111

<- Back | Index | Next ->

111.jpg

Weet u het Regionaal Archief Nijmegen, iets meer te vertellen over de hierboven getoonde foto (datum, lokatie, gebeurtenis en/of personen), reageer dan. Ook herinneringen aan hetgeen hierboven te zien is zijn natuurlijk welkom!

reageer

Reactie 1:

Theo van der Loop: deze foto is gemaakt vanaf Kelfkensbos richting hoek Hertogstraat-Burchtstraat.

Reactie 2:

Edgar Driesen: De hier afgebeelde tank is een Sherman Firefly; een speciale uitvoering met het krachtige 17 pounder anti-tank kanon. Dit kanon was veel beter in staat was om de zwaar bepanserde Duitse tanks uit te schakelen dan het korte 75mm-kanon waar de Sherman normaal was uitgerust. Aangezien het kanon een Brits ontwerp was hadden alleen Britse troepen de beschikking over Sherman Firefly's. 
Voor wat betreft de lokatie denk ik dat de foto gemaakt is op de hoek Hertogstraat-Wintersoord zoals op bij gevoegde foto staat vermeld.

(de hoek is op de foto inmiddels totaal verwoest) of, en dat lijkt mij waarschijnlijker, de hoek Hertogstraat-Kelfkensbosch. Deze laatste aanname lijkt mij waarschijnlijker aangezien de onderstaande foto ook op die lokatie is gemaakt (zowel de tank als de details in de gevel komen overeen met de foto van het Regionaal Archief Nijmegen) 

Betreffende locatie was ik enigszins aan het twijfelen tussen hoek Hertogstraat-Wintersoord of hoek Hertogstraat-Kelfkensbosch. Ik heb de foto nog eens aandachtig bestudeerd en het viel mij op dat op de voorgrond tramrails en bovenleiding te zien was. Bij mijn weten heeft er in tegenstelling tot Kelfkensbosch in Wintersoord nooit een tram gereden, en daarmee is wat mij betreft bewezen dat foto 111 gemaakt is op de hoek Hertogstraat-Kelfkensbosch.
Blijf ik toch nog zitten met een raadsel en dat is eerder getoonde
(bovenstaande) foto met als onderschrift "Hertogstraat hoek Wintersoord - Nijmegen". Stonden er op de hoek Hertogstraat - Wintersoord en de hoek Hertogstraat - Kelfkensbosch vrijwel identieke gebouwen? Of klopt het onderschrift niet en zien we hier de hoek Hertogstraat-Kelfkensbosch?Indien eerdergenoemde aanname mocht kloppen dan kunnen we met zekerheid zeggen dat deze foto is gemaakt op 20 september 1944. De betreffende Sherman Firefly behoorde tot de 2nd Squadron van het Grenadier Guards regiment. Daarnaast is het dan ook vrijwel zeker dat het gebouw op de achtergrond in brand is gestoken door de Duitse troepen, die in gegraven waren op het Valkhof, om zodoende vrij schootveld te maken en en eventuele aanvallers goede aanvalsposities te onthouden.

Reactie 3:

Hylke Roodenburg: Dit grote pand stond tussen Oude Stadsgracht (nu Marienburgsestraat), Kelfkensbos (rechts) en Hertogstraat (links, waar de tank uit komt). Het was rond 1936 gebouwd op de plaats van de vroegere schouwburg. De foto zal zijn genomen rond de bevrijding van Nijmegen, 18-20 september 1944.
Nu staat hier een groot woon-winkelcomplex met een makelaar en Halfords (?).

Reactie 4:

Rob Essers: Hieronder een afbeelding van dit pand op de hoek van de Hertogstraat (links) en de Lange Burchtstraat (rechts) van voor de Tweede Wereldoorlog. Rechts van het pand komt de Oude Stadsgracht uit op de Lange Burchtstraat.

Reactie 5:

Hylke Roodenburg: Er is wat gespeculeerd over het eventuele verkeerde onderschrift bij de ansichtkaart, maar het onderschrift klopt wel degelijk! Wat je uiterst rechts ziet, kunnen namelijk alleen de bomen van het Kelfkensbos zijn. Let ook op de scherpe hoek die het huizenblok hier maakt: zeker minder dan 80 graden, en dat is alleen zo op de hoek Wintersoord (links) en Hertogstraat (rechts) het geval. Je ziet op de ansichtkaart ook dat van het grote wooncomplex alle muren nog overeind staan. De verdwenen huizen op de voorgrond waren kleinere en oudere huisjes, zoals je die links op de onderste foto (van Rob Essers) ziet. Het grote woon-winkelcomplex besloeg ongeveer driekwart van het gehele blok.

Reactie 6:

R. Zwanikken, 15-10-2010: Dit is de ruÔne van het flatgebouw op de hoek van de burgstraat en de hertog straat. Dit gebouw kwam hier te staan na de sloop van de oude schouwburg. Lange tijd is het gedeelte van de begane grond gebruikt voor noodwinkels (nadat de boel eerst was opgeknapt).

 

Reactie 7:

Rob Essers, 19-10-2016: Mijn bewering (reactie 4) dat het pand op de hoek van de Hertogstraat (links) en de Lange Burchtstraat (rechts) stond, is niet juist. De winkelflat stond op de hoek van Hertogstraat en Kelfkensbosch. De lange kant van het flatgebouw was genummerd aan Kelfkensbosch (huisnummer 1 t/m 10). In verband met de nieuwbouw is de rest van Kelfkensbosch op 19 september 1938 hernummerd. De straatnaamgeving werd niet aangepast, hoewel de winkelflat niet op precies dezelfde plaats stond als de schouwburg en het aangrenzende pand. Op archieffoto RAN GN10247 is de situatie in of omstreeks 1934 te zien.

Op grond van het raadsbesluit d.d. 9 juli 1924 eindigde de Lange Burchtstraat niet bij de Oude Stadsgracht, maar bij Valkhof 1 (rechts op de foto). Het eerste deel van de zijgevel van de schouwburg grensde aan de Lange Burchtstraat. Het achterste deel was genummerd aan Kelfkensbosch (huisnummer 1). Het pand op de hoek van de Hertogstraat (links op de foto) had sinds 1890 huisnummer 2. Kelfkensbosch 3 (na hernummering: huisnummer 11) lag aan de andere kant van de Hertogstraat.

Kelfkensbosch 2
Op 23 november 1921 werd Kelfkensbosch 2 door de gemeente aangekocht van de steenfabrikant H.N.M. van Heukelum (1860-1923). Met ingang van 1 september 1923 werd het voor f 1500 per jaar door de dominicanen gehuurd voor de huisvesting van professoren aan de R.K. Universiteit. Het huurcontract met de gemeente werd in 1927 en 1930 verlengd en eindigde op 1 oktober 1932. De straatnaam St. Thomashof herinnert nog aan dit St. Thomashuis.

In de periode juni 1933 - maart 1935 was Boekhandel en Antiquariaat B.M. IsraŽl in het pand gevestigd. Het pand werd bewoond door Raphael IsraŽl (1904Ė1970) en zijn gezin. Hij was de zoon van de Arnhemse boekhandelaar Bernard IsraŽl (1873-1939). De schouwburg en het hoekpand werden in 1935 gesloopt.

1958
De Korte Burchtstraat en de Lange Burchtstraat hebben ingang van 13 december 1950 de naam Burchtstraat gekregen. Het gedeelte tussen de MariŽnburgsestraat en de Hertogstraat maakt pas sinds 1 april 1958 deel uit van de Burchtstraat. Het bestaande pand (bouwjaar 1958) staat dus wel op de hoek van de Burchtstraat en de Hertogstraat.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: