116

<- Back | Index | Next ->

116.jpg

Weet u het Regionaal Archief Nijmegen, iets meer te vertellen over de hierboven getoonde foto (datum, lokatie, gebeurtenis en/of personen), reageer dan. Ook herinneringen aan hetgeen hierboven te zien is zijn natuurlijk welkom!

reageer

Reactie 1:

Eddy Waltman: deze foto is gemaakt in de 70er jaren van de 19e eeuw. (1877) Dit is het begin van de Spoorbrug die in 1879 tot stand is gekomen.De foto moet gemaakt zijn vanaf de Waalkade.

Reactie 2:

Theo Binnendijk: Als dit de start moet zijn van de bouw van de spoorbrug aan de Nijmeegse kant, dan ziet dat er toch wel merkwaardig uit. Wat wordt hier nou toch net in het water gekieperd? En wat ligt er allemaal al in? Dit lijkt niet erg op een degelijk fundament voor de spoorbrug.
Bij de foto's van oud Nijmegen zitten een paar fraaie plaatjes van de bouw van deze brug en daar is te zien dat eerst bouwputten werden gemaakt van houten damwanden, waarna in de leeggepompte bouwputten de pijlers konden worden gefundeerd. Deze foto kan ik daar niet goed bij plaatsen. Ik sluit niet uit, dat de 1e reactie het bij het juiste eind heeft, maar overtuigd ben ik nog niet.

Reactie 3:

Arjen Kuiken: Deze foto is gemaakt tussen najaar 1933 en voorjaar 1934, tijdens de bouw van de Centrale Gelderland I. Op de foto zien we de inham van de Waal die daar in die tijd naast het bouwterrein aanwezig was. In het midden van die inham lag een vaste lichtboei. Er waren in die tijd twee van dergelijke tijdelijke loopbruggen. Zoals we zien is het water zeer ondiep aan de kant.
De zaken die men in het water gooit is geen milieuvervuiling, maar koppen van heipalen. Voor de bouw van de centrale zijn honderden palen in de grond gedreven. De koppen, die gedeeltelijk verpulverd waren, werden na het bereiken van de goede diepte verwijdert om de eigenlijke fundering aan te brengen. De koppen zijn daar gestort omdat de inham in de Waal later toch gedicht werd.
Ze zullen er hoogstwaarschijnlijk nog liggen . . . .

Reactie 4:

Piet Thijssen: Begin bouw Waalbrug aan zuidzijde? De krib moet dan de krib aan de oostzijde van het meertje zijn. Deze foto is gemaakt tijdens het storten van materiaal op de plaats van het landhoofd. Dit landhoofd ligt aan de oostzijde van de Lindenberghaven en wordt nu als parkeerplaats gebruikt.

Op de voorgrond ziet men de lage loskade en de helling met stenen belegd naar de hoge loskade, welke er voor de bouw van de Waalbrug lagen.. 

Zie ook foto Foto F57870, F57628, F57619 en F57618 van het RAN (functie tijdelijk buiten gebruik)

 


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: