113

<- Back | Index | Next ->

113.jpg

Weet u het Regionaal Archief Nijmegen, iets meer te vertellen over de hierboven getoonde foto (datum, lokatie, gebeurtenis en/of personen), reageer dan. Ook herinneringen aan hetgeen hierboven te zien is zijn natuurlijk welkom!

reageer

Reactie 1:

Dick Bertens: Dit lijkt me de Van Randwijkweg met het 'Bergspoortje' van Nijmegen via Ubbergen en Beek naar Berg en Dal. Na WWII ben ik menigmaal met dit trammetje meegeweest. Vertrek bij het Peemankeetje Hunnerpark, eindpunt Hotel Hamer in Berg en Dal. Kinderkaartje 5 cent! Een hele klim voor dit trammetje. De foto lijkt me - van voor mijn tijd - genomen vanaf het tramviaduct kijkend in de richting van Beek.

Reactie 2:

Theo Binnendijk: Een poging om een jaartal bij deze foto te plaatsen. In de Kroniek op deze site lees ik dat op 30 juni 1889 de opening plaatsvond van de tramlijn Nijmegen-Ubbergen-Beek. Tegen het einde van 1890 kreeg de Tramweg maatschappij Neerbosch - Beek de concessie om de lijn uit te breiden tot aan hotel Groot Berg en Dal.
Op de foto wapperen vlaggen en er zijn redelijk wat mensen op de been. Ook de tram lijkt voorop versierd te zijn met een schild of iets dergelijks. De eerste rit ? Het is winter, er ligt sneeuw, Eind 1891 of 1892 ? Het blijft natuurlijk mogelijk dat het om andere redenen die dag feest was.

Reactie 3:

Fred Roos: De foto is gemaakt op 15 januari 1913 tijdens de openingsrit van het "bergspoor" over de Van Randwijckweg (vandaar de vlaggen). De fotograaf stond op het pas opgeleverde betonnen viaduct over deze weg, kijkend in de richting van Beek. De electrische tram had notabelen opgehaald bij de stadhuizen van Nijmegen en Beek en is hier op weg naar hotel Groot Berg en Dal. Daar werden de nodige toespraken gehouden.

Reactie 4:

Marco Miedema: Vandaag, 3 juni 2006, ben ik op zoek geweest naar restanten van het viaduct van het Bergspoor. Helaas schijnen, er naast het talud op de Oosterbergweg, weinig tot geen tastbare herinneringen meer aanwezig te zijn. Aan de overkant, aan de Hogeweg, lijkt de tram westelijk langs het huis uit 1930 gelopen te hebben. Omdat dit nu privé-terrein is, heb ik dit niet nader kunnen onderzoeken. Voor verdere informatie houd ik mij aanbevolen!

Reactie 5:

Gerrit Jansen, 02-03-2009: Hr Miedema, het grondstuk achter het trammetje is van mijn opa geweest, Hendrik Driessen. Het huis op de Hogeweg, daar heeft de familie TOON en tante Door Bos gewoond (schildersbedrijf). Zijn zoon woont in Beek, heeft het bedrijf van zijn pa overgenomen/gekregen. Daar kun je mogelijk nog meer gegevens krijgen.
Geluk met zoeken.

Reactie 6:

Boet de Haas, 06-07-2009: Ben in Berg en Dal geboren en mijn jeugd verbracht. De trambrug is ca 
1970 opgeblazen, het talud ligt er nog steeds aan beide zijde. Op de akker in de achtergrond liep de Duits-Nederlandes grens. De heuvel aan de overkant stond een soort uitkijktoren met een kiosk.
Tijdens ww2 vernield door oorlogshandelingen. De paal die op de akker staat en de grens markeert draagt de tekst 'laat vriendschap helen wat grenzen delen'.
Groet vanuit Zwitserland naar 'klein Zwitzerland

 


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: