35

<- Back | Index | Next ->

35.jpg

Weet u het Regionaal Archief Nijmegen, iets meer te vertellen over de hierboven getoonde foto (datum, lokatie, gebeurtenis en/of personen), reageer dan. Ook herinneringen aan hetgeen hierboven te zien is zijn natuurlijk welkom!

reageer

Reactie 1:

Jos Joosten: Tenzij ik me heel erg vergis is dit de achteringang van de Antonius van Paduakerk. De kerk ligt weliswaar aan de Groesbeekseweg, maar er loopt een smal voetpaadje rechts naar de achterkant van de kerk richting Slichtenhorststraat. Vanaf die straat dat paadje in, is de foto volgens mij genomen.

Reactie 2: 

Christiaan Toorop: Wat Jos Joosten zegt is juist. Dit is de achterkant van de Antonius van Paduakerk aan de Groesbeekseweg 96. De achterkant ligt aan de van Slichtenhorststraat. De situatie op de foto is niet veranderd.

Reactie 3:

Wil Sommeijer: Ik ben al 48 jaar weg uit Nijmegen, mijn geboorteplaats. Omdat ik een stadswandeling langs mij nog bekende plekjes in Nijmegen aan het voorbereiden ben om samen met enige vrienden te gaan maken, kwam ik op de website van noviomagus. Complimenten daarvoor overigens, erg informatief. Al bladerend op de website kwam ik deze kerk tegen en daar gingen mijn herinneringen. Als 14-jarig meisje liep ik dagelijks om half negen over dat smalle voetpad naar mijn werkhuis in de richting van de Slichtenhorststraat. Een heel huis schoonhouden, eten koken voor de familie en zelf mee-eten, maar dan wel in de keuken.
Ook kwam ik dikwijls met mijn oma in deze kerk als zij het Rozenhoedje ging bidden en natuurlijk in de kersttijd om de kerststal te bekijken. Leuk ook dat ik na 48 jaar (ik ben nu 62) aan de weet kom dat deze kerk de naam Antonius van Paduakerk draagt. Het is lang geleden, maar kan het zijn dat aan deze kerk ooit een kapelaan Brands of Brans verbonden is geweest (jaren 50)?

Reactie 4:

Nel Verra: Ook ik ben al 41 jaar weg uit Nijmegen, waar ik geboren ben (1949) en 15 jaar heb gewoond, in de Atlohnestraat en van Gentstraat naast Melkerij Lent. Als kind speelde ik met mijn vrienden en vriendinnen op het plein van deze kerk,en met zijn smalle doorgang kwam je terecht aan de achterkant, van de kerk naar de v. Slichtenhorststraat toe. Trouwens fijne website met veel informatie, en ontzettend veel oude foto's die ik goed weet te herinneren. Ik zal nog heel vaak gebruik maken van deze zeer mooie website.
Mijn complimenten hoor! Ga zo door.
Met vriendelijke groet uit het Mooiste Dorp van Noord-Holland (De Rijp) Nel Brouwer-Verra.

Reactie 5:

Theo Verheijen: helemaal juist, elk jaar kom ik hier eens per jaar even kijken voor het een en ander.

Reactie 6:

Wim van Maasakker: In die kerk was toen pastoor van Dijk (deken in nijmegen) en Brans was daar kapelaan. Dat was in het jaar 1950.

Reactie 7:

Hilaire van den Bergh: Ik ben 49 jaar en dit jaar (2006) 30 jaar weg uit Nijmegen. Tot 1969 heb ik gewoond aan de Van Slichtenhorststraat nr 75. In de periode 1963 1969 heb ik vele honderden uren al voetballend met vriendjes en buurtgenoten doorgebracht op dit kerkplein aan de achterzijde van de Padua Kerk aan de Groesbeekseweg. In 1969 ben ik verhuisd naar Brakkenstein. De muur aan de linkerzijde op de kleurenfoto vormde de afscheiding met de tuin van onze buren, (nr 77) alwaar moeder en dochter Blankert in die tijd woonden. Als de voetbal over de muur vloog en in de tuin van de dames terecht kwam, was je er nooit helemaal zeker van of de bal nog terugkreeg In de winter als het gesneeuwd had maakten wij ook glijbanen op dit kerkpleintje. Ideaal omdat het enigszins afliep richting de stoep. Vervelend echter voor de voetgangers die dit niet in de gaten hadden In de jaren 60 kan ik mij herinneren dat onder andere Kapelaan Polle en de latere deken Martin in de kerk voorgingen. Ik was in die tijd ook lid van het jongenskoor dat zong in deze kerk, onder de bezielende leiding van Jan Leisink uit de Sumatrastraat. Maar deze site is niet bedoeld voor jeugdherinneringen . Ik kom misschien later nog wel eens terug met een verhaal.

Reactie 8:

Gerry Kersten: Ja, dit is de Antonius van Padua kerk. Ik heb er ook vlakbij gewoond, nl. in de Sweerstraat, en ook wij speelden daar vaak. In de parochie er achter werden films gedraaid, en in de kelder kon je boeken lenen. Leuke tijd. Ik hoop op meer reacties van oude bekenden uit de buurt.

Reactie 9:

J.G.F.A. Janssen: Naar mijn idee is dit de zij ingang van de kerk aan de Groesbeekseweg t.o. busbedrijf EM Toonen. Kerk Antonius van Padua

Reactie 10:

Ferry Cillessen: Rechts van de foto was een klein keldertje dat in de 50-60 jaren werd gebruikt door de K.A.V. dames waarvan mijn moeder lid was. Van de glijbaan hebben we ook veel gebruik gemaakt, tot dat Jan de koster er pekel over strooide! Gerry Kersten kan ik me nog wel herinneren, Tarzan, bloemen koopman, leuke tijd in de Sweersstraat. Ik woon nu al bijna 30 jaar in Australia. De kerk heeft altijd een goede plaats in de buurt gehad. Kerkkoor, misdienaar, patronaat, bibliotheek, films, kerstnacht.

Reactie 11:

R. Zwanikken, 15-10-2010: De foto die ik hier heb aangeklikt is de zijingang van de Antonius van Padua kerk Via deze ingang gingen wij in de jaren dertig naar het lof in de meimaand en in de oktobermaand. Op maandag 18 september 1944 zijn wij gevlucht van uit de Heijdenrijkstraat naar het Canisius ziekenhuis. De weg leidde tussen de kerk en de links op foto voorkomende muur naar veilig gebied

Reactie 12:

Rien Vermeulen, 13-03-2014: Vlak voor het bombardement waren we in de Genoemde Kerk bij het 40 uren gebed en toen het sein veilig werd gehouden zijn we met een rot gaang naar huis gelopen en net thuis aangekomen vielen de bommen.
Beste mw Vera, Ik woonde ook al die tijd in de Athlonestraat nr 5 van 1933-1957, in een huis van Melkerij Lent. Naast de grote groene poort, U heeft in de van Gentstraat gewoont dan moet U ook de Fam Giesberts kennen die precies naast het hek woonde die de toegang was naar de afleverings plaats (roller bank). Ook moet U dan de Fam Bastiaanse gekent hebben met de kinderen Marietje, Johan en Koos. Die woonde ook in dat rijtje.
Met vriendelijk groeten, Rien vermeulen.
Reactie 13:

Laura de Schepper-Rikken, 21-03-2016: Misschien kent u ook de familie Rikken, vader, moeder, jongen en meisje die daar gewoond hebben van 1949 tot 1951. Dhr Rikken (mijn vader) was hoofdboekhouder bij Melkerij Lent. Het gezin (mijn jongste broer en ik waren nog niet geboren) woonde ook naast melkerij Lent aan de van Gentstraat kant. Nr 47 of 49 meen ik.
Reactie 14:

Charles Schoemaker, 22-09-2018: Een erg bekende en opmerkelijke plek. Ik heb er veel gespeeld maar voornamelijk gevoetbald met Camiel Ex, Henkie Kropman enz. Hilaire, die eerder gereageerd heeft, ken ik nog en zijn verhalen komen zeer bekend voor. Zijn vader was vroeger voorzitter van nec. Ook andere namen klinken vaag door.
Deze zij-ingang van de kerk was vaak het verzamelpunt van kinderen uit de buurt. Ook werd er nogal onschuldig wat gescharreld. Het was een kinderrijke buurt en in deze kerk werden 's morgens zg. kindermissen "gevierd". Aanwezigheid was minstens 2x per week verplicht. De kerk is gebouwd rond 1910 en de bouwpastoor had een Frans klinkende naam.
Na 44 jaar leraar geweest te zijn ben ik nu met pensioen en als ik in Nijmegen ben, nu Gennepenaar, rijd ik nog wel eens door mijn oude buurt en denk ik terug aan de vele kwajongenstreken die wij uithaalden. In de smalle doorgang was "fikkiesteken" een toffe hobby. Eerst oud papier ophalen voor de missie en vervolgens de hele zooi in de fik steken in de smalle doorgang. Heel lang hebben de brandsporen op de muren gezeten.
O ja, tegenwoordig ben ik zelf in mijn woonplaats lid van het kerkbestuur!
Mijn groeten aan iedere lezer van deze site!

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: