15 ) ook ik heb best behoefte om eens na te praten met mensen van Sonnaville en ik weet niet of ik goed zit maar volgens mij kwam jij uit Boxtel of Den Bosch of zo. Ik was zelf van 1977 tot 1979 intern en ook in de AK (achterkamer) volgens mij ben jij gekomen tegen de tijd dat ik ging ?????
Daniel ( reactie 16 ) sorry maar bij jou naam gaat er bij mij geen belletje rinkelen.
Tegenwoordig heb ik een buiten dienst functie en nu nog steeds kan ik het niet laten om door de Kerkstraat te rijden en ik ben zelfs nog 1 x brutaal het terrein op gegaan.
Hr. Sneep was inderdaad temperament vol maar 1 gezegde zal ik nooit vergeten van hem.
Dat was op de dag dat ik voor het eerst aan kwam en veel verdriet had. Hij zei: ooit zal je geen spijt meer hebben of verdrietig zijn maar je zult trots zijn dat je hier bent geweest en daar heeft hij meer als gelijk in gekregen. Tot op de dag van vandaag ben ik trots dat ik op Sonnaville heb gezeten en ben ik mijn ouders dankbaar dat zij toen de moeilijke beslissing hebben genomen om mij op dat moment uit huis te plaatsen.

Voor wie dit leest en voor wie contact zoekt mail mij op ton@solidbase.nl

(namen van leiding die ik nog kan herrineren zijn Marjo of Majo AK / Mieke VK of serre (wat kon zij mooi gitaar spelen, altijd als ik Streets of Londen hoor moet ik aan haar denken) en Mariette Pfeifers AK). Wat zou er geworden zijn van al die mensen die zo veel goeds met ons voor hadden. Tot op de dag van vandaag ben ik hen allen dankbaar

Reactie 19:

Carel van Eeden: Ik was van 1953 - 1958 leerling van het Dominicus College HBS en heette toen nog Charles.
In dit huis woonde de heer Van Der Velde die Nederlands gaf op het Dominicus College (H.B.S).
Hij ging veel verder dan "gewoon" Nederlands. Zo leerde ik enig Gothisch: "Ek Chlawastis Holtinggas horna thawidu" (ik Ch. H. blies de hoorn) en Griekse woordkundige termen: eferesis, syncopee, apocopee; protesis, epentesis, paragogee, waar ik mee op het eindexamen (1958) een reuze klapper maakte. Het was een patriarchale man die veel ontzag inboezemde. Hij nam wel scholieren intern, ik herinner me Boudewijn Urselman.
In 2008 bestaat de H.B.S. 50 jaar! Dat zal dus nu wel Atheneum wezen (Reunie?). Dit huis stond in Hees en er reed ook een trammetje langs, van het Kelfkensbos (?) naar het Dominicus College Dennenstraat.

Reactie 20:

Rob Essers: Deze informatie over "Sonnaville" is enigszins verwarrend. Deze naam is onlosmakelijk verbonden met Kerkstraat 95 (en niet met het pand van mijn oud-leraar Van der Velden aan de Korte Bredestraat). Zie Sonnaville-rusthuis

Reactie 21:

Monique van Orsouw, 30-10-2008: Ook ik heb hier gezeten op P.T.I. Sonnaville van 1981 tot 1983, ik zat in die tijd in de "Stallen". Wij zijn bezig om de bewoners van die tijd weer bij elkaar te krijgen.
Graag reageren op e-mail adres moniquevanorsouw@hotmail.com  of via hyves p.t.i sonnaville: internaatsonneville.hyves.nl

Reactie 22:

Erik Schumacher, 04-11-2008: Ik heb ook op het PTI Sonnaville gezeten, medio zeventiger jaren.
Maar ik denk dat de foto van dit pand niet het hoofdgebouw van Sonnaville was maar een pand vlak in de buurt.

Maar over Sonnaville; ik heb er veel geleerd en terugkijkend een goede tijd gehad. Ik kan me Patricia nog wel herinneren, hoewel ik in een andere groep (Stallen) zat. Een reunie zou érg leuk zijn.

Reactie 23:

Henk Arnoldussen (14-01-1944), 21-02-2009: Als kind heb ik veel in dit huis gespeeld met mijn jeugdvriend en klasgenoot Rob van der Velden. Ik woonde toen op het Kerkpad in Hees en speelde er graag in hun grote tuin of binnen in de kinderkamer, waar juf toezicht hield. Er was in die speelkamer een donkere kast waarin met een toverlantaarn werd gespeeld. Rob had ook een stoommachine wat ik zeer interessant vond. Achter in de tuin stond een wip en een schommel waar we samen op speelden. In mijn herinnering vond ik het leuk met zoveel kinderen. Er waren twee tweelingen in die familie een jongen en een meisje. en een eeneiige jongenstweeling. Rob is later naar een school in de stad gegaan waardoor het contact verwaterde.
De tweelingjongens werden later misdienaar bij de Kruisheren in Hees waar ik tot mijn 15e ook misdienaar was. De namen Juleke en Ria uit de reacties 13 en 14 ken ik nog. Ook herinner ik mij de naam Leo een oudere broer van Rob. Was Vincent een van de tweelingbroers?

Reactie 24:

Marjo Chambers - van den Heuvel, 22-04-2009: Deze school was eerst een Rusthuis voor R.K. Verpleegsters "en andere dames van enige ontwikkeling". See Sonnaville-rusthuis

Mijn moeder (Thea Kleinhans) verbleef hier van November 1929 tot April 1930. Ze was toen 18 jaar en woonde in Utrecht. Ze is nu bijna 98 en haar geheugen is erg slecht maar soms herkent zij andere meisjes op haar foto's. Ze was vooral bevriend met Mies Wiersma uit Leeuwarden die "Frieslandje" genoemd werd. In 1953 emigreerde zij met haar gezin naar Melbourne, Australië. Ik ben haar oudste dochter.

Zou het mogelijk zijn dat iemand anders groep photos heeft van de tijd dat Thea er was?

Reactie 25:

Anita Mirandolle, 13-05-2009: Dit pand is niet het hoofdgebouw van Sonnaville, het lijkt er heel veel op maar het staat een eindje verderop. (Zie www.noviomagus.nl/OudNijmegen/062/cwdata/0613.html) Ik heb in de periode 1975-1977 op Sonnaville gezeten en ben afgelopen maandag 11 mei 2009 nog een kijkje wezen nemen omdat het gesloopt gaat worden en er appartementen voor in de plaats komen. Behalve het hoofdgebouw, dit blijft staan omdat het een monumentaal pand is en zal worden opgeknapt. Zelf heb ik nog wat mooie foto's kunnen maken, deze staan op de Sonnaville Hyves en dat linkt dan weer door naar mijn eigen Hyves waar nog meer foto's opstaan. Erg jammer dat weer een stukje jeugd moet verdwijnen voor nieuwbouw!

Reactie 26:

Juleke van der Velden, 21-09-2009: Weer eens kijkend op de site van Huize Marienhof kwam ik de reactie tegen van Henk Arnoldussen.
Ik ben Juleke, de dochter van leraar van der Velden. Henk heeft het over Vincent en dat is mijn tweelingbroer. Henk heeft goed onthouden dat er twee tweelingen waren. De jongste vier zijn tweelingen. Twee Jongens; Jos en Ben en een jongen en meisje; Vincent en ondergetekende. Rob is inderdaad ook een broer maar die is helaas al vrij jong (50jaar) overleden.
Ik vind het erg leuk al die reacties te lezen, vooral wanneer blijkt dat vrienden van toen ook bij ons een leuke tijd hebben gehad, net zoals wij.

Reactie 27:

O. Braam, 28-03-2011: Met verbazing en emotie zag ik de foto van het huis van mijn oom en tante. Ik kreeg gelijk de behoefte om te schrijven.
Mijn tante, mevrouw van der Velden, is een zus van mijn vader. Ook zij kwamen uit 'n zeer groot gezin. Ik, Olga Braam, ben de jongste telg van ook 'n groot gezin. Als klein ding kwam ik natuurlijk bij de familie van der Velden op bezoek. In die tijd en dan spreek ik over meer als 50 jaar, was dat 'n hele happening om met 2 enorm grote families bij elkaar te zijn. Er was altijd wel wat te doen. Ik kan me de grote kamers en de grote tuin nog goed herinneren. Wat mij heel goed bij is gebleven was de enorm grote toilet. De trekhaak, waarmee je toen moest doorspoelen was zo groot als 'n kegel, in mijn verbeelding.
Ik vind het geweldig dat dit mooie huis zo goed onderhouden is gebleven. 'n Huis waarin 'n kinderrijke familie 'n mooi leven heeft gehad. Ik hoop dat de geschiedenis mag voortleven nu en in de verre toekomst voor iedereen die er ooit mee in aanraking komt.

Reactie 28:

Deze reactie is op verzoek van de schrijver verwijderd.

Reactie 29:

Jo Peters, 28-11-2011: In dit huis woonde, tijdens mijn HBS-B–tijd (vanaf 1954) op het Sint-Dominicus-College aan de Dennensraat, de hr. Wim van der Velden met zijn talrijke, dus echt katholieke, gezin. Ik geloof dat hij 14 kinderen had. Hij was leraar Nederlands en hij beoefende zijn vak met veel verve. Twee van zijn zonen, Wim en Leo, zaten bij mij (en hem dus) in de klas. Hij kon prachtig vertellen en had ook een leerboek geschreven, dat door ons gebruikt werd. Het was een bloemlezing uit de nederlandse literatuur. Ik ben er nog steeds (in bescheiden mate) trots op dat hij een keer een opstel van mij voorlas in de klas met zijn sonore stem. Hij had mij zelfs zodanig geïnspireerd dat ik een negen op mijn eindexamenlijst had voor het vak Nederlands. Het was een mooie tijd en de paters dominicanen waren zeer prettige en erudiete mensen. Dat mag ook wel eens gezegd worden!

Reactie 30:

Jos Sanders, 05-07-2012: Vanaf 1958 heb ik 3 jaren Nederlandse les gehad van de heer Van der Velden. Een markante persoonlijkheid was hij. Naast zijn doceren op het Dominicus college, was hij tevens directeur / leraar op de handelsavondschool.
Ik heb inderdaad meegemaakt dat, als hij voor een les het klaslokaal binnenkwam, hij een gulden tussen de stoelen en tafels van de leerlingen gooide. Een 'vaste' klasgenoot moest dan de gulden zoeken en tijdens de les voor hem een pakje sigaretten gaan halen in de winkel. Daarnaast had dezelfde klasgenoot eens een -4 voor een proefwerk gehaald. Het proefwerk daarna haalde hij een 4; dus zijn gemiddelde was een 0.
Hij was niet mijn favoriete leraar. Wel heb ik 2 van zijn kinderen ontmoet, hele aardige mensen. Rob was notaris in Wijchen. Rob is helaas te jong overleden. Ook een jongere zoon Ben heb ik gekend.

Reactie 31:

Arie B, 15-10-2012: Ja OOIT zat ik ook in 'De Stallen' 1975-1978 denk ik (terugdenkend aan de singeltjes van The Sweet)
Arie (G'malsen) is mijn naam en ik herinner me diverse kinderen die daar ook waren zoals: Peter (Eindhoven), Bas (Bergeijk), Tom R.I.P. (Culemborg), Puck (Veenendaal), Karin (Nuland), Anita (Garderen) en Anita's roommate uit Tilburg (naam vergeten....) en Erik. En ik vergeet nog een meisje haar naam?? (maar ja nu 15-10-2012 effe later dus....)
We zaten in een groep van 9 gemengd in de Stallen. We hadden verdriet, plezier, verwantschap, en konden aardig klieren, onze leidinggevenden zoals GEMMA, WIM Van Laake, Knappe Mieke, (Friese....?)Tjitske hadden er soms de handen vol aan...
Na school huiswerk maken en vroeg naar bed licht uit en stil.... Al gauw sneed ik een stuk schuim uit m'n matras om een piepklein AM radiootje in te verbergen, om 's nachts stiekem te luisteren. Omdat m'n casette recorder nachts in beslag werd genomen (balen)
De jongens gingen soms 's nachts de gang op om te gluren door het sleutelgat als er een vrouwelijke leidinggevende was.... spannend als je 14 bent haha.
Alleen vrijdagavond kort tv kijken met een glaasje ranja, afzien als je thuis cola etc kreeg. Wel veel thee gedronken daar water koken met de boiler na je huiswerk en alles opbergen in de oranje kastjes in de keuken vd Stallen (Tom kon zich opvouwen in zo'n kastje en dan lieten we een leidinggevende dat kastje openen....fun) Helaas Tom overleed aan een spierziekte bij mij als roommate op de kamer dat maakte diepe indruk op mij en iedereen.
We gingen met de oude vw bus op stap naar de zandgroeve (oude politiebus) als uitstapje in die tijd, dat voelde als vrijheid.
Het huis op de foto is dacht ik van de jongere groepen en aan de achterzijde was de keuken en eetzaal, Het hoofdgebouw waar de kantoren zich bevonden van Sneep en consorte hihi en ontvangstruimte staan hier niet op, net zo min als het kleine kapelletje en het zwembad en de tuin/speelplaats/trimveldje.
Sneepie zoals wij hem noemden met z'n SAAB 95 (bruin of groen met Ems velgen) kon idd roodgloeiend worden haha. De beste man leerde mij als ik kwaad werd mijn polsen onder de koude kraan te houden. Gelukkig ben ik tegenwoordig niet zo'n driftig mannetje meer maar het hielp zeker wel! Wat zullen die buren in de woonwijk crazy geworden zijn als ik weer eens een tekst van de Sweet of Slade of Mud stond te brullen. Muziek is nog steeds mijn passie, Ik heb een prima baan, een lieve vriendin (no-kids) ben nooit getrouwd. 2 auto's 2 motoren, en erg veel geluids app. Ik heb geen spijt dat ik hier ooit geweest ben!

Reactie 32:

Ankie Diening (Groenewoud), 15-05-2013: Het is alweer een hele lange tijd geleden dat ik met heel veel plezier hier gewerkt heb -van Oct'69-Mei'70. Ik kwam van Canada om te kijken of ik weer terug in Holland wilde wonen. Mijn familie was geimmigreerd Mei '60 en ik wilde altijd terug naar Holland. Zodra dat ik op Huize Sonnaville terecht kwam. Ik herinner me Dr Sneep nog heel goed. Hij was al vrij oud zo ik denk niet dat hij nog leeft. Ik heb hele leuke herinneringen aan de jongens waar ik verantwoordelijk voor was, ik hoop dat ze allen een goed leventje hebben kunnen vinden. Ik herinner Henk en Peter. Het was een hele grote beslissing om weer terug te gaan naar Canada. Mijn medewerkers waren altijd heel attent en maakte mijn 7 maanden op Sonnaville echt gezellig, ik herinner Ton, Ans, en Wim. Zo ik zou echt genieten om van iemend te horen die op Huize Sonnaville was in de tijd van Oct 69-Mei 70. Herinnerd iemand nog de pappagaai die Dr Sneep in de voorhal had?????
Allerbeste, Ankie (Moeder van een heerlijk gezin van 5 volwassen kinderen!!!!

Reactie 33:

JohnDoe, 11-12-2013: Ik heb niet al te goede herinneringen aan de Sonnevile. Ik kwam vanuit Duitsland naar Nijmegen. Mijn vader was toen der tijd werkzaam in Duitsland en aangezien een duits internaat niet een echte optie was werd het er één in Nederland. Nijmegen was het dichtsbij en blijkbaar het makkelijkst. Ik heb in de periode 1975 t/m 1978 op de Sonneville gezeten. Alles dat ik me herinner is het vele geweld, de lijfstraffen en het sexueel misbruik van minderjarige meisjes door andere bewoners/medewerkers van het internaat. Persoonlijk ben ik meerdere malen weggelopen omdat dit het enige middel was wat ik als 9 jarige kind had om te kunnen ontsnappen aan het rigide regime dat er door de medewerkers van de Sonneville op na gehouden werd. Ik snap dus ook niet zo goed waar al die zogenaamde goede herinneringen vandaan komen bij sommige personen die hier gereageerd hebben.
De Sonneville was een kil, koud en onpersoonlijk internaat waar geweld en sexueel misbruik getolereerd werd.

Reactie 34:

Jacqueline Pijman, 28-05-2014: ik ook heb op Sonneville en de Zonnewijzer gezeten in de periode 1975-1977 maar dan extern. Heb het daar erg leuk gehad.
Cees Graauwmans was mijn meester, hele leuke man, heb hem nog wel een paar keer gezien, woont in mijn stad Nijmegen. Ans zijn vrouw!! was 1 van mijn groeps-leidsters. Ik heb nooit vervelende dingen meegemaakt en meneer Sneep vond ik een aardige man. We mochten bij hem kamperen in zijn boerderij. Helaas is de man aan leukemie overleden en als het goed is woont 1 van zijn dochters in die boerderij. De boerderij is ook een keertje afgebrand geweest in het deel waar wij als schoolkamp logeerde. Marjo Strijdonk, ook leuke leidster, is volgens mij het klooster in gegaan.
Patricia volgens mij kennen wij elkaar heb een keer badpak van je geleend!!
Ik vond ook die Beo een leuke vogel. We deden ook elke maandag een week opening in de hal met meneer Sneep aan de piano.
Wat namen die ik nog weet zijn, Eric B ;-), Willy D, Wim L, Engelien W, Puck N, Frank, Annelies.
Je kunt me vinden op facebook als je meer wil weten of contact wil. groetjes aan iedereen.
Reactie 35:

Puck Noorlander, 28-05-2014: Ook ik heb intern op Sonnaville gezeten (dacht van 1975 tot 1978 of 79), leuke maar ook vaak moeilijke tijd, herinner me dhr Sneep, klein mannetje met kaal hoofd en brilletje op.
Ik zat ook in/op de stallen, met Anita, Jp, Ria, Erik, Wim. Maar Sonnaville stond op de Kerkstraat 95, en dat is dit niet.
Als je contact wil kan via facebook. Heet nu Puck van Beek Noorlander, heb al met meer contact.
Reactie 36:

Jacqueline Pijman, 29-05-2014: johndoe ik herinner me jou, kan er alleen geen gezicht bij zien. weet dat je een keer smorgens vroeg in je pyjama op straat liep. laat me weten als je contact wil.
grt jacqueline zie reactie 34
Reactie 37:

Cees Graauwmans, 06-07-2014: Leuk dat een aantal ex-leerlingen hierop reageerden.
Reactie 38:

Menso Hoepman, 03-08-2014: Als voormalig voorzitter van het Nijmeegs Amusements Orkest ben ik momenteel bezig om de geschiedenis van het orkest (en dus van de fanfare Ons Genoegen) in beeld te brengen.
In dat kader kan ik melden dat de heer van der Velden van 1945 tot 1953 voorzitter is geweest van de fanfare Ons Genoegen in Hees.
Reactie 39:

JohnDoe, 28-10-2014: Bedankt voor de uitnodiging tot contact Jacqueline maar daar ga ik geen gebruik van maken als je het niet erg vind. Zoals ik in 2013 al aangaf heb ik een helse periode gehad in Nijmegen en ik heb geen behoefte om "gezellig" herinneringen op te halen met wie dan ook.
Ik heb mijn reactie toen alleen geplaatst omdat ik mij verbaasde over al die positieve reactie op dit internaat. Voor mij en voor vele anderen was Sonneville en tijd die je moest zien te overleven. Dagelijks fysiek geweld van zowel medebewoners als ook van medewerkers. Kan me nog twee broers herinneren die er werkten, één van beiden heette Perry geloof ik. Naam van de jongere broer weet ik niet meer. Afijn; Beide heren hadden blijkbaar een probleem met mij. Vijf minuten later was er van dat negen jarige jongetje niet veel over dan een hoop blauwe plekken, bloeduitstortingen en een aantal bloedende wonden. Elke keer als mijn ouders langs kwamen lag ik krijsend aan hun voeten,smekend dat ze me mee zouden nemen naar huis. Maar ja...Wie gelooft er nu een negen jarig kind hé ??
Dit is slechts één voorval maar ik kan er wel 50 voor je op papier zetten. Sonneville heeft van mij een hard mens gemaakt met het empathische vermogen van een granieten steen. Daar ben ik ze tot op de dag van vandaag nog altijd zeer dankbaar voor!
Reactie 40:

Rob Essers, 21-12-2014: In De Gelderlander van 16 februari 1922 werd een Chevrolet aangeboden:

Huize "Jocohama", Dorpsstraat 170, Hees, is beter bekend onder de naam Mariënhof en staat op de gemeentelijke monumentenlijst. Het adres is in 1957 gewijzigd in Korte Bredestraat 34, Nijmegen. De bewoner en eerste eigenaar van de auto was:

Dirk Jacobus Antonius Duijnstee, geb. 's-Gravenhage 24 sept. 1866, directeur N.V. Eerste Nederlandsche Automobiel Mij., † Nijmegen 8 maart 1934, zn. van Jacobus Johannes en Maria Theresia Leenen, tr. Seckau, Stiermarken (Oostenrijk) 26 mei 1890 Maria Cecilia Hübler, geb. Graz (Oostenrijk) 28 juli 1862, † Nijmegen 14 maart 1945, dr. van Franz en Franziska Burghart.

Het kinderloze echtpaar vestigde zich op 24 augustus 1920 in Hees. De nieuwe huisnaam zou verband kunnen houden met de Yokohama Rubber Company (bandenfabrikant). Dat de directeur van de N.V. Eerste Nederlandsche Automobiel Mij. zijn huis naar een kippenras genoemd heeft, lijkt mij niet waarschijnlijk.

Waarschijnlijk is de Chevrolet verkocht aan de familie Frank.
Reactie 41:

Hessel, 20-12-2014: Dit huis in Hees lijkt mij wel iets met auto's te hebben, hoewel ik bewoner/leraar Van de Velden (van het 'kinderrijke' gezin) eigenlijk alleen maar te voet of op een old fashioned fiets, met een weinig gevulde antieke 'lederen' schooltas op het Dominicus-college zag verschijnen, dus een contrast met de vroegere bewoner, de trotse autobezitter, lid van de NAC, deelnemer aan 'betrouwbaarheidsritten', vergunninghebber voor meerdere 'rijtuigen en vertegenwoordiger van de Cudell motor Compagnie te Aken maar kinderloze D.J.A. Duijnstee.
Als aanvulling op Rob Essers die aangaf dat Duijnstee directeur N.V. Eerste Nederlandsche Automobiel Mij. was, en 8 maart 1934 is overleden, kan ik aanvullen "overleden in zijn auto".


(bron: De Banier, staatkundig gereformeerd dagblad, 8 maart 1934)

Doodelijk ongeval. Hedenvoormiddag reed de 68-jarige heer D. Duijnstee, met zijn auto van Heesch naar Nijmegen. Op den hoek van de Dorpsstraat ... botste hij met zijn wagen tegen een tramhuisje, dat ineenstortte. De wagen bleef op haar wielen staan. Toen voorbijgangers toesnelden vonden zij den heer Duinstee dood achter het stuur ... .

En over een eerdere huisbewoner meldt de Gelderlander op 8-8-1919 in de taal van die tijd:

Dinsdagmiddag is .. in Hintham.. nabij de hoef van Van Erp een auto, die op den draai niet naar het stuur luisterde, geslipt. De wagen liep van den weg over de tramrails tegen een boom, wierp zich een halven draai rechtsom en sloeg het achtereinde stuk tegen den volgenden boom. Een der drie inzittenden werd slechts licht aan de knie gewond, de anderen bleven ongedeerd. Met paard en mannenkracht is de auto van de helling omhoog gesjord en naar Den Bosch vervoerd. Volgens letter en nummer was hij eigendom van den heer Lamberty te Hees bij Nijmegen..

In de adresboeken staat koopman E. Lamberty vermeld op Dorpstraat 170 van 1913 tot 1916.
Reactie 42:

Rob Essers, 22-12-2014:
De weduwe van H.F. Klinger vertrok in de week van 25 tot en met 31 juli 1913 naar Rijsenburg. Daarna nam E. Lamberty zijn intrek in Mariënhof, Dorpstraat 170, Hees. Hij heeft hier met zijn gezin tot omstreeks 1917 gewoond.
Wilhelm Ernst August Hermann Lamberty, geb. Altenburg 24 jan. 1884, koopman, zn. van Friedrich August en Franciska Maria Josephina Walburgia Borleis, tr. Venray 29 jan. 1909 Hubertina Maria Drent, geb. Lottum, gemeente Grubbenvorst 5 dec. 1883, † Maastricht 7 juni 1958, begr. Valkenburg aan de Geul, dr. van Stephanus Bernardus en Johanna Maria Lennerts.

E. Lamberty & Co. waren internationale oplichters. Al in 1909 berichtten diverse kranten over de Orcolin-zwendel die hij samen met zijn broer Christoph Friederich Paul Edgard Lamberty (*1885) pleegde. In het Algemeen Handelsblad van 10 maart 1909 stond onder meer:

"Als een bewijs hoe groot de oplichterij was, kan dienen dat alleen in de maand Februari jl. voor een bedrag van ongeveer twaalfduizend gulden aan postwissels aan het postkantoor te Dordrecht aan Lamberty werd uitbetaald, terwijl hij bovendien in 3 à 4 dagen voor f 50 à f 60 aan postzegels voor monsterzendingen ontving.
[..]
Wilhelm Ernst Lamberty is geboren te Altenburg in Saksen, zijn broeder Paul te Cassel. De eerste heeft reeds, vroeger in Duitschland in voorarrest gezeten onder verdenking van oplichting; de andere is iemand van verdorven leven en heeft vroeger in Luxemburg gewoond, waar hij ook al wegens bedrog voorloopig gevangen heeft gezeten. O. a. heeft de hoofd-commissaris van politie te Berlijn het publiek herhaaldelijk tegen beiden gewaarschuwd."


In het Regionaal Archief Nijmegen (RAN) bevindt zich een dossier van de Gemeente Ubbergen over de Gerechtelijke procedure wegens oplichting tegen E. Lamberty (periode 1925-1929). In de periode 1931-1935 verschenen nog steeds berichten over zwendel en bedrog door E. Lamberty met The Novelty Company in Valkenburg.

Ook andere familieleden genoten bekendheid. Friederich Muck-Lamberty (1891-1984), oprichter van de "Neue Schar", was een jongere broer van Ernst.
En zijn zoon mag hier evenmin onvermeld blijven:
Ernst Wilhelm Lamberty, geb. Hees, gemeente Nijmegen 26 mei 1915, wereldreiziger, kwartiermeester Koninklijke Marine, † Santo (Vanuatu) 23 dec. 1982, zn. van Wilhelm Ernst August Hermann en Hubertina Maria Drent, tr. 28 juni 1946 Joan Davis, leading Wren Engelsche Marine.

In 1952 meldden allerlei kranten dat de zeezeiler Lamberty twee passagiers op een onbewoond eiland zou hebben achtergelaten. Zijn biografie Misschien dat ik alleen ben: Ernst Wilhelm Lamberty van deze in Hees geboren avonturier en wereldreiziger verscheen in 2002.

Redactie: Deze E.W. Lamberty schreef ook zelf enkele boeken over zijn belevenissen:
· E.W. Lamberty - Met de Kroja naar Taha-Uku, Meulenhoff 1952 (besproken in het Utrechtsch Nieuwsblad van 28 juni 1952 op p4.
· No. 61842 - Legionnair: van Marokko's vagevuur naar de hel van Indo-China, Meulenhoff 1954
Reactie 43:

Rob Essers, 22-12-2014: Nog even een kleine aanvulling op mijn vorige bericht. Via zoeken op "W.E.A.H. Lamberty" vond ik in de Inventaris van het archief van de Nederlandse Consulaten in Roemenië (1860-1954) circulaires van signalering uit de periode 1862-1919 waar ook de namen W.E.A.H. Lamberty en Paul Lamberty worden genoemd; zie gahetna.nl.

De firma E. Lamberty & Co. heb ik al aangetroffen in het Algemeen Handelsblad van 20-11-1906. Zijn werkwijze is in de daaropvolgende 30 jaar niet of nauwelijks veranderd.

In de De Gelderlander van 23/11/1913 staat op pagina 13 dat H. M. Lamberty geb. Drent in de periode van 15 tot 22 november 1913 is bevallen van een zoon. Het betreft hier een ouder broertje dat na zeven maanden is overleden.
Op www.dbnl.org staat dat Ernst Wilhelm Lamberty op 26 mei 1915 te Hees is geboren. De kans dat hij geen zoon is van Wilhelm Ernst August Hermann Lamberty en Hubertina Maria Drent is vrijwel nihil.

In het Algemeen Handelsblad van 20-02-1917 wordt verslag gedaan van een beroep in cassatie tegen een arrest van het gerechtshof in Arnhem waarbij W.E.A.M. Lamberty, koopman, vroeger te Hees, thans te Venray, tot zes maanden gevangenisstraat was veroordeeld.
Het beroep in cassatie leidde in 1917 tot vernietiging van de uitspraak van het gerechtshof en doorverwijzing naar het Hof 's-Hertogenbosch. In De Gelderlander van 21 maart 1917 wordt hij op pagina 6 onder het kopje 'Verboden vervoer' aangeduid als "W. E. A. H. L.", koopman, vroeger te Hees bij Nijmegen, thans Venray".
Reactie 44:

Bertie Hupkes, 24-12-2014: Ik schrijf dit namens mijn vrouw, Bertie Hupkes.
Zij heeft hier gewerkt van 1979 tot 1983.
Het was lastig werken als jonge onderwijzeres met jongeren die bijna net zo oud waren............
Met Mariette Pijffers heeft zij nog altijd bescheiden contact.
Het was mijns inziens een ideële instelling met hart voor deze kinderen met een strakke structuur. Sommige verhalen zijn heftig en hard, andere belevenissen warm en invoelend.
We praten er nog weleens over, de tijd ruim 35 jaar geleden: waar is die gebleven ?
Reactie 45:

Rob Essers, 25-12-2014: Nadat Ernst Lamberty naar Venray was verhuisd, nam steenfabrikant N. Paré zijn intrek op het adres Dorpsstraat 170 in Hees.
Nicolaas Paré, geb. Bredevoort, Aalten 14 dec. 1857, steenfabrikant, † 's-Gravenhage 17 okt. 1931, zn. van Daniel Matthijs en Gerarda Johanna Broekman, tr. Druten 19 mei 1892 Helene Henriette Hoogeveen, geb. Vlissingen 23 dec. 1859, † ’s-Gravenhage 30 aug. 1928, dr. van Pieter Herman Johannes en Hermina Ewaldina

Volgens het adresboek van 1916 woonde hij nog het adres Oranjesingel 51. Paré zou in Hees blijven wonen tot hij in 1920 naar 's-Gravenhage vertrok. Dochter Henrica Maria (Ru) Paré (1896-1972) verhuisde al op 2 april 1919 naar 's-Gravenhage om aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten te gaan studeren.

Ru Paré is bekend als kunstschilder, maar ook als verzetsvrouw. Samen met haar partner, de concertzangeres Theodora Jacomina Petronella (Do) Versteegh (1888-1970), redde zij in de Tweede Wereldoorlog meer dan 50 joodse kinderen. Naar haar zijn de Ru Paréstraat in 's-Gravenhage en de Ru Parésingel in Pijnacker genoemd. De Openbare Basisschool Ru Paré in Amsterdam die bekend stond als "de slechtste school van Nederland", heet tegenwoordig OBS De Toekomst.

De volgende bewoner was D.J.A. Duijnstee die zich op 24 augustus 1920 met zijn echtgenote in Hees vestigde (zie reactie 40).
Reactie 46:

Wil Struike, 22-08-2015: De Heer van de Velden was Directeur van de HandelsAvondSchool in Nijmegen gelegen aan de Bijleveldsingel en de Wedren. Bij de Diploma uitreiking klopten mijn voorletters niet en moest er een nieuw Diploma gemaakt worden wat weer langs de gecommitteerden verstuurd moest worden i.v.m. de handtekeningen. Toen ik enkele weken later het Diploma weer bij hem thuis kon afhalen werd er open gedaan door een dienstmeisje die mij binnen liet en in de hal liet wachten totdat de Heer van de Velden mij het Diploma weer overhandigde. Dit was zo rond 1965.

Zover mij bekend gaf de Heer van de Velden geen les in die tijd. In die jaren begon ik met opleidingen in de automatisering en moest ik vaak reizen naar Amersfoort, Rotterdam en Amsterdam en ik kwam daardoor regelmatig te laat naar de lessen. De Heer van de Velden had hier begrip voor maar ik moest mij wel bij hem melden om een zgn verzuimbriefje te halen om de klas in te mogen komen. Omdat ik regelmatig op zijn kantoor kwam verzocht hij mij een keer op een stoel plaats te nemen om de verzuimsmoezen van de leerlingen aan te horen. Dit staat mij nog zeer goed bij.

Later zag ik hem nog regelmatig in Hees wandelen met zijn wandelstok.
Reactie 47:

Wim van Laake, 23-10-2015: Hoi oud-bekenden, zowel ped.medewerkers als jongeren van die tijd augustus 1973-1977. Bij toeval (?) op de site terecht gekomen. Leuk om hier en daar van en over een aantal oud Stallen-kinderen te lezen. Ik ben begonnen te werken met Trijnie en Marianne in de tijd dat Jos Bosch werkbegeleider was geworden. Ik ben gestopt tijdens het werken in de dagopvang in de HUT. Ik heb er een prachttjd gehad, heel veel geleerd, heel hard en veel gewerkt en ook genoten. Het afscheid was jammer genoeg echt vervelend ivm een arbeidsconflict.
Ik heb altijd met jongeren gewerkt, waaronder ook AMA's, alleenstaande vluchtelingen.
Ik groet alle bekenden, wens hen een goede gezondheid en nog veel genieten toe. Ik ben nu bijna 65 jaar. Ik ben nog steeds getrouwd en heb 5 kleinkinderen.
Reactie 48:

Rob(bie), 02-11-2015: Dit gebouw is 1 van de gebouwen van instituut Sneep geweest en was de lagere school in de Bredestraat in de buurt van zwembad West. In dit gebouw zaten 4 klassen. Van het instituut Sonnaville herinner ik mij de Voorkamer en de Achterkamer. Het hoofdkantoor zat een stukje verder op de Kerkstraat naast het klooster en tegenover de LTS Roncalli. Achter op het terrein zat ook de groep De Stallen.
Ik heb zowel in de Voorkamer als in de Stallen gezeten. Op beide groepen heb ik het redelijk naar mijn zijn gehad.
Ik herinner mij uit de Stallen: Karin van H (natuurlijk), Anita, Puck N, Peter Jan M, Michel P, Bas T, Arie B, Erik S, Tom van der L, en uit de Voorkamer: Arie de J, Peter de J uit de Achterkamer Patricia V., Ronald d V,
Overigens werd mijn zeer ongebruikelijke overstap van Voorkamer naar Stallen veroorzaakt door een nachtelijke escapade naar de slaapvertrekken van de dames.....ik zie Sneep nog exploderen :-)
Van de leiding herinner ik me Annemarie, Mieke, Tjitske, Ivo, Cees, Wim, Marjo, Sneep en die flapdrol van een zoon van Sneep die het pedagogische vermogen van een vloermat had. Een hele zomer de boerderij verbouwen en daarna roepen dat het niet goed genoeg was...
Overigens ben ik samen met Tom onder behandeling in het Radboud geweest, ik was veel te klein hij veel te groot. Een paar weken nadat ik weg was is hij helaas overleden, rust in vrede vriend!
Reactie 49:

Jolande van den Berg, 12-11-2015: leuk om te lezen dat er toch nog steeds mensen zijn die zich het lief en leed van Sonnaville herinneren. Ik zat erin 1977 tot 1979, heb nog de overgang meneer Sneep / meneer de Koning meegemaakt. Mooie herinneringen eraan gehad tot de Koning kwam, ik kon niks goed doen. Ik heb nog steeds mijn poeziealbum waar Sneep, An de Vlas, juf Hannah, meneer Marc, en Mieke en Paul in geschreven hebben. Ook namen als Margot (Roosendaal), Karin (Den Bosch), Helma en Janine Thierry (Tiel) staan erbij. Ik had enige tijd geleden contact met iemand die een reunie wou doen maar ik heb niks meer vernomen, en ben de naam kwijt. Hij zat bij mijn op de voorkamer en kon Rene Strieckholt, Wolter van Wenen, Jeroen en Karin Margot en natuurlijk Dio en Angeliek uit Best. Nou groetjes en messchien tot ooit.
Reactie 50:

Jacqueline Pijman, 29-12-2015: hallo Rob en Jolande, zoals je gelezen heb ben ik een van jullie, maar herinner me jullie niet, de namen die jullie noemen wel. Ik ben 2 keer bij Ans en Cees G geweest. Ik heb via face book contact met Eric B en Puck N, heb ook andere benaderd maar die willen niks meer weten van Sonnaville, hele slechte ervaringen (zie johndo). Ik heb geen slechte ervaringen gehad en hoop jullie ook niet.
Bij deze fijne jaarwisseling en de beste wensen voor 2016.
Reactie 51:

Rutger Hendriks, 22-01-2016: Heb een aantal jaren op het internaat gezeten en op de SonneWijsser. Van 1970 tot 1972. Heb het daar best naar mijn zin gehad. Hele goede herinneringen aan de heer Sneep en de heer de Koning. Heb nog bij de heer de Koning in de klas gezeten. Zat zelf in de groep de Achterkamer. Heb net een aantal foto's geüpload. Met Juffrouw Kraai en Juffrouw Spaandonk, Arnold en Anja. Heb nog steeds heel veel plezier van de geweldige paardrijlessen van juffrouw Marja. Lijkt me leuk om meer herinneringen op te halen.

a

b

c

d

e

f

g
Reactie 52:

Ans van Cromvoirt, 07-02-2016: Wat leuk om zoveel terug te horen. Natuurlijk zijn er dingen goed gegaan en fout gegaan, wij werkten met de kennis die we hadden via opleiding en aansturing. Maar wij waren wel met ons hart bij de zaak. In meer reguliere tehuizen waren de salarissen hoger, maar hier konden we veel meer leren. Elke week bijscholing over de nieuwste inzichten op ons vakgebied. Sneep was inderdaad een emotioneel mens, maar als er iets was met onze kinderen konden we hem midden in de nacht bellen en er zeker van zijn dat hij binnen 5 minuten bij ze was. Wij mochten als begeleiders betrokken zijn bij het wel en wee van onze bewoners, waar in die tijd in andere instellingen afstand het gebod was.
Ik heb een fijne en leerzame tijd gehad, zie achteraf ook de fouten die we gemaakt hebben, maar heb ook genoten van de contacten die ik nog lang heb gehad met ex bewoners. Sorry voor de fouten die ik gemaakt heb, maar allemaal welkom.
Reactie 53:

Silvo Gloerich, 07-02-2016: Tja, als mijn collega's Cees en Wim hier reageren doe ik het ook maar. Over de Sonnewijser kan ik weinig vertellen, maar omdat zovelen met hun Sonnaville-ervaring hier reageren doe ik het ook. Niet gek overigens want vrijwel ieder kind van Sonnaville, jonger dan ongeveer 13, ging naar de Sonnewijser.

Ik werkte in '73, '74, '75 en '76 in de "voorkamer" met onder andere Ans, Annemarie en Rolanda als collega's. Ik herinner me namen als Peter uit Hillegom en Peter uit Venlo, Piet uit een Drechtstad, Roland uit Eindhoven en een Roland uit Hardewijk of zo, Rob K en Jan Willem, Rudie, Irene (tweelingzusje van Marian in de achterkamer), Brigitte uit Willemsstraat, Arie uit Arnhem, Albert, Henk V, Jan N, Herman K uit Voorthuizen, Adrian, Rob uit Arnhem en Rob in het gips, Hans, en Rob(bie).
Met zeer onregelmatige diensten in een 45-urige-werkweek met nachtdiensten vond ik het werk zeer zwaar. Eens in het halve jaar ongeveer was één van de groepsleiders(-sters) "overhead". Dan bleef je de hele week slapen en regelde dagelijkse zaken. Bovendien werkte je dan 's morgens en 's avonds ook nog gewoon in je groep. "Gelukkig" lagen de voorkamerkinderen meestal om 20.30 al in bed. Dat betekende nog geen rust want donderjagen was niet onbekend. Maar om 21 uur was het meestal stil en konden wij aan de verslaggeving. Dan moest er opgeschreven worden wat we die dag gedaan hadden en welke bijzonderheden er waren gebeurd. Van elk kind in je groep moest ook nog wat genoteerd worden. Even voor 22 uur werden nog enkele kinderen wakker gemaakt om hun blaas te legen en dan mochten we om 22 uur naar huis.
Helaas betekende dat de volgende ochtend weer om 7 uur aanwezig zijn, kinderen wekken, aansporen tot aankleden, ontbijten in de eetzaal, toen nog in het oude gebouw. Er hebben goede en minder goede koks gewerkt, maar het ontbijt was bijna altijd smakelijk omdat er vers brood was. Daarna soms, als het onze beurt was, 40 borden, bekers, messen en vorken afwassen. Om 9 uur begonnen de basisscholen en meestal gingen twee volwassenen mee met de meute naar de Sonnewijser. Af en toe liep ik met Irene mee naar de Jenaplan-basisschool de andere kant op. De oudere kinderen gingen naar het voorgezet onderwijs in de stad.
Dan kwam het rustigste moment van de dag: terug wandelen van school naar het instituut Kerkstraat 95. Heerlijk!
Het meeste plezier beleefde ik in de activiteiten die we buiten deden. Al was het maar een wandeling naar het Bosje van de Baron, waar nu een autoweg doorheen loopt. Mooier was het op de Boerderij in Leur waar we af en toe met een groep in het weekende naar toe fietsten. Dat was lekker banjeren door het bos achter de molen of het kasteel van Hernen bezoeken. Menige keer zijn we in Nijmegen naar de Leemkuil geweest, een speeltuin die nog steeds bestaat. Omdat collega Ans een echte Nimweegse is kende zij ook de leuke plekken en hoe je er kwam.
Zondags bezochten we een kerk. Ik had er niks mee, maar goed, als de baas het van je verwacht dan doe je dat. Nijmeegse kerken had je in meerdere soorten: protestantse (zoals Sonnaville ook was) en Katholieke. En strengere en toegankelijkere. Natuurlijk was elk kerkbezoek voor de meeste kinderen een verzoeking. Het moeilijkst was het protestantse kerkje schuin tegenover de Sonnewijser. Daar was een strenge predikant. De omgekeerde bloempot, bij de Haterseweg, heb ik altijd prettiger gevonden. De Katholieke kerk aan de Graafseweg, de Boskapel, was een lekker lichte kerk met soms ook wat moderne muziek, zoals dat toen der tijd in de mode was.
Af en toe gingen de kinderen een weekend naar huis. Nou ja een weekend: ’s zaterdagsmorgens om 10 uur op de trein en zondagmiddags om vier uur weer terug. Dat was wel gezellig: kinderen op de trein zetten. Eén van de leiding ging met de besteleend vol met koffers en koffertjes en de anderen gingen lopend naar de bushalte en met de bus naar het station. Allemaal blije kinderen! En wij weer blij met een zaterdagmorgen van werken zonder kinderen. En denk maar niet dat wij dan niks te doen hadden. Deze momenten werden aangegrepen om de groepsverblijven even extra onderhanden te nemen, maar ook om eens lekker dol te doen omdat dit met de kinderen in de buurt natuurlijk niet kon.
Tja, ik zou ook nog wel eens willen weten hoe het die “moeilijke” kinderen is vergaan. Al die collega’s van toen zijn nu ongeveer met pensioen, tijd voor een weerzien misschien?
Reactie 54:

Jacqueline Pijman, 17-02-2016: hallo, leuk dat er weer berichtjes staan. zag verschillende namen voorbijkomen en plekken waar ik ook geweest ben. Ik heb al 2 reactie geplaatst. Ik was trouwens extern in de periode 1973/1974. Silvo, ik herinner me je niet, wel wat namen, het kasteeltje en bosje van de baron.
Helaas zijn er niet veel mensen op Facebook te vinden die op Sonnaville waren. grt
Reactie 55:

Marc Simons, 26-02-2016: Jeemig, SonneVille. Hier heb ik op gezeten, zo'n 2 1/2 jaar omdat ik thuis niet te handhaven was. Periode rond '73~75. Ik was een wezeltje: klein en bang. Hoogtevrees als ik al op een krant stond. Ik herinner mij Martin die nogal gek was op vrouwen met panty's en er ook niet vanaf kon blijven, hahaha. En Robbie die nogal eens agressief was op zichzelf en ook op andere kinderen. Verder Wouter en Anja. Echt veel namen zijn niet blijven hangen, en da's jammer. We zaten in de serre-kamer in een groepje van -ik denk- 10 á 12 kinderen. Als ik mij goed herinner had je de serre-kamer, voorkamer, achterkamer en de stallen.

Van Robbie was ik in het begin erg bang. Ik weet nog dat hij mij aan mijn haren de hele serre-kamer heeft rondgetrokken. Later zijn we heel goed met elkaar omgegaan. Ik herinner mij leuke tijden: Ik mocht mee met hem naar zijn ouders (dacht in de buurt van Utrecht, Nieuwegein ofzo). Het was echt zo'n typische nieuwbouwwijk met rijtjeshuizen en pas aangelegde tuintjes. Op de fiets banjerden we door die nieuwe tuintjes heen, ik achterop de bagagedrager. Gewoon kattekwaad. Zijn vader zat bij de politie, dat weet ik nog goed. Ik zou erg graag willen weten hoe het hem is.

Een typische anekdote: met onze groep organiseerde de leiding uitstapjes. Ik weet nog dat we naar een speeltuin waren geweest ergens boven de waalbrug. Iedereen weer de bus in, maar ik en ook leiding hadden zitten te suffen: Ze waren mij dus vergeten. Het rare is dat ik het hele stuk zo terug kon lopen. Pas toen ik bij de Sonnewijzer liep (= onze school) werd ik door een Renaultje-4 klemgereden (typisch… ;-) en iemand van de leiding plukte mij van straat. Ze moeten behoorlijk in de rats hebben gezeten !

De verhalen van Sneep die ik hier lees zijn ook bijzonder herkenbaar. Vooral met de polsen onder de koude kraan: Daar moest ik hartelijk om lachen!

(Jammer dat Schoolbank.nl de deur zo dicht heeft: Echt Sanoma, gewoon teveel op de centen uit. Anders waren er al veel meer herinneringen en verhalen boven water gekomen)

Ik hoop dat het jullie oud-Sonnaville-kinders allemaal goed gaat. Over de methodieken uit die tijd kun je je twijfels trekken, wellicht wel over de psychologie in zijn geheel: nergens is er een vakgebied te vinden waar de inzichten zo vaak zijn veranderd in de loop van de tijden. Toch heb ik het gevoel dat ik er weerbaarder door geworden ben. Ook een beetje hard. Maar in deze complexe maatschappij is dat helemaal zo gek nog niet.
Reactie 56:

Eric Praasterink, 10-03-2016: Ook ik heb in Nijmegen op Sonneville gezeten. Op zich had ik het helemaal niet slecht maar ik had het gevoel dat ik er niet thuis hoorde. Ik had bij mijn weten geen problemen. Ik heb niet op de Sonnewijser gezeten maar wel op de VBO. Eerst bij Henk Kroes in de klas gezeten (die kwam ik een paar jaar geleden tegen en vertelde mij dat hij nu pannekoekenbakker in Babberich was). Later bij Lex en Wim Spek (die we met de klas weggepest hadden. Eigenlijk hoorde dat niet).
Reactie 57:

Paul Broekman, 12-03-2016: Ik kijk de laatste tijd vaak op noviomagus.nl. Toevallig stuitte ik bij een statig pand in de wijk Hees op de naam van de heer Van de Velde. Met een "n" of zonder dat weet ik niet meer.
Ik heb hem in 1965 en later als leraar Nederlands gehad op het Dominicuscollege aan de Dennenstraat.
Een man van "postuur", waaraan je niet voorbij kon gaan! Van hem weet ik dat hij een zware roker was: sigaretten.
Hij stond erop dat je het leerboekje "letterkundige termen en begrippen" goed moest kennen. Ik heb dit boekje nog in mijn bezit. Bij menige overhoring bleek dat niet iedereen in de klas daaraan gehoor gaf. Vandaar dat hij nogal wat onvoldoendes uitdeelde.
Hij had een nogal zware stem, misschien van het roken! Ik kan mij ook nog herinneren dat hij een lijfig boek over de Nederlandse literatuur had geschreven en dat hij in de klas gebruikte: gedichten en proza. Niet iedereen was er door gecharmeerd. Ik weet nog goed dat er een keer een aantal klassen van hem les kregen in een grote ruimte: misschien in de gymzaal (!). Hij was kwaad dat de leerlingen niet de stof hadden geleerd en dat liet hij wel blijken.
Toentertijd vernam ik dat hij tevens directeur was van de Avondschool. Dat verbaasde mij niets, omdat hij zich als een "echte directeur" kon gedragen. Hij was wel een markant figuur. Ik las bij de reacties van anderen hier dat hij nou niet echt de maat wist te houden wat betreft het " produceren" van kindertjes. Ook hij was nu niet direct mijn favoriete leraar...
Maar ik merk wel dat naarmate je ouder wordt, je milder wordt in je oordeel!
Reactie 58:

Adrian Goddijn, 21-09-2016: Tegenwoordig noemen ze mij Ad. Dat is ff makkelijker. ik heb in de periode van 1973 tot 1974 op de Sonneville gezeten. Eerst een jaar in de voorkamer daarna naar de stallen verhuisd.
Persoonlijk vond ik de Sonneville helemaal niks. Heb er dan ook veel kattenkwaad uitgehaald, de heer Sneep kon mijn bloed wel drinken en ik die van hem. Wat heb ik die man gek gemaakt. Wij noemden hem altijd de grijze dakduif. Dit kwam door de vorm van zijn neus, net een duifensnavel. Wat heeft die man achter mij aangerend, en inderdaad hij werd dan al rooier.
Heb ook veel straf korvee gehad in die tijd. Maar dat hielp allemaal niets.
Het is uiteindelijk helemaal goed gekomen met mij, ben gelukkig getrouwd en gezond. Daar had ik de Sonneville dus echt niet voor nodig. Maar dat is weer een ander verhaal.
De dingen die ik lees over slaan en zo, die kloppen wel een beetje. Ik herinner me nog een zekere Kees of Cees hoe die ook mag heten en inderdaad de heer Sneep, die hele losse handjes hadden. Ik heb zelfs met bijde een keer gevochten.
Maar goed ik vind de verhalen die hier staan wel leuk om te lezen. Mochten er mensen zijn die contact willen zoeken die kunnen mij vinden op Facebook onder de naam Ad Goddijn.
Reactie 59:

Hans Lievaart, 01-01-2017: Ik denk dat ik de Hans ben uit Reactie 53, zou ook graag in contact komen met lotgenoten van vroeger. Mijn e-mailadres: hli@dubbelclick.nl
Reactie 60:

Jolande van den Berg, 10-02-2017: ik denk dat ik rond 1977/1978 op Sonneville kwam. Mieke, Paul, Robert waren de leiding. Ik weet nog wel dat er een ponny was die Juutje heette, en oja Hannah was 1 van mijn juffen. An de Vlas en meneer Mark (judoleraar) zijn namen die in mijn poezie album staan inclusief Sneeppie. Ik kon bij die man in zijn pap poepen bijwijze, ik had geen problemen met hem, de meeste andere wel. Ik had problemen met de nieuwe directeur meneer de Koning. Ik zat in de serre met Thierry Sterk (woonde vlakbij Tiel), Wolter van Wenen, Helma ?, Karin uit Den Bosch, Margot uit Rosmalen, Jeanine uit Elst, Jeroen (had voor elke knuffel wel een naam). En dan had je nog Angelique uit Best zij ging met Dio zat ook op het internaat en kwam uit Best, akela noemde wij haar ze speelde over ons de baas. Heb nog een tijdje met juf Hannah en An de Vlas geschreven. Ben 5 jaar geleden met mijn dochter nog wezen kijken.
Reactie 61:

Ans van Cromvoirt, 19-02-2017: Hoi Ankie,
Waarschijnlijk ben ik de Ans die jij nog kent als collega uit jouw Sonnaville tijd!
Reactie 62:

Cees Graauwmans, 19-02-2017: Wat leuk om al deze reacties van mensen die op instituut de Sonnaville of de school de Sonnewijser hebben gezeten/gewerkt te lezen. Zelf ben ik op de Sonnewijser op 5 november 1973 begonnen te werken als onderwijzer en heb dit daar gedaan tot juli 2013. Daarna ben ik wegens ernstige ziekte gestopt met werken. De school is verschillende keren van naam veranderd maar bestaat nog steeds. Inmiddels ben ik weer wat aan de beterende hand, maar gezien mijn leeftijd (65+) is terugkeer geen optie meer. Ik zou het leuk vinden om met oud-leerlingen/collega's contact te hebben. Mijn mailadres: ceesgraauwmans@hotmail.com

Daniël Aronstein (Reactie 15), graag heb ik contact met jou. Want ik weet nog dat jij toen idd de enige anders huidgekleurde leerling was... Ik herinner me je goed als leerling destijds. Herinner jij mij ook nog (meneer Cees)? Je mag me ook bellen: 0621806928
Reactie 63:

Marja Spaans, 23-02-2017: Hallo. Ik ben Marja van de pony-pie, zoals de kinderen het noemde!
Ik heb van '71 tot '74 gewerkt op het instituut! Heb hele mooie herinneringen aan die tijd. Maar ik had ook een heel mooi werk. Ik mocht de kinderen ponyrijles geven. Weet dat het voor veel kinderen een heerlijke uitlaatklep was. Ik heb heel veel geleerd (was toen pas 17 jaar) van de heer Sneep en mevrouw An de Vlas. Ik bracht ook de pony's zelf van de boerderij in Leur naar Sonneville. Op de boerderij zorgde ik ook voor de paarden Bauke en Bles.
Heb nog veel leuke foto's van de kinderen op en bij de pony's Puffie en Fungles. Zou nog graag met An de Vlas in contact willen komen!
Heb best nog veel vragen. Ik weet nog dat in die tijd er een hele leuke kok in de keuken stond. Stevige man met zwart haar... Verder werkte ik ook af en toe (denk in de winter) in de strijkkamer. Gelijk links om de hoek in het hoofdgebouw.
Ik weet ook nog best veel namen van kinderen. Rutger, Urban, Melanie, Kees en Kees uit de stallen....enz. De kinderen uit "de Hut" zijn nog op mijn trouwen geweest!
De tijd op Sonneville is voor mij bepalend geweest voor hoe m'n leven er uit is gaan zien. Geef inmiddels 45 jaar paardrijles aan alle niveaus en disiplines. Maar m'n voorkeur heeft het lesgeven aan kinderen met een vorm van Autisme!
Groet aan een ieder uit die tijd van Sonneville.

Aanvulling, 26-01-2018: Hierbij de beloofde foto's. Helaas ken ik de kinderen niet meer bij naam. Maar de volgende namen herinner ik me: Rutger, Johnny, Noldie, Melanie, 2x Kees, Urban, Juriaan Beatrice...... Ik gaf veel kinderen les uit: de Hut, de Stallen Voor en Achterkamer en uit de Serre.
De laatste foto is ben ikzelf met de heer Sneep. Hier nam ik na 3 jaar afscheid en kreeg van hem een mooi cadeau.
Het is een zeer waardevolle leerzame tijd geweest. Je kunt zien aan de lachende kinderen wat ponyrijden met hen deed! Het zal een voor de meeste kinderen ,een heerlijk en welkome aangename bezigheid geweest zijn 1x per week. En dan de fantastische weekenden in Leur! Waar ik vaak met de kinderen en pony's de bossen in ging van het landgoed van de Baron Verschuer!
Ik ben nu 64 en nog geef ik les aan kinderen met een verhaal Het is geweldig om te zien hoe pony's de kinderen veel zelfvertrouwen geven.en welk een band ze met hun opbouwen.
Ik hoop met deze foto's veel mensen een plezier te doen.
Met vriendelijke groeten, Marja Spaans
Reactie 64:

Ankie Diening, 06-03-2017: Ja Ans, leuk om van je te horen. Ik zal je emailen.
Mijn tijd op Sonnaville Oct 69-Mei 70 waren hele interesante maanden waar ik met veel plezier heb gewerkt en veel geleerd. Ik denk nog vaak terug aan de jongens waar ik verantwoorlijk voor was.
Hun hebben mij de kans gegeven om hun beter te verstaan en zo doende hun proberen te helpen.
In Mei ben ik weer terug naar Canada gegaan omdat ik mijn nu man en toen vriend heel erg miste.
Wij zijn getrouwd Dec 17/71 en hebben 5 kunderen en 4 kleinkinderen.
We wonen in North Vancouver, Canada en zijn allebei gepensioneerd al een paar jaar.
Zou het heerlijk vinden om van de jongens te horen hoe alles is met ze.
Alle beste Ankie
Reactie 65:

Gerard IJdo, 10-08-2017: Ik kreeg deze link toegestuurd en heb van februari 1970 tot zomer 1972 in de achterkamer gezeten. Dus heb ik Ankie kort meegemaakt samen met Nelie van Vulpen en Marijke ? als ik het goed heb.
Ik ken het huis wel maar heb daar nooit les gehad. Ik zat verderop op de Jacobusschool, tegenwoordig Klimop.
Reactie 66:

Tineke de Roos, 07-11-2017: Ik zou het leuk vinden om in contact te komen met oud medebewoners van Sonneville in Nijmegen. Ik heb daar van 1977 tot 1979 gezeten, eerst in de voorkamer en later in de stallen. Ik kwam uit Friesland en had behoorlijk veel heimwee. Ik sliep met Mirjam Beyers op de kamer. graag reakties, ik ben te vinden op facebook via de chat
Reactie 67:

Rob Muller, 02-01-2018: wat leuk dat ik na zo lange tijd bekende namen zie. Ik zat begin jaren 70 in de stallen. Ik zag dat Eric Schumacher heeft gereageerd. Ook Wim, fijn vent. Ik heb veel van je mogen leren. Nu ben ik 57 en ben zelf directeur van een wooninitiatief voor ouderen met dementie. Graag kom ik in contact met bewoners uit die tijd.
Ik heb zeker goede herinneringen aan Sonnaville, natuurlijk ging het niet altijd op een fijne manier, maar ik ben er prima uitgekomen.
Ik herinner als leiding: Win, Trijnie, Marianne. In de groep waren dat Herman-Jan, Eric, Patricia, Noldie....misschien komt er nog wel eens contact.
Ben van de zomer met de motor nog langs gereden....en op en in de gebouwen geweest. De studenten die in de "stallen" woonden, wilden mij wel laten zien hoe het nu is.
Ik hoop dat er nog iemand reageert.
Reactie 68:

Tineke de Roos, 02-01-2018: Hallo Rob ik zat in 1977 tot 1979 op Sonneville in Nijmegen ik ben nu 54 jaar ik denk niet dat ik jou ken Gr Tineke de Roos
Reactie 69:

Udo Hermsen, 11-01-2018: Hoi Allemaal!
Ik zat dacht ik een klein half jaartje op de Sonnewijser bij die witte Villa 1980/1981. En toen daarna gingen we allemaal naar de nieuwe gebouw De Kern aan de Jacob van Campenstraat daar zat ik tot 1986. Daarna naar de V.S.O School verderop in dezelfde straat (het witte hoge gebouw). En ook zat ik op de dagverblijf De Sonnaville toen ik nog op De Sonneweiser zat.
Ik heb nog een klasse/groeps foto ervan:

De foto is gemaakt achter de Villa huis 1980/1981. Ik sta helemaal rechts met een bruin trui en groene laarsen aan.
Met vriendelijke groeten van Udo de Beatboxer uit Nijmegen uit Heseveld waar ik al 1981 al woon met mijn moeder. Ik heb Facebook https://www.facebook.com/udobeatboxer
Reactie 70:

Rob Muller, 11-01-2018: Hallo Tineke. Leuk dat je hebt gereageerd. Het klopt dat je mij niet kent. Ik heb in 1972 en 1973 in de Stallen gewoond. Ik ben nu 57 jaar. Ik heb ook vaak op de pony's gereden. Ik herinner mij ook nog een rode bestel eend. Ook de tijden op de boerderij in Leur... Ik heb nog steeds een plakboek van uit die tijd. Ik zal deze er nog eens bij zoeken en eens zien of daar wat leuke verhaaltjes uit komen. Gr. Rob
Reactie 71:

Anita Mirandolle, 13-01-2018: Hoi Rob, nou jou ken ik van top tot teen hoor... :)
Wat zou ik die tijd in de Stallen (1976/1977) nog eens dunnetjes over willen doen.
In 2009 heb ik heel veel foto's kunnen maken van binnen en buiten.
Het zou toen gesloopt worden, maar niet alles is dus gesloopt.
Ik ben nu 56 en woon in Voorthuizen (Gemeente Barneveld).
Heb je wel overal op internet gezocht, maar niet kunnen vinden.
Leuk dat je nu reageert op deze website.
Groetjes Anita.
Reactie 72:

Udo Hermsen, 13-01-2018: Op de Dagverblijf Sonnaville 1981 tot 1986 zat ik bij Rob, ik weet zijn achternaam niet. Ik heb een aantal foto's van het Dagverblijf De Sonnaville Nijmegen

Redactie, 21-01-2018: zou je de foto's kunnen mailen naar info@noviomagus.nl ? Graag gescand op 300dpi (of 600dpi als ze klein zijn of veel details bevatten). Kun je bij elke foto aangeven wie-wat-waar-wanneer-waarom? Voor zover bekend natuurlijk.
Reactie 73:

Janne Bakkenes, 15-02-2018: Hallo iedereen,
Ik ben Janne en heb van 1969-1971 in de stallen gewerkt.
Heb daar een geweldige tijd gehad al was het hard aanpoten en was de beloning zeer gering.
Ook ik heb de oude boerderij nog meegemaakt waar wij als groep vaak vertoefden.
Ik hoop Maria die in het grote huis werkte nog eens te ontmoeten. Wie weet wat haar achternaam is en waar zij nu woont?
Reactie 74:

Rob Muller, 19-02-2018: Hallo Anita, ik heb mijn plakboek gevonden; daar kon ik eea terugvinden.
Ik heb tot 25 november 1975 in de stallen gewoond. Ik herinner me jouw naam niet meer.
Cecile van Elsberg, Eric Schumacher, Jan-rik Brandt, Susanne Brasser, Noldie Luimes en Bas Tiggelaar kon ik nog terug vinden. Ook Herman-Jan Janssen herinner ik mij nog. Wellicht kun je mij nader informeren. Het is al lang geleden. Ik denk toch nog wel eens aan die tijd terug.
Reactie 75:

Tineke de Roos, 19-02-2018: Wie weet nog wat van de leiding of heeft nog contact? Ann de Vlas en Tjitske, Paul o en Martine. Ik heb het dan over de jaren 1977-1979. ik hoor graag van jullie.
Reactie 76:

Anita Mirandolle, 19-02-2018: Hoi Rob, ik zat samen met Susanne Brasser op de kamer.
Ik geloof dat je een paar maanden of weken nadat ik kwam al weer weg ging.
Wat ik niet zo leuk vond, maar had wel een kleine pasfoto van je.
Die ben ik helaas kwijt geraakt, heb deze nog wel van Susanne Brasser.
Bas Tichelaar is helaas een paar jaar geleden omgekomen bij een verkeersongeval.
Ik had in die tijd contact met Peter-Jan Mischke en die vertelde dat, hij was er helemaal kapot van, want ook na Sonnaville waren het nog goede vrienden.
Reactie 77:

Rob Muller, 20-02-2018: Hoi Anita. Ik zou het fijn vinden als we contact hebben via mijn eigen mail info@mullertechniek.nl . hoop op je reactie. Ik ben de komende dagen even druk maar zal snel reageren. Gr. Rob
Reactie 78:

Ans van Cromvoirt, 20-02-2018: Hallo Janne Bakkenes, wij hebben samen op Sonnaville gewerkt. Jij in de stallen, ik in de voorkamer. Ik ben met jou nog een weekend bij jouw ouders geweest.
Reactie 79:

Fiep Gesthuizen, 22-03-2018: Hier woonde familie Wim van der Velden -neef van mijn moeder- gehuwd met Bets Braam met 12 kinderen. Wim was leraar MO Nederlands aan het Dominicuscollege en Directeur van de Handelsavondschool. In dit huis ben ik diverse malen met m'n ouders op de koffie geweest bij ome Wim en tante Bets.
Helemaal boven -de speelkamer- stond een voetbalspel waar ik ooit met m'n vingers tussen de klep kwam. Dat vergeet je nooit meer (was toen 8 jaar). Bij de familie van der Velden kwam je in een warm nest, gastvrij en altijd goed gemutst. Veel achterneefjes en achternichtjes kwamen vaak naar Millingen op de boerderij. Vooral tijdens de Millingse kermis. #Mooieherinneringen. Ik heb nog steeds contact met de jongste telg uit dit gezin: Juleke van der Velden (m'n achternichtje).
Reactie 80:

Theo Dekkers, 24-07-2018: hoi allemaal !
Ik heb op Sonnaville gewoond van augustus 1970 toen ik 11 was, tot april 1972, eerst in de achterkamer en later in de stallen.
1 ken ik uit de lijst hier, Gerard IJdo, en met hem heb ik af en toe nog steeds contact maar verder ben ik iedereen 'kwijt'.
Ann de Vlas maakte in die tijd al video's in zwart-wit, een dikke sony camera herinner ik me, helaas nooit iets van terug gezien, ik heb zo'n vermoeden dat dit materiaal verloren is gegaan of bij nagelatene van Sonnaville ergens op zolder ligt.
De leiding in de achterkamer, juff. Nelie (van Vulpen), Maria, Marian, Marijke, en meneer Chris, we gingen 2x per week zwemmen, het gebouw was toen nog redelijk nieuw, zwembad was onder de gymzaal.
In de achterkamer zaten toen, voor zover ik me herinner, Gerard zoals eerder genoemd, Peter Pardoel, Peter van Eijk, Martin van der Lelie, Sjaak Wychinsky, Bart Termeulen, Karel Lucas, Johnny Stevenhagen, Ans Vogelsang, Karin Slits, verder weet ik zo niet meer, in de keuken stond mevrouw de Heer, en later meneer Hans.
De boederij was in die tijd pas opgeleverd, ik kan me herinneren dat Sneep zei "twee jaar terug liepen hier nog koeien", heel indrukwekkend :).
Speltherapie was van juffrouw Esther, uit Boxtel, met haar Renault 4 weet ik nog.
De 6e klas zat ik op de Lanteerne met stamgroep de klaprozen bij juffrouw Annie, 1e klas LTS op de Roncalli die toen nog aan de Weurtseweg was naast een kwastenfabriek of zoiets, tja, zo wat flarden uit die tijd.
Ik ben er vorig jaar ook nog is langs gereden en dan komen dit soort herinneringen met de nodige beelden, geuren en geluiden weer boven drijven :)
Reactie 81:

Tineke de Roos, 24-07-2018: Hallo Arie B uit Geldermalsen, was jij die lange jongen met blond haar? Volgens mij heb ik toen mijn eerste zoen van jou gehad, dat was op de boerderij. Ik zat eerst in de voorkamer en later in de stallen, periode 1977 tot 1979. Ik sliep met Mirjam Beyers op een kamer. Leuk om iets te horen van je.
Groetjes, Tineke de Roos. Ik kwam uit Drachten (Friesland) en Nijmegen was een wereldreis toen.
Reactie 82:

Richard Melis, 09-10-2018: Hallo allemaal hier. Ken vele niet maar een aantal wel. Ik heb de laatste 3 jaar op Sonnaville gezeten. Eerst in het achterhuis later in het voorhuis. Was een leuke tijd maar ook ik had het gevoel er niet thuis te horen. Had met aantal goed contact zoals David Ubels en Pascal Visser. Zal eens gaan zoeken, moet nog veel foto's hebben uit die tijd. Groeten Richard
Reactie 83:

Marsya Wyczynski, 19-10-2018: Ik ben de immens trotse dochter van mijn zorgzame en liefdevolle vader Sjaak Wyczynski. Mijn vader heeft in 1971-1972 in dit onmenselijke internaat gezeten. De vreselijke verhalen over kindermishandeling ken ik. Helaas heeft hij dit niet alleen met zijn eigen ogen gezien, maar ook heeft hij dit zelf mee moeten maken. Gelukkig is mijn vader prima terechtgekomen (en nee...niet door dit horror huis) en is hij door zichzelf een succesvolle zelfstandig ondernemer geworden. Ik verbaas mij over de positieve en subtiele reacties die over dhr. Sneep gaan. Dit monster van een lafhartige vent had zijn streken in deze tijd niet kunnen uitvoeren want dan zou hij meteen achter de tralies zitten. Je blijft met je poten van kinderen af!!! Vieze griezel. Dhr. Sneep zal natuurlijk niet meer in leven zijn, maar ik wil dit graag kwijt omdat ik weet dat er mensen zijn die in dit internaat verschrikkelijke trauma's hebben opgelopen. Gelukkig is mijn vader een hele sterke man die zich door niets of niemand klein laat krijgen.
Mijn sympathie en steun gaat uit naar de mensen die hebben moeten lijden onder het leed van kindermishandeling/kindermisbruik in dit internaat.
Reactie 84:

Anita Mirandolle, 02-03-2019: Marsya Wyczynski, ik begrijp hier dus helemaal niks van, van jouw horror verhaal!
Kindermishandeling never nooit niet op Sonnaville.
En zeker niet door dhr. Sneep, kon altijd goed met die man praten.
Ik heb best een hele goede tijd gehad en zou dit nog wel eens over willen doen.
Kan me hier dus niet in vinden, kindermishandeling, horrorhuis en weet ik het allemaal.
Ik zou toch maar een beetje op je woorden letten.
Reactie 85:

Jolande van den Berg, 03-03-2019: overdrijven is ook een vak Marsya. Sorry, meneer de Koning was een rotzak maar Sneep was een goede man. Oke als kind ervaar je dingen anders en lijken dingen erger, maar Sneeppie was een goede man. Waar 't mis ging was bij sommige kinderen in het internaat zelf. Ik had zo'n figuur die in bed plaste en wij moesten haar om het uur wakker maken. Deden we dat niet dan sloeg dat vriendje ons in elkaar. Maar Sneep, nee niks dan goed over hem.
Reactie 86:

Cees Graauwmans, 03-03-2019: Kan me géén mishandeling herinneren, heb er 42 jaar gewerkt.
Reactie 87:

Cees Graauwmans, 03-03-2019: Udo (reactie 72): was dat niet Rob K.K. (Klein Kauwenberg)?
Gr. van 'meester' Cees
Reactie 88:

Cees Graauwmans, 03-03-2019: Marja Spaans (reactie 63): wij (Ans en Cees) hebben nog steeds contact met Ann de Vlas. Bel ons maar: 0621806928. Mocht je niet weten wie wij zijn... we hebben allebei op Sonnaville gewerkt van plm. 1970 tot 1976 (Ans) en tot 2015 (Cees)
Reactie 89:

Cees Graauwmans, 03-03-2019: Adriaan Goddijn (reactie 58): ja, ik herinner me jou wel degelijk!!! Je was (gelukkig 'was') een ettertje en ik noemde jou in gedachten Adriaan Koppijn. Maar wat het slaan betreft: ik heb 42 jaar gewerkt als onderwijzer en NOOIT een leerling geslagen oid. Groetjes van "meneer" Cees (0621806928)
Reactie 90:

Cees Graauwmans, 03-03-2019: Hoi Jaqueline Pijman,
Graag contact met je ouwe onderwijzer meeskees, bel me of app me: 0621806928
Reactie 91:

Theo Dekkers, 03-03-2019: Ik vind het opmerkelijk over Sjaak, ik heb een half jaar tot een jaar bij Sjaak in de groep gezeten in de achterkamer, mij staat bij dat Sjaak zijn mannetje wel staat, maar als Sjaak het zo heeft ervaren wat Marsya schrijft na bijna 50 jaar dan is dat zo, een persoonlijke ervaring is niet voor niets persoonlijk. Sneep kon ook best wel hard zijn trouwens ;)
Werkte jij er in 1971 Cees ? Dan moeten we elkaar kennen, dan moet je iedereen nog wel kennen ;)
Reactie 92:

Rob Muller, 03-03-2019: Wat een onzin....mishandeling. Is een erg persoonlijke ervaring. Mij daarentegen was een fijne tijd...niet waar Miranda...jammer dat oud bewoners dit zo kunnen ervaren. Sterkte met de verwerking van deze frustratie..
Reactie 93:

Marsya Wyczynski, 04-03-2019: Dankjewel Theo. Zo is het maar net, wat je zelf niet hebt gezien en niet hebt meegemaakt daar kan je niet over meepraten.
Er is in de tussentijd ook al contact opgenomen door personen die ook te maken hebben gehad met soortgelijke incidenten mbt de volslagen idiote driftbuien van Sneep met zijn losse handjes (het slaan van een kind heet mishandeling). Dit zegt dus al meer dan genoeg. Verder laat ik het hier bij.
Reactie 94:

Janine Steur, 08-03-2019: Ik heb ook een jaar op Sonnaville gewoond, als ik me goed herinner van 1978 tot 1979. Ik vond dat jaar best wel zwaar. Ik had ontzettend last van heimwee. Ik wilde alleen maar naar huis. Maar dat ging dus niet.
Ik zat volgens mij in de achterkamer. Ik kan me maar weinig namen herinneren. Alleen Angeliek en Dio. Zij stonden altijd wel op de voorgrond. Ik sliep bij Angeliek op de kamer. En bij Jolande van den Berg? Ik zie trouwens namelijk mijn naam vermeld staan in jouw tekst. Wat een goed geheugen!! Ik denk dat ik een hoop heb weggestopt.
Ik vond Sneep niet zo'n prettige man. Ik schrok me altijd wild als hij kwaad werd. Dat ervaarde ik als heel heftig. Ik vond wel meer dingen daar heel heftig. De vechtpartijen onderling bijvoorbeeld. Mishandeling.... nee daar was denk ik geen sprake van. Ik zat trouwens op de middelbare school toen. En heb dat schooljaar compleet verknald.
Reactie 95:

Jolande van den Berg, 10-03-2019: hey Janine Steur, hoe is 't met je? Haha, ik heb nog foto's van ons. Nou, dat ik nog veel weet komt doordat ik autisme heb: mijn kort geheugen uh die weet niks, mijn lang termijn zat haha. Sneep was voor mijn geen rotzak maar ja ik had engeloogjes weet je nog. Ik kon bijwijze van in zijn pap ....... Angelique was degene die ons terroriseerde ivm nachtelijke ongelukjes.
Leuk om je berichtje te lezen, lieve groetjes uit Brabant.

Ik lees net dat Cees Grauwmans nog contact heeft met An de Vlas. Dat was mijn steun en toeverlaat. Ik heb haar nog in mijn poeziealbum staan en ze nam mijn regelmatig mee naar haar huis. Zij vond dat ik engelogen had en was de enige die begreep dat ik niet bezeten was maar gewoon epilepsie had. Ook had ik ooit haar adres en heb nog 1 brief van haar. Helaas ben ik het net als het adres van juf Hannah en Mieke en Paul (begeleiding) kwijt geraakt, jammer.
Reactie 96:

Janine Steur, 21-03-2019: Hey Jolande... het gaat heel goed met me. Met jou ook? Wat ontzettend gaaf dat je zelfs nog foto’s hebt. Jee dat heb ik zelfs niet. Ja.... die Angeliek...dat was me er eentje. Maar die Dio ook. Die namen die jij allemaal noemt...zeggen me helemaal niks. Ben ik allemaal kwijt. Ik zou ook nog wel eens een kijkje willen gaan nemen bij Sonnaville. Het was toch een periode van mijn leven die ik nooit zal vergeten.
Reactie 97:

Jolande van den Berg, 23-03-2019: Janine heb je fb dan kunnen we ff bijkletsen haha.
Ach, wijzer zijn we er niet geworden haha, hoe maak ik zuurtjes en judo zwemmen haha. De meeste mensen vergeten zoiets alleen ik heb autisme dus korte termijn ben ik kwijt, lange termijn weet ik zat haha.
Sonnaville is niks meer behalve een steen in 't voorgebouw, de rest onze achterkamer /voorkamer stallen eethuis alles is weg en de rest gaat dit jaar plat.
Elke juli ga ik ff langs want ik loop de 4daagse van Nijmegen dus ja dan ben je zo bij de Kerkstraat.
Waar woon jij nu (Elst of ergens anders) ik in Raamsdonksveer Brabant. nou lieve groetjes
Reactie 98:

Janine Steur, 24-03-2019: Ja ik heb facebook. Je kunt me vinden onder de naam Janine Jansen. Ik woon allang niet meer in Elst. Tegenwoordig woon ik in Driel. Een dorpje vlakbij. Lijkt me leuk om bij te kletsen. Even herinneringen ophalen.
Aaahh wat jammer dat er bijna niks meer is van Sonnaville. Had het nog wel een keer willen zien.
Oh trouwens.... zou de foto's heel graag zien die jij nog hebt van ons uit die tijd.
Reactie 99:

Thea de Wit, 15-06-2019: Rob de Koning was een vreselijke man die idd zijn handen niet thuis kon houden. Voor de rest heb ik een bijzondere tijd daar ervaren. Ik was hier rond 1982/83.
Wel bijzonder dat dit het horrorhuis wordt genoemd, ik voelde me op bepaalde momenten echt niet prettig door de uitademing van het huis.
Reactie 100:

Jolande van den Berg, 16-06-2019: Ik vond Meneer de Koning ook een rotzak. Sorry maar Meneer Sneep was schappelijker vond ik.
En 'horrorhuis' haha de achterkamer waar ik zat als 't onweerde dan leek het wel of het instortte.
Janine Jansen: uh heb op feesjeboek gekeken maar uh ik vindt wel 20 Janine Jansen haha.
Reactie 101:

Cees Graauwmans, 16-06-2019: Udo Hermsen: de achternaam van meneer Rob is Leijser!!!
Reactie 102:

Twan van Asten, 13-08-2019: Leuk hier die berichtjes te lezen over Sonnaville. Ik heb van augustus 1979 tot juni 1981 op het internaat gezeten. Waarvan 1 jaar jaar op de Sonnewijser.
Ik zat in de voorkamer.
Ken nog verschillende namen herinneren, oa Gijs van Wijk, Erik Heesakkers (hij is een paar jaar geleden overleden door een virus), Marc Pauw, Harry van Dam en Dio en Angelique.
En Siegfried van Hoek, heb contact met hem gehad via Facebook. Hij kon mij niet herinneren.
En Jolande zat jij niet bij mij in de klas op de Zonnewijser?
Van de leiding herinner ik nog Jaap, Wil en Paul en Inet.
Reactie 103:

p, 15-11-2019: ik zat in de voorkamer 72/74
nou ik heb menig keer mogen ervaren hoe sneep rood aan liep en mij sloeg of aan men oren trok en daarna met zn zakdoek zn verhitte hoofd en nek afdroogde nee dat was absoluut geen prettige man integendeel
en de beo maar roepen
begeleiders Ans Silvo Annemarie Jos Merel
groepsgenoten ; Henk Juriaan Irene Marian Bart Rob Adriaan Peter Pieter Saskia
Marja van de ponys
mooi om reactie 52 van Ans te lezen en 53 van Silvo
en herinner mij ook nog dat Cees een hond had die de gang in de sonnewijzer onder piste
Reactie 104:

Arno Verhage, 19-04-2020: Tineke de Roos, herinner je me nog? Ik heb samen met jou in de stallen gezeten. Mirjam ken ik ook nog. Karin, Pauline, Erik, Marcel, Louis (beiden overleden), Taco, Gea. Dat zijn een paar namen die ik me herinner. Martine (ook overleden), Tjitske, Ant, Mieke, Bertie.
Reactie 105:

Rinus, 08-07-2020: In de laatste jaren van Sonnaville heb ik hier gewerkt, eerst in het achterhuis en daarna in de schuur. Eerst met Marian en Piet, daarna met René, Carla en Lianne. Ik herinner me nog Richard de Rooy, Ibrahim en Jeffrey en Marc en Marco uit Oss. Richard heb ik 8 jr geleden nog ontmoet. Muziek stond toen centraal in mijn leven.
Misbruik is mij niet bekend, geweld wel, ook ik werd geslagen en verdedigde mezelf of andere kinderen. Met kennis die ik nu heb zou ik eerder ouders begeleiden dan de kinderen. Rinus
Email au.tarnas@gmail.com

Redactie: je schrijft dat je hier gewerkt hebt, maar personeel werd toch niet geslagen?
Rinus: Agressie van jongeren was redelijk normaal. Nu zeg ik uiting van onmacht. Ik ging het niet uit de weg, dat wisten ze ook. Daarna in alle redelijkheid bespreekbaar maken. Een uitlaatklep om op normale manier om te gaan was het stoeien na de maaltijd. Ging niet zachtzinnig, maar grenzen stellen was voldoende om te stoppen. Hand vlak op de grond. Dit waren mooie momenten.
Reactie 106:

Jolande van den Berg, 09-07-2020: leuk om nog steeds dingen te lezen over Sonnaville.
Er staan heel veel namen in mijn oude poezie album: meneer Marc (judoleraar toch?), An de Vlas, Sneepie zelf Janine, Helma, Margot, Karin en oja Jeroen (die gaf elk knuffeldier een naam) en Wolter van Wenen maar ook Betty (van de Stallen), Gea, Tineke de Roos, volgens mijn jij ook en Tjitske (zal nog wel eens opzoeken). Rene Strieckwold is 2 of 3 x nog teruggeweest op Sonnaville en daarna uh stopte 't contact.
Ik weet 1 ding: ik heb er niks geleerd, ben er niets mee opgeschoten. Ja, kerkliedjes die Paul en Marieke zongen en ik later nog eens aan mijn kids leerde. Maar ja toen was autisme nog niet zo bekend als nu.
Reactie 107:

Jeffrey, 26-07-2020: Van mijn 10de tot 14de jaar heb ik op de Sonnewijzer en het internaat Sonnaville gezeten. Deze periode was voor mij een hel. Leiders van Sonnaville probeerde je met harde hand te heropvoeden. Wanneer je bij het eten niet rechtop zat, dan liep er ongemerkt een leider achter je langs en trok je dan aan je haren achter in je nek omhoog. Wilde je niet luisteren, dan werd je arm achter op je rug gedraaid. Als je dan luisterde lieten ze je arm weer iets zakken zodat de pijn minder werd. Wanneer ik me toch los kreeg uit hun greep, dan gingen ze met je volle gewicht op je zitten waardoor je als klein jongetje nog nauwelijks adem kon halen. Rinus (reactie 105), ik ken jou zeker nog.

Wat ik in deze periode leerde was dat je problemen met geweld oplost. Ik ging hier als 10 jarige onbegrepen autist heen, en ging 4 jaar later, toen Sonnaville gesloten werd, als gewelddadige tiener weg.

Rinus, ik neem aan dat je met onmacht de onmacht van de leiders bedoelt en niet van de kinderen. Ik vind het geweldig dat je als een van de weinigen durft te vertellen dat hier zeker wel sprake was van geweld. Bij mij was dit bijna dagelijks.
Reactie 108:

Helma van Wanrooij, 11-08-2020: Ik heb van ongeveer juni 1978 tot en met december 1980 op Sonneville gezeten. Ik heb in de voorkamer, de achterkamer en later in de schuur gezeten. Diegenen die in de schuur zaten, mochten elke weekend naar huis.
Veel van de namen weet ik niet meer maar Rene Strieckwolt, die ken ik nog wel. Heb nog een tijdje contact gehad, helaas is dat verwaterd.
Wat ik me ook nog kan herinneren was dat we in de eetzaal van de schuur zaten en elke dag werden er 2 of 3 kinderen aangewezen om corveedienst te doen. In de zaal stond een piano tegen de muur, daar hebben we, na tig weken komijnenkaas te hebben gegeten, de rest van de kazen achter die piano verstopt en dan heel onschuldig kijken wanneer er ongedierte rond liepen in de zaal en dat het heel erg stonk.
Ik zelf heb een fijne tijd gehad, veel sporten zoals zwemmen, judo en paardrijden. Elke zomer naar de boerderij van meneer Sneep, dat was ook een fijne tijd. Sommige namen die ik voorbij zie komen, denk ik, ik heb bij jullie in de groep gezeten, Thierry, Rob, Jeroen met zijn knuffels, Gea. En volgens mij, ken jij mij dan ook, Jolande maar je moet me vergeven, zoals ik al heb gezegd, ken ik niet alle namen meer.
Fijn om weer eens te lezen over de tijd van Sonneville.
Reactie 109:

Ans, 12-08-2020: Jeffrey, in welke jaren zat jij op Sonnaville en de Sonnewijzer? Ken jij nog de namen van leidinggevenden en onderwijzend personeel die jouw leven tot een hel maakten?
Reactie 110:

Jeffrey, 21-08-2020: Ans reactie 109: Jou kan ik me niet herinneren. Ik heb daar gezeten in de periode dat Sneep net weg was en Rob de Koning directeur was tot de sluiting. Uiteraard kan ik me de namen van de personen die mijn leven tot een hel maakten nog herinneren, alleen wil ik ze niet met naam op deze site noemen omdat ze met de wetenschap van toen wel de beste intenties hadden.
Reactie 111:

Twan, 05-09-2020: ik zat op de Sonnewijzer en Sonnaville dagverblijf (de Sonnepit). 1978 1982. Heb er nog steeds leuke herinnering aan. Zou graag met nog wat klasgenoten en leraren en groepsbegeleiding in contact willen komen.
Geweldig om de schoolfoto bij reactie 69 terug te zien. Ik zit op de voorste rij, achter het hondje. Mijn groepsbegeleiding was Rob en Betty. Leraren Cees, Hans, Joke met Hercules het hondje met een mank pootje.
Ik kan me nog vele uitjes herinneren. Met de klas op kraamvisite bij meester Cees. Naar attractiepark Goudenhand. Met de Sonnepit naar Ameland.
Namen van klas, groepsgenoten: Jalmar, Martijn, Martine, Jos, Andres, Stefan Hermsen, Antoine, Hans, Cindy van Leur. Weet niet alle namen meer. Leuk dat ik over deze tijd nog iets terug kan vinden. Ik ben nu 49 en dan ga je steeds vaker aan vroeger denken. Meschien dat de meeste mij kennen als Twan Kersten. Maar dat was vanwege de thuissituatie.
Woon tegenwoordig in Deil. In die tijd woonde ik in Beuningen. Gr Twan.
Reactie 112:

Cees Graauwmans, 06-09-2020: Hallo Twan,
Volgens mijn herinnering is jouw achternaam v.d. Hurk. Klopt dat? Als je contact wil kun je me mailen: ceesgraauwmans@hotmail.com Heb mijn hele loopbaan op de Sonnewijser gewerkt!
Groetjes, "meneer" Cees (inmiddels met pensioen)
Reactie 113:

Jolande van den Berg, 06-09-2020: hoi Helma van Wanrooy (reactie 108), ik heb nog foto's van jou hoor en van Jeanine ook. Ach ja, wat mij bij blijft zijn de pesterijen van Angelique, vooral rond bedtijd. Voor de rest ik had met weinig mensen problemen ook met Sneeppie niet. de naam Cees (Graauwmans) zegt mij wel wat maar uh ik kan je niet meer voor mijn geest halen, wel heeft mijn moeder ooit verteld dat jij de enige was die zag dat ik absences /epelepsie had maar dat de rest 't bij aandacht trekken hield. Ach ja, langgeleden tijd.
Reactie 114:

Cees Graauwmans, 06-09-2020: Hoi Jolande, als je wilt zien wie ik ben en hoe ik er nu uitzie: mijn profielfoto staat op facebook, fff googelen! ;)
Reactie 115:

Anja, 09-01-2021: Mijn broer heeft in het internaat gewoond, schat zo van zijn 8e tot 12e. Hij is nu 50. Ibrahim...
Hij was een zogenaamd Zmok kind. Het heeft jaren geduurd voor de aap uit de mouw kwam, maar wat Marscha verteld is niks aan gelogen. Mijn broer is door Sneep zelf misbruikt en niet één keer maar vaker. Geweld/kindermishandeling was er aan de orde van de dag. Hoe erg moet het geweest zijn als je jaren later middels emdr therapie en agressie regulatie therapie (omdat je moordneigingen hebt jegens die man) weer probeert je leven op de rit te krijgen. Hij heeft echt naar Sneep gezocht met de intentie hem te confronteren. Bleek de man overleden te zijn. Dat is uiteindelijk mijn broers redding geweest en heeft ie kunnen berusten en laten rusten. Maar zijn jeugdjaren daar waren een hel. De enige naam die ik me nog herinner waarmee hij optrok was Stefan...

Redactie: Voor de duidelijkheid: je schrijft dat je broer misbruikt is. Bedoel je daarmee seksueel misbruik of bedoel je fysiek geweld?
Anja: ik bedoel dat in de breedste zin van het woord. Verkracht en mishandeld. Mijn broer zat intern, kwam alleen het weekend naar huis, zat op Sonnewijzer en Sonnaville. Sommige groepsleiders waren behoorlijk hardhandig. Sneep ging nog wat stappen verder. Ik kan me het verhaal van Marsha daarom goed voorstellen. Vind het commentaar in de racties 83, 84, 85, 92 en 93 dan ook best denigrerend. Dat zij het (gelukkig) niet hebben ervaren wil niet zeggen dat het niet gebeurd is. Het afdoen met succes met het verwerken van je frustratie vind ik helemaal buiten proporties. Als je 35 jaar na dato in therapie moet omdat je moordneigingen hebt jegens die man, is dat niet vanwege een tik tegen de broek. Een corrigerende tik was destijds nog oké, maar je hebt een tik en je hebt slaan tot je er blauw van ziet. Dus niet zeggen mishandeling is hoe je het persoonlijk bekijkt.
Reactie 116:

Richard Melis, 09-01-2021: Hoi Anja, ik kan me Ibrahim nog goed herinneren. Ik kon er best goed mee overweg. Vaak was ik met hem en David buiten aan het rondstruinen. Denk zelfs dat ik er nog foto's van heb. Weet niet of hij mij nog herinnert maar doe hem de groeten. Ik ben inmiddels 53 jaar maar denk nog vaak terug aan die tijd. Jammer dat het zo verwaterd is allemaal. Zeker er waren slechte maar zeker ook goede tijden daar. Persoonlijk zou ik best graag nog eens mensen van toen ontmoeten. Helaas vele al overleden zo ik hier lees en ik zelf weet. Zeker het laatste en afsluitende jaar van PTI was erg leuk. Kleine groep met zijn allen in het Voorhuis, de rest was toen al buiten gebruik. Op de Sonnewijzer heb ik niet lang gezeten, ben al snel naar een externe MMAVO gegaan. van kindermisbruik heb ik zelf nooit iets gemerkt of ondervonden. Jammer dat het voor die mensen die dit wel ervaren hebben zo is gegaan. Wel kan ik me herinneren dat er door sommige leidinggevenden hard werd opgetreden als we niet deden wat er werd verlangd.
Reactie 117:

Anja, 10-01-2021: Richard, reactie 116, foto's... wat leuk! Ik herinner me niet veel van mijn broers tijd daar, weet alleen Stefan nog te noemen omdat hij ook wel eens bij ons thuis kwam in de weekenden. Je mag me mailen als je wilt dan vertel ik je wat gegevens van m'n broer.
Reactie 118:

Richard Melis, 10-01-2021: Anja, ik weet zeker foto's te hebben van hem in de voortuin van Sonneville. Ik moet echt gaan zoeken, dit ivm met verhuizing en verbouwen van ons huis. Ik ga dit zeker doen maar kan wel even duren voor ik ze vind. Zal het hier melden als ik ze gevonden heb en jou het dan laten weten. We vinden dan wel een goede en private manier om alles uit te wisselen. Wil zeker voor zijn bescherming geen adressen of nummers hier plaatsen.
Ik zou het ook echt fijn vinden dit te doen en misschien weer eens met Ibrahim te kunnen praten. Laat hem het zeker weten en geef hem alvast mijn groeten. Wie weet dat hij het zich nog kan herinneren.
Wat ik van jou lees over hem doet me veel en vind dit ook echt -sorry voor het woord- kloten voor hem. Niemand en zeker een kind upper verdient dit nooit in zijn leven. Doet mij pijn in het hart en prijs me zelf gelukkig dit zelf nooit te hebben ervaren. Ook Stefan kan ik me nog goed herinneren dus weerlt ook dat ik de goede voor me heb.
Nogmaals heel veel sterkte aan hem en jouw familie. Hoop dat we snel meer contact hebben. Groeten Richard
Reactie 119:

Pascal Visser, 23-01-2021: Ik las hier net een reactie van Richard Melis. Met hem had ik inderdaad een heel goed en leuk contact. Ik zat met hem in de groep op Sonnaville. Richard, mocht je dit lezen, dan kun je me bereiken via mijn mailadres: pevisser@hotmail.nl. Groetjes allemaal. Ciaooooo :D
Reactie 120:

Pascal Visser, 11-03-2021: Even een reactie op Anita Mirandolle. Dat je zelf iets niet hebt gezien of hebt meegemaakt, wil niet zeggen dat het niet plaatsvond. Er was wel degelijk sprake van mishandeling en seksueel misbruik op Sonnaville. Misschien niet op grote schaal of in de periode dat jij er zat, maar ik ken meerdere kinderen die, net als ikzelf, slachtoffer waren en beide moesten ondergaan. Ik heb zelf van 1972 tot 1973 extern op Sonnaville gezeten, ben in '73 intern geplaatst en heb er tot de sluiting van Sonnaville gezeten. Ik was letterlijk het laatste kind dat het terrein verliet voordat de deuren sloten.

Neemt niet weg dat Sonnaville op heel veel vlakken wél een goed internaat was, maar de naam 'Pedo Therapeutisch Instituut' verdiende het mijns inziens zeker niet voor wat betreft een aantal kinderen.

Ik hen nog best veel namen van kinderen waar ik mee op Sonnaville zat. O.a: Richard Melis, David, Frank Müller, Linda Biard, Stefan van de Anker, Antoine Arts, Eric Paastrink, Thea de Wit, Richard de Rooy, Mariette (Ziggy), Rene Striekwold, Gijs, Jan (Elvis fan) en nog velen meer.

Ik heb in alle groepen gezeten door de jaren heen behalve in de Stallen. Ik heb er naast een hoop ellende ook veel leuke herinneringen aan en dan vooral aan de dingen die ik deed met een vast vriendengroepje.

We speelden vaak buskruid. Dat vond ik het leukste spel dat we deden. Ik klom dan vaak op daken of in de grote kastanjeboom. De draaimolen moest je jezelf dan 'vrij buuten'.

Ik herinner me ook de grote walnotenboom nog die achter het gebouw stond waar de keuken zat, de groep de Schuur zat en waar ooit de eetzaal gevestigd was. Ik heb regelmatig vuilniszakken vol walnoten geraapt en deze ook nog eens aan Cees Graauwmans gegeven. Hij was gek op walnoten.

Ook weet ik me nog het gammele blauwe volkswagenbusje en de rode bestel eend te herinneren waarin we altijd zaten als we ergens naar toe gingen. Wat een herrie maakte die.

Verder herinner ik me Petra nog. Zij gaf 'pony therapie'. Er waren toen 2 pony's en een paard. Ik weet alleen de naam van het paard nog. Achmed heette hij.

Wat ik me ook nog herinner is de tijd dat er griep uitbrak. Een groot deel van de kinderen moest toen in bed blijven maar dat gebeurde natuurlijk niet. Zodra de leiding naar beneden was, dan brak de pleuris weer uit! We kregen dan altijd van die zoete gele pap te eten. Die werd aangemaakt met poeder en heet water.
De poeder brandblussers die op de gang hingen hebben we ook regelmatig leeggespoten over de hele boververdieping.

Och jongens toch, ik kan boeken vol schrijven over wat ik allemaal heb meegemaakt op Sonnaville. Voor nu laat ik het hier even bij. Ik wilde eigenlijk alleen even duidelijk maken dat het niet alleen maar 'rainbows and unicorns' was op Sonnaville. Er gebeurden wel degelijk dingen die het daglicht niet konden verdragen.
Reactie 121:

Tineke de Roos, 10-04-2021: Wat leuk jullie reakties, Arno Verhage en Jolande van den Berg. Ik herinner mij jullie nog wel, hebben jullie Facebook? Misschien leuk om een keer te mailen. Mijn mailadres is tn.deroos@gmail.com
Reactie 122:

Jolande van den Berg, 12-04-2021: Hoi Tineke, jij heb bij mijn nog in mijn poezie album geschreven. Tijd vliegt. Ik heb facebook gewoon onder deze naam. Op dit moment ben ik aan t vechten voor mijn leventje, er is alvleesklierkanker geconstateerd dus de foto's van Sonnaville en van bepaalde personen moeten wachten.
Reactie 123:

Tineke de Roos, 13-04-2021: Hoi Jolanda, wat een vreselijk bericht alvleesklierkanker. Ik hoop zo dat je deze nare ziekte mag overwinnen. Ik heb jou een pb gestuurd via Facebook een aantal dagen geleden maar heb waarschijnlijk naar een andere Jolanda een bericht gestuurd. Ik zou het leuk vinden als je wilt mailen naar tn.deroos@gmail.com
Heel veel sterkte en hopelijk tot mails. Groeten Tineke de Roos.
Reactie 124:

Pascal Visser, 21-07-2021: Anja, ik lees net jouw reactie pas. Ik kwam hier even terug om je reactie te lezen omdat ik met Richard contact heb en die vertelde mij over jouw reactie.

Ik kan bevestigen dat dat wat Ibrahim overkwam juist is. Ibrahim en ik zijn een tijdje bevriend geweest. Ik weet niet meer om welke jaartallen het gaat, maar da's niet belangrijk. Mij overkwam het ook. Dhr. Sneep was niet alleen agressief maar ook nog zwaar pedofiel. Ook ik moest regelmatig bij hem op kantoor komen en hem op allerlei manieren seksueel bevredigen. Deed ik het niet goed, dan kreeg ik klappen. Ik heb nooit begrepen dat zijn secretaresse nooit aan de bel getrokken heeft want die zat tegenover zijn kantoor altijd met de deur open en zag wie er naar binnen gingen en naar buiten kwamen. Ook zag ze de vele tranen die over mijn wangen rolden als ik voor de zoveelste keer slaag had gekregen omdat ik 'niet goed genoeg' was geweest.

Ook ik ben ooit naar zijn huis geweest. Ik wist nog goed waar hij woonde want ook nam hij me mee naar zijn huis om me daar te misbruiken. Hij dreigde zelfs me te verdrinken in zijn 'vijver/aquarium', dat onder zijn huis door liep als ik niet deed wat hij zei of als ik het niet goed deed. Niemand zou me namelijk vinden zij hij altijd. Ook ik kreeg de deksel op de neus want ik kreeg toen ook te horen dat hij inmiddels overleden was. Achteraf gezien was ik hier blij om omdat ik pislink was toen ik bij zijn voormalige huis aanbelde en ik hem wel even zou 'confronteren' met alles wat hij geflikt had. Ik was in alle staten toen en niet meer het bange jochie dat ik voorheen was. Dus achteraf gezien ben ik maar blij dat hij al was overleden.

Ik baal er overigens enorm van dat er door sommigen ontkend wordt dat dit soort zaken zich voordeden op Sonnaville. Dit omdat ik meerdere kinderen ken die om o.a. die reden een einde hebben gemaakt aan hun leven.
Reactie 125:

Tommie van Hal, 17-08-2021: op reactie 69 staat een foto waar ik opsta met een blauw trui, links de 3 midden. kent iemand mij nog ik tommie en bij de cees graauwmans, en juffrouw joke in de klas

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: